Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Astetta ronskimpi voileipäkakku! Helin kalatorttua ei tarvitse edes koristella

Pro Kala ry
Julkaistu 20.07.2024 17:35

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Voileipäkakun voi tehdä myös ronskimmalla otteella.

Kuten aiemmin jo kerroimme, Rouva Raadelmasta -blogia pitävä Heli Aalto vinkkaa tänä kesänä Pro Kala -yhdistyksen sivuilla helppoja kalaohjeita kesään. Ruokaan intohimoisesti suhtautuva Aalto on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja kotitalousopettaja Helsingin yliopistosta. Hän tunnustautuu suureksi kalan ystäväksi. 

– Olen syönyt kalaa aivan pienestä pitäen. Kun olin lapsi, perheelläni oli kesämökki, jossa kalastettiin. Koska isäni oli tarkan markan mies, kaikki kalat myös syötiin, mitään ei jätetty, Heli naurahtaa.

Lue myös: "Aivan törkeän hyvän makuista!" – Helin helppo kalatahna yllättää

Astetta ronskimpi voileipäkakku

Helpon savuhaukitahnan lisäksi Heli vinkkaa ohjeen myös hieman erilaiseen voileipäkakkuun. Kahden leipäkerroksen väliin valmistuva kalaisa voileipäkakku on ronskimpaa mallia – ja siksi se kestää kuljetustakin.

Helin suositussa matjessillitortussa on leipää alla ja päällä, joten kakkua ei tarvitse koristella mitenkään, ja se säilyy moitteettomana pitkään.

– Kakku kestää myös hyvin kuljetusta, kunhan sen pitää kylmässä. Koska tämä kakku on aika raffi, sitä voi syödä jopa palasena kädestä kuin täytettyä leipää.

Helin mukaan torttuun kannattaa valita leipä, joka on makeaa ja pehmeää. Parhaiten reseptissä toimii saaristolaisleipä ja kalaksi paras on matjessilli. 

– Kevensin tahnaa raejuustolla, ilman sitä lopputulos on liian sillinen! Jos reseptiä muokkaa, voista ei voi luopua – se on maun takia olennainen osa reseptiä.

Matjessillitorttu

1 saaristolaisleipä (n. 400 g)
100 g voita sulatettuna

täytteeseen:

300 g matjes-sillifileetä
½ pieni punasipuli
1 nippu ruohosipulia
1 nippu tilliä
1 tlk raejuustoa
4 dl smetanaa tai vastaava määrä kevytsmetanaa
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunanmehua
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

koristeluun:
ruohosipulia

Valmista ensin sillitortun pohjaan ja pintaan tuleva muruseos: jauha saaristolaisleipä monitoimikoneessa karkeahkosti. Lisää joukkoon sulatettu voi ja jatka sekoittamista vielä hetki. Ripota puolet muruseoksesta leivinpaperilla vuoratun irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja jätä loppuosa odottamaan.

Valmista täyte: hienonna kevyesti huuhtaistut sillifileet noin 0,5 cm kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Silppua ruohosipuli ja tilli. Sekoita silli, sipuli, hienonnetut mausteyrtit ja raejuusto smetanaan. Mausta seos, tarkista maku ja jätä odottamaan.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Anna seoksen jäähtyä hetki, ja kaada se sitten silliseokseen jatkuvasti sekoittaen.

Kaada silliseos kakkuvuokaan muruseoksen päälle. Levitä loppuosa muruseoksesta täytteen pinnalle. Peittele vuoka alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Juuri ennen tarjoilua irrota torttu vuoasta ja nosta tarjoiluastiaan. Koristele ruohosipulilla. Nauti kylmän oluen kera.

Lue myös: Asiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödä

Lisää aiheesta:

Todella nokkela piirakka! Pohjassa ei lainkaan rasvaa tai jauhojaNäin valmistat juhlallisen kala-aterian: "Resepti on niin helppo, että onnistuu jokaiselta"Todella helppo ja nopea valmistustapa lohelle: "Pinta saa paahteista makua ja rapeutta"Helppo lohipiirakka kaupan valmistaikinasta – nappaa mukaan vappupiknikilleOletko ikinä tehnyt perunamuusia näin? Kristinan ohje saa kuolan valumaan: "Ylitsevuotavasti sulaa juustoa ja rapeaa pekonia"Pohjaton piirakka on tämän kevään hittiherkku: Tiinan nerokas resepti kerää ylistystä – tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla!
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen