Ruokavirasto selvitti tarkemmin eri lihojen koostumuksia liittyen Fineli-tietopankin päivitystyöhön. Selvitystyön myötä useampi eri liha paljastui muun muassa aiempaa tietoa vähärasvaisemmaksi.
Ruokavirasto päivittää parhaillaan lihojen ja lihatuotteiden vanhentuneita ja puuttuvia tietoja. Tavoitteena on päivittää tietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään elintarvikkeiden kansalliseen koostumustietopankkiin, Fineliin.
Fineli-palvelua hyödyntävät muun muassa monet ravitsemusalan toimijat sekä teolliuus pakkausten ravintosisältöjä laatiessaan. Myös ravitsemusneuvonta ja joukkoruokailun suunnittelu pohjaavat Finelin tietoihin, ja lisäksi sitä hyödynnetään tutkimuksessa, opetuksessa ja erilaisissa terveyssovelluksissa.
Ruokaviraston tuoreen selvityksen perusteella monen lihan koostumustiedot menevät nyt uusiksi.
– Finelin aikaisempiin tuloksiin verrattuna monen tutkitun lihan proteiinipitoisuus oli lisääntynyt ja rasvan määrä vähentynyt. Rasvahappotulokset tarkentuivat, sillä aikaisemmat tiedot olivat osittain puutteellisia, Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan.
Lisäksi rautapitoisuus oli hiukan laskenut useimmissa lihoissa. Eniten rautaa löydettiin hirven-, poron- ja naudanlihasta.
Lue myös: Nyt tarkkana, jos ostat ravintolasta liha-annoksen
Broilerin koipireidessä ja siivessä 44 prosenttia vähemmän rasvaa
Tutkimusraportista selviää, että vähärasvaisimmat tutkitut lihat olivat kalkkunaleikkele, hirven paistiliha ja broilerin nahaton koipireisi. Näiden kaikkien ravapitoisuus oli alle 2 prosenttia.
Naudan- ja sianlihan rasvapitoisuus vaihteli huomattavasti noin 3,3 prosentista 25,4 prosenttiin riippuen ruhon osasta. Rasva- ja proteiinituloksia vertailtiin Finelin aikaisempiin tietoihin. Vertailusta nähdään, että Finelissä on aikaisemmin ollut huomattavasti, jopa 33–56 prosenttia, suurempi rasvapitoisuus hirven- ja poronlihoille kuin nyt saadut analyysitulokset.
Ruokaviraston mukaan myös kalkkunan ja broilerin uudet analyysipitoisuudet poikkeavat aikaisemmista.
– Broilerin nahaton koipireisi ja broilerin nahallinen siipi sisältävät analyysien mukaan 44 prosenttia vähemmän rasvaa.
Ruokavirasto vertasi rasva- ja proteiinipitoisuuksia aiempiin Finelin tietoihin.Ruokavirasto
Esimerkiksi broilerin siiven rasvapitoisuus väheni absoluuttisena lukuna 6 grammaa sataa grammaa kohden. Broilerin nahattomassa reidessä rasvaa on 6,8 prosenttia ja koivessa 5,1 prosenttia, mutta nahattomassa koipireidessä vain 1,9 prosenttia.
– Tulos on sikäli kummallinen, että nahaton koipireisi on huomattavasti vähärasvaisempi kuin reisi ja koipi, vaikka niiden rasvapitoisuudet erikseen analysoituina olivat huomattavasti koipireittä suuremmat.
Sen sijaan esimerkiksi porsaan lihasuikaleet osoittautuivat aikaisempaa rasvaisemmaksi. Porsaan lihasuikaleiden rasvapitoisuus on jopa kaksinkertaistunut uusien tulosten perusteella.
Katso myös: Tällainen on vankilan broileriannos
0:59MTV Uutisten toimittaja Jere Silfsten maistoi vankilaruokaa.