Eri kananmunien todelliset erot: Kannattaako ostaa vapaan kanan munia vai ulkokananmunia?

kananmunat
Mitä eroa on esimerkiksi vapaan kanan munilla ja luomumunilla? Shutterstock

Kananmunien todelliset erot ovat monelle epäselviä: mitä oikeasti tarkoittavat luomumunat, vapaan kanan munat, ulkokananmunat ja virikehäkkimunat?

Ruokakaupan kananmunaosastolta löytyy erilaisia munanimikkeitä, joista voi päätellä kananmunien tuotantotavan.

Tiedätkö sinä, miten esimerkiksi vapaan kanan munat ja ulkokananmunat eroavat toisistaan? Entä oletko hoksannut kaupassa, mikä on niin sanottu suomalainen perusmuna?

Leima kananmunassa kertoo tuotantotavan – tässä eri munien erot

Eri tuotantotapojen kananmunat merkitään numerotunnisteella. Kananmunan kuoressa olevan leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan. Siipikarjaliiton sivuilla kerrotaan eri munien todellinen ero.

0 = luomukananmunat

Luomumunat tuotetaan luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä noudattaen lattiakanaloissa, joissa kanat elävät vapaina. Kanat kuopivat, kylpevät, munivat pesiin, nukkuvat orsilla ja ulkoilevat sään ja olosuhteiden salliessa vähintään kesäkuun alusta lokakuuhun. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Luomukanaloissa on oltava ikkunat ja ulkoilualueet. Eläimiä on lattia-alaa kohti vähemmän kuin tavanomaisessa tuotannossa, ja myös parvikoko on rajoitettu.

Luomumunat tunnistaa EU:n luomumerkistä eli vihreästä lehtimerkistä ja sen käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Kansallisia merkkejä, kuten Aurinkomerkkiä ja Leppäkerttumerkkiä voidaan käyttää luomumerkin lisäksi.

1 = ulkokananmunat

Ulkokanojen munat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa linnuilla on päiväsaikaan mahdollisuus liikkua laidunalueella.  Kokonaan sisälle linnut voidaan sulkea enintään 12 viikon ajaksi vuosittain. Kanat saatetaan sulkea sisälle esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi. Ruokaviraston hyväksymän ulkokanalan tuottamien munien vähittäismyyntipakkauksissa lukee ”Ulkokanojen munia”.

Kannattaako kaupasta ostaa siis vapaan kanan munia, ulkokananmunia vai jotain muuta? Riippuu siitä, mikä itsellesi on tärkeää. Vapaat kanat liikuskelevat nimensä mukaisesti lattiakanaloissa vapaasti. Ulkokanat pääsevät lisäksi myös ulkoilemaan laidunalueelle. 

2 = lattiamunat eli vapaan kanan munat

Lattiamunat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti, kuopia jaloillaan, kylpeä pehkussa, istua orsilla ja munia pesiin. Pakkauksissa käytetään virallisia merkintöjä "lattiakanojen munia" ja "lattiakanalasta" tai kauppanimiä kuten "vapaan kanan munia" ja "vapaa" tai "onnellisen kanan munia".

3 = virikehäkkimunat

Virikehäkkimuna on  niin sanottu suomalainen peruskananmuna. Virikehäkkimunat otettiin käyttöön sen jälkeen kun perinteiset häkkikanalat poistuivat käytöstä koko EU:n alueella vuonna 2012.

Siipikarjaliiton mukaan vielä vuonna 2009  yli puolet Suomessa myytävistä kananmunista tuotettiin perinteisissä häkkikanaloissa.

Virike- eli varustelluissa häkeissä kanoilla on paremmat mahdollisuudet lajinomaiseen käyttäytymiseen, sillä häkeissä on pesät, orret ja kuopsutuspaikka. Virikehäkissä tuotettuja munia myydään mm. kauppanimillä "orsikanalan munia" tai "virkku".

Katso myös video: Oletko kokeillut tätä? Helppo tapa kananmunien kypsentämiseen

0:51
Oletko kokeillut tätä valmistustapaa?

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran toukokuussa 2021.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja