Asiantuntija: Kohukuvassa ei ole karjalanpiirakka – "Olisi voinut mainita, että se on riisipiirakka!"

karjalanpiirakat (002)

Karjalaisen Nuorisoliiton puheenjohtaja ottaa kantaa alkuviikosta puhjenneeseen karjalanpiirakkakohuun.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin karjalanpiirakan kuvalla varustetun postimerkin aiheuttamasta kohusta. Postimerkissä kuvatut karjalanpiirakat muistuttavat arvostelijoiden mukaan teollisesti valmistettua karjalanpiirakkaa.

Karjalaisen Nuorisoliiton puheenjohtaja Outi Mulari on yhtä mieltä siitä, että postimerkissä esiintyvät piirakat ovat einespiirakoita. Mulari ei kuitenkaan ole pahoillaan kohusta. Sen sijaan perinnepiirakoiden saama huomio on asiantuntijan mukaan positiivinen asia.

TIESITKÖ? Syy siihen, että useat einespiirakat eivät täytä karjalanpiirakan määritelmää on se, että niissä ei ole tarpeeksi ruista. Siksi niitä myydään riisipiirakoina. 

– Se herättää varmasti monenlaisia erilaisia mielipiteitä. Minusta on kuitenkin ihanaa, kun karjalanpiirakka on tunnustettu niin tärkeäksi suomalaiseksi ruoan elementiksi, että se saa kunnian olla postimerkissä, Mulari hehkuttaa.

– Toki olisi voinut mainita, että se on riisipiirakka, eikä karjalanpiirakka! Mulari toteaa.

Einespiirakat ovat suomalaisten suosikkeja

Suomessa tehdään satoja miljoonia teollisia riisipiirakoita vuodessa. Teollisten riisipiirakoiden paistaminen on myös Mularille tuttua puuhaa, sillä hän toimii miehensä kanssa keuruulaisen K-supermarket Järvituulen kauppiaana.

– Meillä paistetaan noin 55 000 riisipiirakkaa omassa uunissa vuodessa. Enemmänkin menisi, jos ihmisillä olisi vain aikaa paistaa niitä, eli ne ovat koko ajan loppu, Mulari toteaa.

Karjalanpiirakka on suojattu tuote

Karjalanpiirakalle myönnettiin vuonna 2003 EU:n Aito perinteinen tuote -suojaus eli ATP. Tämä tarkoittaa sitä, että ehta karjalanpiirakka tulee valmistaa rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti. Samaan tapaan kuin karjalanpiirakka, myös sahti ja kalakukko ovat suojattuja tuotteita.

Katso videolta Pohjois-Karjalan Marttojen kommentit piirakkakohuun!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!