Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Broilerinlihasta paljastui yllättävää tietoa: Jopa 44 prosenttia luultua vähärasvaisempaa

Broilerin nahattomat koipireidet ovat uuden selvityksen perusteella luultua vähärasvaisempia.
Broilerin nahattomat koipireidet ovat uuden selvityksen perusteella luultua vähärasvaisempia. Shutterstock
Julkaistu 24.04.2025 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokavirasto selvitti tarkemmin eri lihojen koostumuksia liittyen Fineli-tietopankin päivitystyöhön. Selvitystyön myötä useampi eri liha paljastui muun muassa aiempaa tietoa vähärasvaisemmaksi. 

Ruokavirasto päivittää parhaillaan lihojen ja lihatuotteiden vanhentuneita ja puuttuvia tietoja. Tavoitteena on päivittää tietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään elintarvikkeiden kansalliseen koostumustietopankkiin, Fineliin. 

Fineli-palvelua hyödyntävät muun muassa monet ravitsemusalan toimijat sekä teolliuus pakkausten ravintosisältöjä laatiessaan. Myös ravitsemusneuvonta ja joukkoruokailun suunnittelu pohjaavat Finelin tietoihin, ja lisäksi sitä hyödynnetään tutkimuksessa, opetuksessa ja erilaisissa terveyssovelluksissa. 

Ruokaviraston tuoreen selvityksen perusteella monen lihan koostumustiedot menevät nyt uusiksi.

– Finelin aikaisempiin tuloksiin verrattuna monen tutkitun lihan proteiinipitoisuus oli lisääntynyt ja rasvan määrä vähentynyt. Rasvahappotulokset tarkentuivat, sillä aikaisemmat tiedot olivat osittain puutteellisia, Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan. 

Lisäksi rautapitoisuus oli hiukan laskenut useimmissa lihoissa. Eniten rautaa löydettiin hirven-, poron- ja naudanlihasta.

Lue myös: Nyt tarkkana, jos ostat ravintolasta liha-annoksen

Broilerin koipireidessä ja siivessä 44 prosenttia vähemmän rasvaa

Tutkimusraportista selviää, että vähärasvaisimmat tutkitut lihat olivat kalkkunaleikkele, hirven paistiliha ja broilerin nahaton koipireisi. Näiden kaikkien ravapitoisuus oli alle 2 prosenttia. 

Naudan- ja sianlihan rasvapitoisuus vaihteli huomattavasti noin 3,3 prosentista 25,4 prosenttiin riippuen ruhon osasta. Rasva- ja proteiinituloksia vertailtiin Finelin aikaisempiin tietoihin. Vertailusta nähdään, että Finelissä on aikaisemmin ollut huomattavasti, jopa 33–56 prosenttia, suurempi rasvapitoisuus hirven- ja poronlihoille kuin nyt saadut analyysitulokset. 

Ruokaviraston mukaan myös kalkkunan ja broilerin uudet analyysipitoisuudet poikkeavat aikaisemmista. 

– Broilerin nahaton koipireisi ja broilerin nahallinen siipi sisältävät analyysien mukaan 44 prosenttia vähemmän rasvaa.

Ruokavirasto analyysiRuokavirasto vertasi rasva- ja proteiinipitoisuuksia aiempiin Finelin tietoihin.Ruokavirasto

Esimerkiksi broilerin siiven rasvapitoisuus väheni absoluuttisena lukuna 6 grammaa sataa grammaa kohden. Broilerin nahattomassa reidessä rasvaa on 6,8 prosenttia ja koivessa 5,1 prosenttia, mutta nahattomassa koipireidessä vain 1,9 prosenttia. 

– Tulos on sikäli kummallinen, että nahaton koipireisi on huomattavasti vähärasvaisempi kuin reisi ja koipi, vaikka niiden rasvapitoisuudet erikseen analysoituina olivat huomattavasti koipireittä suuremmat.

Sen sijaan esimerkiksi porsaan lihasuikaleet osoittautuivat aikaisempaa rasvaisemmaksi. Porsaan lihasuikaleiden rasvapitoisuus on jopa kaksinkertaistunut uusien tulosten perusteella. 

Katso myös: Tällainen on vankilan broileriannos

0:59Broileria ranskankermakastikkeessa vangeilleMTV Uutisten toimittaja Jere Silfsten maistoi vankilaruokaa.

Lue myös: Mitä kaupan valmislihapullat oikeasti sisältävät? Otimme selvää

Lisää aiheesta:

Atrian lihapaketin sisältö kummastuttaa: "Miksei sitä kerrota pakkauksessa?"Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?Kumpi on oikeasti terveellisempää, kasvis- vai lihagrillimakkara? Selvitys paljastaa: Kasvisversiossa jopa 10-kertainen määrä sokeriaMTK:n selvitys paljasti karun faktan sushista – broileriannos perunamuusilla pesi suomalaisten suosikin kirkkaastiNämä ruoka-aineet ovat parhaimpia, kun verrataan hiilipäästöjä ravintoarvoihin – joka kodista löytyvälle tuotteelle ei pystytty edes mittaamaan ravintoarvoaLähes 80 kiloa suomalaista kohden vuodessa – lihankulutuksessa ennätys, siipikarjan kysyntä lähti lentoon
RuokaLihaRuokavirastoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • Eilen08:19
    Sikke Sumari

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • ma17:22
    Ruoanlaitto

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • ma13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä