Bloggarit vannovat kuitupitoisen terveyspommin nimeen – asiantuntijat kehottavat suhtautumaan paljon lupaavaan ruokatrendiin varauksella

avokado avokadon siemen
Shutterstock

Runsaasti kuituja ja antioksidantteja! Vaikka useat terveysbloggarit vannovat avokadon siemenen nimeen, asiantuntijat eivät ole yhtä vakuuttuneita tämän kovan ainesosan terveyshyödyistä.

Kuinka avokadon pilkkominen käy kätevimmin? Katso näppärä vinkki videolta. 

Trendikäs avokado on raaka-aine, jota käytetään nykyisin mitä erilaisimpiin ruokiin ja juomiin. Avokadon hedelmälihan lisäksi nykyisin yhä useampi kertoo käyttävänsä hedelmästä myös kovan kiven, eli avokadon siemenen. 

Vaikka avokadon siementen syöminen ei ole täysin uusi trendi, viime aikoina sen suosio on kääntynyt huimaan nousuun, ja kiven terveysominaisuuksia on nostettu esiin lukuisissa terveyteen keskittyvissä blogeissa. 

Tieteellisestä näkökulmasta katsottuna avokadon siemenen terveyshyötyjä ei vielä ole pystytty todistamaan täysin vedenpitäviksi. 

Parantaa tulehduksia sekä ihon ja hiusten kuntoa

Kovien siemenen käyttö vaatii kuivattamista, ulkopinnan kuorimista ja jauhamista. Lopputuloksena saadaan jauhe, jota voidaan lisätä monipuolisesti niin smoothieisiin kuin leivonnaisiin. Jauheen luvataan antavan ruokiin ja juomiin kuituja, antioksidantteja ja runsaasti erilaisia ravintoaineita.

Osa siemenen terveellisyydestä vakuuttuneista ihmisistä väittää siemenellä olevan myös tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, ja sen sisältämän öljyn uskotaan lisäksi parantavan niin ihon kuin hiustenkin kuntoa. Yksi avokadon siementen puolestapuhuja on vegaanibloggari Elena Wilkins, joka on syönyt siemeniä jo vuodesta 2013.

– Vihaan ruoan tuhlaamista. Eräänä päivänä leikatessani avokadoa mietin, kuinka paljon tulisinkaan siitä nauttimaan. Pettymys olikin melkoinen, kun avatessani sisältö oli lähes kokonaan pelkkää siementä. Olin vihainen! Mutta se oli samalla myös minun ahaa-hetkeni, Wilkins kertoo.

Jo kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Naisen mukaan avokadon siemen maku ei ole huono eikä hyvä, vaan melko neutraali. Pienen karvauden vuoksi se sekoitetaan usein muiden ruokien joukkoon.

Lisätutkimuksia mahdollisista hyödyistä tarvitaan

Vaikka avokadon siementen terveysvaikutuksista kohistaan, onko kivi todella niin erinomaista syötävää kuin väitetään? Yhdysvaltalainen toimialajärjestö California Avokado Comission ei suosittele siemenen syömistä, sillä heidän mukaansa vielä ei ole riittävästi tutkimustuloksia tukemaan netissä pyöriviä terveysväitteitä.

Muutaman vuoden takaisessa Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa todettiin, että avokadon siemen saattaisi auttaa diabeteksen ja verenpainetaudin hoidossa, mutta lisätutkimukset ovat tarpeen.

Johtava tutkija Joshua Lambert kannustaakin ihmisiä suhtautumaan varauksella avokadon siementen syömiseen käyttösuositusten vielä puuttuessa.

Lähde: Independent

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja