Eskimo-jäätelön uusi nimi tyrmättiin somessa – kukaan ei kysynyt pingviineiltä: "Ehdotan uutta nimeä: Jäädytetty maito puutikun ympärillä"

1:33 On olemassa oikea tapa syödä jäätelöä – tutkijan 7 kohdan lista jätskin syömiseen

Jäätelöyritys Froneri tiedotti torstaina Eskimo-jäätelöiden uudistumisesta, jonka myötä myös legendaarisen tuotteen nimi vaihtuu. Kaikki eivät kuitenkaan ottaneet uutista tyytyväisinä vastaan, vaan aiheesta kumpusi kiivas keskustelu sosiaalisessa mediassa.

Videolla: Näin jäätelö kuuluisi syödä oikeaoppisesti!

Eskimo-jäätelöpuikot uudistuvat keväällä 2021, tiedotti jäätelöä valmistava Froneri Finland torstaina. Samalla myös legendaarisen jäätelöpuikon nimi vaihtuu. Eskimo-jäätelöpuikot tunnetaan vastaisuudessa nimellä Pingviini Puikko. Nimenvaihtoon päädyttiin pitkän pohdinnan ja julkisen keskustelun myötä.

Jäätelöä valmistavalta Fronerilta kerrotaan, että Eskimo-nimi on kirvoittanut kuluttajapalautetta, joten nimenvaihdos on ollut mietinnässä jo pidemmän aikaa. Eskimo-jäätelöiden pakkausten ja reseptiikan uudistaminen oli joka tapauksessa suunniteltu keväälle 2021, joten nimivaihdos koettiin luontevana toteuttaa muun uudistumisen yhteydessä.

Nimenmuutos kuumensi tunteet: "Aivan naurettavaa pelleilyä"

Uutinen vuonna 1968 Suomessa lanseeratun Eskimo-jäätelön nimenvaihdoksesta otettiin sosiaalisessa mediassa vastaan ristiriitaisissa tunnelmissa. Sekä MTV Uutisten että Maikkari -Facebook-tilien kommenttikentät täyttyivät keskustelusta aiheen ympärillä, eikä kaikilla riittänyt ymmärrystä asialle.

Maikkari-sivuille uutisen kommenttikenttään kertyi runsaasti kritisoivaa palautetta:

– Se on hyvä, että avataan uusia ovia ja ihmiset ovat nykyään suvaitsevampia! Mutta silti...on tämä maailma mennyt ihan sekaisin, kun nykyään KAIKESTA pahoitetaan mieli. Missä on ihmisten huumorintaju? Se näyttää olevan katoava luonnonvara ja ominaispiirre ihmisissä nykyään.

– Onko vallalla "mielensäpahoittajien pandemia" kun kaikki nimet täytyy muuttaa. Ettei vaan joku tekisi kantelua valtakunnan syyttäjälle.

– Tää on jo aivan naurettavaa pelleilyä, siis ihmiset on nykyään niin herkkähipiäisiä, että pahoitetaan mieli jäätelön nimestä, ja vielä toisen ryhmän puolesta. En todellakaan usko, että yksikään eskimo on pahoittanut mielensä suomalaisen jäätelömerkin vuoksi.

– Turhaa touhua, no en osta enää puikkoja, Eskimon ostaisin, mutta kun ei enää myydä.

"Onko tätä nyt kysytty pingviineiltä?"

Moni myös nosti esiin pingviinien oikeudet pilke silmäkulmassa.

– Mulle nuo on aina Eskimoita. Mutta ihan eläinten puolesta tuon pingviini-nimen vois kyllä poistaa. Miten ois esimerkiksi suklaa-puikko? Tuo puikko-sana tuo kyllä mieleen ihan eri asian ku jäätelön. Ei jatkoon.

– Onko tätä nyt kysytty pingviineiltä?

– Tuotemerkki "Pingviini", on ahdistava ja eläimiä sortava, hieno lintu alistetaan pelkäksi yksiulotteiseksi jäätelömaskotiksi, näin unohdetaan pingviinien kärsimykset jääkarhujen kanssa. Ehdotan uutta nimeä: Jäädytetty maito puutikun ympärillä. En tarvitse tekijänoikeuskorvauksia tästä, lahjoitan ideani veloituksetta. En myöskään ota vastuuta siitä, jos ja kun nimi sortaa lehmien oikeuksia, vasikoiden oikeuksia äitiensä maitoon, puiden oikeuksia, kaakaopapujen oikeuksia kun ne on riistetty äitipuun oksilta.

Kuka loppujen lopuksi on mielensäpahoittaja?

Osa oli kuitenkin sitä mieltä, että todelliset mielensäpahoittajat ovat ne, jotka vetävät herneet nenään ja ryhtyvät boikottiin jäätelön nimenuudistuksen takia.

– En nyt kyllä jaksa tästä vetää herneitä nenään. Puikon pakkauksessa on hengaillut jo nyt pingviini, joten aika looginen nimen uudistus.

– Vähän on kyllä nyt pitkiä aasinsiltoja rakennettu, kun väännetään yhtäläisyyksiä paikannimiin ja kansoihin/etnisyyksiin. Parasta tässä jupakassa taitaa kuitenkin olla juuri nämä mielensäpahoittajat, joille menee tunteisiin, kun jäätelöpuikon nimeä päätetään muuttaa.

– Kovasti kirjoitetaan mielensäpahoittajista. Täällähän ne kokoontuu.

Myös humoristisista sarjakuvistaan tunnettu Pieruperse-sometili tarttui ajankohtaiseen aiheeseen:

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja