Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Bloggarit vannovat kuitupitoisen terveyspommin nimeen – asiantuntijat kehottavat suhtautumaan paljon lupaavaan ruokatrendiin varauksella

Shutterstock
Julkaistu 06.07.2018 06:58

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Runsaasti kuituja ja antioksidantteja! Vaikka useat terveysbloggarit vannovat avokadon siemenen nimeen, asiantuntijat eivät ole yhtä vakuuttuneita tämän kovan ainesosan terveyshyödyistä.

Kuinka avokadon pilkkominen käy kätevimmin? Katso näppärä vinkki videolta. 

Trendikäs avokado on raaka-aine, jota käytetään nykyisin mitä erilaisimpiin ruokiin ja juomiin. Avokadon hedelmälihan lisäksi nykyisin yhä useampi kertoo käyttävänsä hedelmästä myös kovan kiven, eli avokadon siemenen. 

Vaikka avokadon siementen syöminen ei ole täysin uusi trendi, viime aikoina sen suosio on kääntynyt huimaan nousuun, ja kiven terveysominaisuuksia on nostettu esiin lukuisissa terveyteen keskittyvissä blogeissa. 

Tieteellisestä näkökulmasta katsottuna avokadon siemenen terveyshyötyjä ei vielä ole pystytty todistamaan täysin vedenpitäviksi. 

LUE MYÖS: Tiesitkö, että avokado tulisi aina pestä ennen leikkaamista?

Parantaa tulehduksia sekä ihon ja hiusten kuntoa

Kovien siemenen käyttö vaatii kuivattamista, ulkopinnan kuorimista ja jauhamista. Lopputuloksena saadaan jauhe, jota voidaan lisätä monipuolisesti niin smoothieisiin kuin leivonnaisiin. Jauheen luvataan antavan ruokiin ja juomiin kuituja, antioksidantteja ja runsaasti erilaisia ravintoaineita.


Osa siemenen terveellisyydestä vakuuttuneista ihmisistä väittää siemenellä olevan myös tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, ja sen sisältämän öljyn uskotaan lisäksi parantavan niin ihon kuin hiustenkin kuntoa. Yksi avokadon siementen puolestapuhuja on vegaanibloggari Elena Wilkins, joka on syönyt siemeniä jo vuodesta 2013.

– Vihaan ruoan tuhlaamista. Eräänä päivänä leikatessani avokadoa mietin, kuinka paljon tulisinkaan siitä nauttimaan. Pettymys olikin melkoinen, kun avatessani sisältö oli lähes kokonaan pelkkää siementä. Olin vihainen! Mutta se oli samalla myös minun ahaa-hetkeni, Wilkins kertoo.

Jo kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Naisen mukaan avokadon siemen maku ei ole huono eikä hyvä, vaan melko neutraali. Pienen karvauden vuoksi se sekoitetaan usein muiden ruokien joukkoon.

Lisätutkimuksia mahdollisista hyödyistä tarvitaan

Vaikka avokadon siementen terveysvaikutuksista kohistaan, onko kivi todella niin erinomaista syötävää kuin väitetään? Yhdysvaltalainen toimialajärjestö California Avokado Comission ei suosittele siemenen syömistä, sillä heidän mukaansa vielä ei ole riittävästi tutkimustuloksia tukemaan netissä pyöriviä terveysväitteitä.

Muutaman vuoden takaisessa Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa todettiin, että avokadon siemen saattaisi auttaa diabeteksen ja verenpainetaudin hoidossa, mutta lisätutkimukset ovat tarpeen.

Johtava tutkija Joshua Lambert kannustaakin ihmisiä suhtautumaan varauksella avokadon siementen syömiseen käyttösuositusten vielä puuttuessa.

Lähde: Independent

Lisää aiheesta:

Pitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuro Älä ikinä puristele avokadoja kaupassa! Samuli kertoo, miksi yleinen neuvo joutaa romukoppaan: "Vasta avatessa huomaa..."Asiantuntijat perkaavat suosituimpia ruokatrendejä – eivät niin terveellisiä kuin ehkä luulit? Näin käy, jos syöt avokadon päivässä – Jennyn kahden viikon kokeilulla hämmästyttävät seurauksetMitä ihmettä! Avokadot eivät ehkä sittenkään sovellu vegaaneilleAvokadon kiven syöminen aiheuttaa kiivasta keskustelua: "Todelliset riskit ja hyödyt eivät ole vielä tiedossa"
AvokadoHedelmätMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Avokado
  • 22.6.17:29
    Ruoka

    Oletko tajunnut tehdä avokadolle näin? Äimistyttävä kikka!

  • 3.5.09:42
    Ruokakauppa

    Tiesitkö? Näin verkkopussiavokadot eroavat ruokakauppojen irtona myytävistä avokadoista

  • 10.08.202417:28
    Hedelmät

    Avokadosta paljastui uusi mahdollinen terveyshyöty

  • 13.08.202317:27
    Ruokakauppa

    Saako avokadoja puristella kaupassa?

  • 13.08.202309:43
    Ruokakauppa

    Kaupan syöntikypsä avokado voi olla raaka – toimi näin, jos ostamasi hedelmä on "viallinen"