Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
0:56Ruokakaupan seuraavat hitit? Nämä tuotteet kisasivat Suomalainen menestysresepti -finaalissa
Julkaistu 27.08.2020 10:50

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leipomo Rostenin kehittelemä uutuuspiirakka kruunattiin maanantaina Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittajaksi. Piirakkainnovaatio on ehtiny jo herättää keskustelua suuntaan jos toiseenkin.

Suomalainen menestysresepti -ohjelman voittaja selvisi maanantaina esitetyssä finaalijaksossa Nelosella. Viiden ruokatuotefinalistin joukosta voittajaksi nousi turkulaisen Rostenin leipomon Rostis. Kyseessä on karjalaisia perinteitä heijasteleva piirakka: ruiskuoren sisään kätkeytyy riisipuuro- ja munatäyte.

Karjalaisten juurien kunnioittaminen oli tärkeää sekä tuotteen kehittäneelle Rostenin leipomon Katariina Vesteriselle että markkinointijohtaja Veera Meltovaaralle.

– Kokeilin ruiskuoren sisään kotikeittiössäni mitä hullumpia täytteitä kasviksista homejuustoon. Sitten tajusimme palata ajatuksissamme Suomeen ja asia oli sillä selvä: rapean ruiskuoren sisältä löytyy riisipuuroa ja maukas munatäyte. Karjalaisia perinteitä heijasteleva piirakka täytteineen on nyt yhdessä rapean herkullisessa paketissa, iloitsi Rostenin leipomoa kilpailussa edustanut Katariina Vesterinen.

"Kuinka niin ruokainnovaatio?"

Suomalainen menestysresepti -voittaja onkin jo keksitty aiemmin? Inan kuvatodiste kyseenalaistaa väitteen "uudesta ruokainnovaatiosta" – näin Rostenilta vastataan

syrjäpiirakat
Inan mukaan Rostis on kuin savolainen syrjäpiirakakka. Yllä Inan kuvatodiste kirjasta ja leipomistaan piirakoista.MTV

Vaikka muutaman päivän myynnissä ollut Rostis onkin ehtinyt jo kerätä runsain määrin positiivista palautetta asiakkailta, on tuote herättänyt myös kritiikkiä. MTV:n lukija Ina Liljeströmin mielestä on väärin kutsua Rostista uudeksi innovaatioksi, sillä samantapaista piirakkaa on tehty Savossa jo pitkään.

– Kuinka niin ruokainnovaatio? Eihän se pidä paikkansa! Näitä piirakoita on leivottu Savossa ainakin vuosikymmeniä taikka vuosisatoja.

Liljeströmin mukaan samanlaisen piirakan, joka tunnetaan Savossa nimellä syrjäpiirakka, ohje löytyy muun muassa kirjasta Savolainen syömälysti (Savonia AMK, 2009).

– Itse leivoin näitä juuri pari viikkoa sitten omassa kotikeittiössäni.

Rosten vastaa: Eri asia leipoa kotona piirakkaa kuin kehitellä paistopistetuote

rostis syrjäpiirakkaVasemmalla Rostenin Rostiksia, oikealla Inan leipomia syrjäpiirakoita. Rostiksessa on kananmunaa sisällä toisin kuin syrjäpiirakoissa.Rosten/Ina Liljeström

Leipomo Rostenin Veera Meltovaara kertoo arvanneensa jo ennakkoon tuotteen herättävän keskustelua. Perinneruoat ovat monelle tunneasia.

– Arvasin, että tällaista keskustelua voi syntyä, kun tähän lähtee mukaan. Karjalahan on täynnä kaikenlaisia piirakoita. Meidän tuotteessamme on kuitenkin mukana omaa ajattelua ja se on suunnattu nimenomaan paistopistemyyntiin, Meltovaara sanoo MTV:lle.

On eri asia leipoa kotona pellillinen piirakoita kuin innovoida maanlaajuiseen jakeluun menevä paistopistetuote. Meltovaaran mukaan Rostenilla on koko ajan kuitenkin korostettu, että tuotteessa ei olla keksitty pyörää uudelleen.

– Sen olemme avoimesti sanoneet. Idea on ollut päivittää piirakkaa on the go -tuotteeksi. Emme missään nimessä halua aliarvioida mitään karjalaisia tuotteita tai perinteitä. Tämä ei ole keneltäkään pois.

Rostenin leipomon tarkoituksena oli kehitellä nimenomaan ruispohjainen paistopistetuote. Sille oli olemassa selkeä markkinarako. Lisäksi piirakan sisältä löytyvä kananmuna tekee tuotteesta myös proteiinipitoisen.

– Olen itsekin karjalanpiirakan suuri fani ja kuluttaja, mutta se on sitten eri tuote.

Meltovaara kertoo, että Rostiksen myynti on lähtenyt käyntiin erinomaisesti. Hänen mukaansa myynnit ovat ylittäneet myös S-ryhmän ennakko-odotukset.

– Suurin osa palautteesta on ollut pelkkää positiivista ja ihmiset ovat ottaneet tuotteen omakseen saman tien. On onnistunut olo siitä, että olemme pystyneet vastaamaan tarpeeseen.

Lue myös: Onko tässä suomalaisten ruokakauppojen seuraava hitti? Katariina kehitteli nerokkaan paistopistetuotteen – Jyrki Sukula: "Nyt on jännä paikka"

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Marjaana keksi tuotteen, josta povataan seuraavaa ruokakauppahittiä – Jyrki Sukula: "Hämmentävän lähellä ravintolatasoista"Suomalaisesta paistopistetuotteesta valtava hitti – nyt sitä saa myös pakasteena: "Emme voineet kuvitellakaan..."S-ryhmän myydyin uutuustuote löi valikoimajohtaja Antin ällikällä: "Osittain noloa myöntää olleensa aika pahasti väärässä"Onko tässä suomalaisten ruokakauppojen seuraava hitti? Katariina kehitteli nerokkaan paistopistetuotteen – Jyrki Sukula: "Nyt on jännä paikka"Suomalainen leipomo yritti kehittää sämpylöitä – mönkään meni, mutta syntyi vahingossa uusi hittituote: "Pakkohan niille oli nauraa"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • Eilen12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • ti17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • ti09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu