Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Asiantuntijat varoittavat: Älä paahda paahtoleipää ruskeaksi tai säilytä perunoita jääkaapissa

Paahtoleipää ei kannata paahtaa liian ruskeaksi, sillä se voi olla terveysriski.
Paahtoleipää ei kannata paahtaa liian ruskeaksi, sillä se voi olla terveysriski.Shutterstock
Julkaistu 23.01.2017 12:40

MTV LIFESTYLE

Britannian elintarviketutkijoiden mukaan leipää ei saisi koskaan paahtaa paahtimessa ruskeaksi, koska tällöin altistuu syöpää aiheuttaville kemikaaleille.

Britannian elintarvikeviranomaiset varoittavat paahtoleivän ja perunan potentiaalisista terveysriskeistä väärin valmistettuna. Elintarvikeviranomainen FSA muistuttaa, että näiden ruokien liiallinen kuumentaminen tuottaa haitallista akryyliamidi-kemikaalia.

Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan akryyliamidi on elintarvikkeiden valmistusprosesseissa muodostuva yhdiste, joka on luokiteltu ihmiselle todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi. Sitä esiintyy tietyissä hiilihydraattipitoisissa tuotteissa, joiden valmistuksessa käytetään korkeita lämpötiloja. Akryyliamidia muodostuu myös kotitalouksien ruoanvalmistuksessa, joten se ei ole ainoastaan teollisissa elintarvikkeissa esiintyvä yhdiste.

Näin minimoit akryyliamidiriskin:

-  Paahda paahtoleivät ja muut tärkkelyspitoiset ruoat, kuten perunat ja juurekset kullankeltaisiksi, älä ruskeiksi.

-    Älä säilytä perunoita jääkaapissa. Varastoi ne viileässä ja pimeässä paikassa, yli 6 asteen lämpötilassa.

-  Noudata paisto-ohjeita tarkkaan, kun kypsennät pizzaa ja ranskanperunoita uunissa.

-  Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Suosi kasviksia.

Eviran mukaan akryyliamidia sisältäviä tuotteita ovat muun muassa kahvi, perunalastut, keksit, näkkileipä ja ranskanperunat. Akryyliamidin muodostumista on käytännössä mahdotonta estää kokonaan, mutta sen määrää voidaan vähentää muun muassa välttämällä ruoan liiallista kuumentamista.

Älä säilytä perunoita jääkaapissa

FSA muistuttaa, että liiallisen kuumentamisen lisäksi akryyliamidia voi muodostua elintarvikkeisiin myös muilla tavoilla. FSA:n mukaan esimerkiksi perunoita ei tulisi säilyttää jääkaapissa, sillä niiden sokeripitoisuus nousee alhaisissa lämpötiloissa, jolloin perunaa kuumentaessa myös akryyliamidipitoisuudet nousevat.


Kuinka iso riski akryyliamidi sitten on? Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA julkaisi viimeisimmän tieteellisen riskinarvioinnin akryyliamidista kesäkuussa 2015, Eviralta kerrotaan. Riskinarviointiraportissa vahvistettiin aikaisempi arvio siitä, että akryyliamidi on todennäköinen syöpää aiheuttava yhdiste.

Suoraa yhteyttä ravinnon kautta saadulla akryyliamidilla ja ihmisten sairastumisilla ei kuitenkaan ole pystytty toteamaan. EFSAn arvion mukaan kuluttajien omilla ruoanvalmistustottumuksilla voikin olla erittäin suuri vaikutus akryyliamidialtistumiseen. 

Lähteet: BBC, Evira

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurata8 ruokaa, jotka voivat tappaa – kuinka moni kuuluu kesäherkkuihisi?Älä missään nimessä laita jääkaappiin! Viranomainen varoittaa perunoiden säilytykseen liittyvästä terveysriskistäLääkärit varoittavat raportissaan: Nämä ruoista löytyvät kemikaalit voivat vaarantaa lasten terveydenLounasastiasi voi olla vaaraksi terveydelle! Mikronkestävyys ei takaa tuotteen turvallisuuttaPaahdatko leipiäsi liikaa? Tapa voi olla hengenvaarallinen
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • Eilen14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • Eilen08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • ma17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa