Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paikallisherkku Lahdesta on jokaisen lihansyöjän unelma: "Lahtelainen päättää itse"

Pääkuva Lehtikuva /Toinen kuva Antti Vedenpää
Julkaistu 27.02.2017 12:29

Hanna-Leena Huhtala

hanna-leena.huhtala@mtv.fi

Lahdessa paikallinen grilliherkku on lihamuki, jonka syömisestä käydään vuosittain jopa kansallista suosiota keränneet maailmanmestaruuskisat.

Kysyypä keneltä tahansa lahtelaiselta, tuntuu lihamuki olevan legendaarinen ruokaherkku.

MTV Makuja selvitti tarkemmin, mitä mukiin tulee. Lihamukin sisältöä ja herkun historiaa valotti lihamukin maailmanmestaruuskisojen isä, lahtelainen Antti Vedenpää.

– On semmoinen sanonta, että lahtelainen päättää itse, vastaa Vedenpää naureskellen.

Vedenpää kertoo, että grillillä muki usein täytetään perinteisellä kebab-suikaleella. Lihamukin syönnin MM-kisoissa taas syödään laadukasta, paikallisesta kauppahallista hankittua, suikaloitua possun lapaa.

lihamuki_lihatKaikki lihamukin MM-kisoissa nautittavat herkut tehdään itse. Liha hankitaan paikallisesta kauppahallista ja kastikkeet syntyvät salaisiksi luokitelluilla resepteillä.Antti Vedenpää

MM-kisoissa nautittava liha marinoidaan itse ja sitä kypsytetään parin päivän ajan. Cokiksen pahvimuki täytetään uskaliaille kisaajille astetta paremmalla suikaleella ja lihaisuus saattaa joillekin kilpailijoille tulla pienenä yllätyksenä.

– Joissakin pizzerioissa saatetaan kuppiin lisätä myös salaattia, mikä on valtava virhe, huomauttaa Vedenpää.

Mutta ravintola-alan ammattilainen lisää heti perään ymmärtävänsä tietynlaisen kustannustehokkuuden klassikkoannoksen tarjoilussa.

Suurten salaisuuksien miehet

Kastiketta lihalle kuitenkin saa lisätä. Lihamukin syömisen maailmanmestaruuskisoissa kastikkeetkin tehdään tuoreista raaka-aineista itse. À la carte -kokkina toimiva Kai Lindroos toimii Vedenpään oikeana kätenä ja valmistaa soossit salaisella reseptillä.

– Olen nähnyt jotain reseptilistaa Kaitsun tomaatti-chilin ja piimäpohjaisen valkosipulikastikkeen ohjeista, mutta kukaan ei Kaitsun lisäksi tiedä tarkalleen mitä niihin tulee, Vedenpää valottaa.

Kisoissa lihamukeja syödään mahdollisimman nopeasti kolme kupillista, mutta yksikin muki riittää tavalliselle herkuttelijalle. Klassikkoannosta kannattaa ehdottomasti seuraavalla Lahden matkalla maistaa.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Hans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?Huippukokki Henri Alén muistelee kaikkien aikojen erikoisinta luomaansa annosta: "Se oli kyllä aika eksoottinen"Keittiömestari Mikko Kaukonen paljastaa, miten hodarit kannattaa oikeasti tehdä: Paras lämmitystapa saattaa yllättää Hämeenlinnalaisyrittäjältä hämmentävä grilliuutuus – Kaleva: Ennennäkemätön tuote myynnissä vain rajoitetun ajan "Päärynäsiideri maidolla" – suomalaistarjoilijat paljastavat oudoimmat tilaukset baareissa ja ravintoloissaMestaruutta puolustava kisaaja perui tulonsa viime hetkellä – säikäyttikö 1,2 kiloa lihaa voittajan?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa