Asiantuntijat varoittavat: Älä paahda paahtoleipää ruskeaksi tai säilytä perunoita jääkaapissa

paahtoleipä
Paahtoleipää ei kannata paahtaa liian ruskeaksi, sillä se voi olla terveysriski. Shutterstock

Britannian elintarviketutkijoiden mukaan leipää ei saisi koskaan paahtaa paahtimessa ruskeaksi, koska tällöin altistuu syöpää aiheuttaville kemikaaleille.

Britannian elintarvikeviranomaiset varoittavat paahtoleivän ja perunan potentiaalisista terveysriskeistä väärin valmistettuna. Elintarvikeviranomainen FSA muistuttaa, että näiden ruokien liiallinen kuumentaminen tuottaa haitallista akryyliamidi-kemikaalia.

Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan akryyliamidi on elintarvikkeiden valmistusprosesseissa muodostuva yhdiste, joka on luokiteltu ihmiselle todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi. Sitä esiintyy tietyissä hiilihydraattipitoisissa tuotteissa, joiden valmistuksessa käytetään korkeita lämpötiloja. Akryyliamidia muodostuu myös kotitalouksien ruoanvalmistuksessa, joten se ei ole ainoastaan teollisissa elintarvikkeissa esiintyvä yhdiste.

Näin minimoit akryyliamidiriskin:

-  Paahda paahtoleivät ja muut tärkkelyspitoiset ruoat, kuten perunat ja juurekset kullankeltaisiksi, älä ruskeiksi.

-    Älä säilytä perunoita jääkaapissa. Varastoi ne viileässä ja pimeässä paikassa, yli 6 asteen lämpötilassa.

-  Noudata paisto-ohjeita tarkkaan, kun kypsennät pizzaa ja ranskanperunoita uunissa.

-  Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Suosi kasviksia.

Eviran mukaan akryyliamidia sisältäviä tuotteita ovat muun muassa kahvi, perunalastut, keksit, näkkileipä ja ranskanperunat. Akryyliamidin muodostumista on käytännössä mahdotonta estää kokonaan, mutta sen määrää voidaan vähentää muun muassa välttämällä ruoan liiallista kuumentamista.

Älä säilytä perunoita jääkaapissa

FSA muistuttaa, että liiallisen kuumentamisen lisäksi akryyliamidia voi muodostua elintarvikkeisiin myös muilla tavoilla. FSA:n mukaan esimerkiksi perunoita ei tulisi säilyttää jääkaapissa, sillä niiden sokeripitoisuus nousee alhaisissa lämpötiloissa, jolloin perunaa kuumentaessa myös akryyliamidipitoisuudet nousevat.

Kuinka iso riski akryyliamidi sitten on? Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA julkaisi viimeisimmän tieteellisen riskinarvioinnin akryyliamidista kesäkuussa 2015, Eviralta kerrotaan. Riskinarviointiraportissa vahvistettiin aikaisempi arvio siitä, että akryyliamidi on todennäköinen syöpää aiheuttava yhdiste.

Suoraa yhteyttä ravinnon kautta saadulla akryyliamidilla ja ihmisten sairastumisilla ei kuitenkaan ole pystytty toteamaan. EFSAn arvion mukaan kuluttajien omilla ruoanvalmistustottumuksilla voikin olla erittäin suuri vaikutus akryyliamidialtistumiseen. 

Lähteet: BBC, Evira

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!