Mainos

Älä vaan säilytä tomaatteja jääkaapissa – tässä tieteellinen syy

Säilytätkö tomaatteja jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Huffington Post paljasti tieteellisen syyn siihen, miksi tomaatteja ei kannattaisi säilyttää jääkaapissa – muuta kuin poikkeustapauksissa.

Tomaattien säilyttämisestä on vuosien mittaan annettu monenlaista tietoa. Toiset sanovat, että niitä kuuluisi aina säilyttää kylmässä, kun toisaalla neuvotaan, että oikea säilytyspaikka tomaateille on huoneenlämmössä. Ota selvää, miksi tiede puhuu sen puolesta, että tomaateille kaikkein huonoin säilytyspaikka on jääkaappi.

Jääkaappi heikentää tomaatin makua ja rakennetta

Tomaatit kasvavat parhaiten kuumassa ja kuivassa ilmastossa, ja viihtyvät siten muutenkin lämpimässä. Kun tomaatit säilötään kylmään, niiden maussa tapahtuu ei-toivottuja, kemiallisia muutoksia. Kylmyys myös keskeyttää tomaatin aromien kehittymisen ja heikentää jo olemassaolevia makuja, kertoo ranskalainen maatalouteen tutkimuksissaan keskittyvä instituutti, French National Institute for Agricultural Research.

Myös tomaattien rakenne kärsii jääkaapissa, sillä niille liian viileä lämpötila vaikuttaa tomaatin soluseinien rikkoutumiseen ja muuttaa siten niiden rakennetta jauhoiseksi. Se, että kylmän tomaatin rakenne on rakeinen, johtuu nimenomaan liian viileästä säilytyslämpötilasta.

Poikkeus vahvistaa säännön

Vaikka tomaatteja kannattaa tieteen nimissä säilyttää jatkossa jääkaapissa, on tähänkin sääntöön yksi poikkeus. Jos tomaatti on ylikypsä, eikä sitä aiota syödä heti, kannattaa sitä säilyttää jääkaapissa, jos se otetaan huoneenlämpöön ennen syömistä. Serious Eats -sivuston testissä ylikypsien tomaattien todettiin kärsivän vain minimaalisia haittoja jääkaapin kylmyydestä. Jääkaapin kylmyys pysäyttää tässä tapauksessa tomaatin kypsymisen, ja jääkaappi voi parhaimmillaan antaa hieman lisäaikaa ylikypsän tomaatin syömiseen.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja