Asiantuntija kertoo parhaan paikan kahvipaketin säilyttämiselle – muista ehdoton sääntö metallirasian kanssa

0:43 Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt

Kahvi kannattaa säilyttää alkuperäispakkauksessaan monesta syystä.

Video: Omistatko Moccamaster-kahvinkeittimen? Tällä niksillä voit keittää täyden pannullisen kahvia entistä helpommin!

Kahvin säilyttäminen on mielipiteitä jakava asia. Osa pitää kahvia myyntipaketissa huoneenlämmössä, toiset kylmässä. Jotkut ovat tottuneet kaatamaan purut tai pavut säilytysrasiaan, vaikka tämän tavan asiantuntijat ovat lytänneet yhdessä liian lämpimän säilytyspaikan kanssa.

Nyt asiantuntijarooliin hyppää Food52-sivuston haastattelema Erika Vonie, joka työskentelee yhdysvaltalaiselle kahvitilauspalvelu Tradelle. Baristana aloittanut nainen toimii yrityksessä kahvipäällikkönä.

Alkuperäispakkaus on kahville ehdottomasti paras paikka

Vonie sanoo, että paras tapa sälyttää kahvia on pitää se siinä paketissa, jossa se on ostettu. Paahdetuista kahvipavuista vapautuu kaasuja, pääasiassa hiilidioksidia. Suurimmassa osassa kahvipaketteja on venttiili, jonka kautta kaasut pääsevät poistumaan paketista ilman, että sen sisään pääsee ilmaa. Kahvin maku muuttuu herkästi hapen vaikutuksesta.

Alkuperäinen pakkaus on hyödyllinen kahvin säilymisen kannalta siksikin, että se suojaa kahvia auringonvalolta. Suora auringonvalo pilaa kahvin nopeasti.

Mikäli haluaa säilyttää kahvia rasiassa, kannattaa kahvipaketti pistää säilytysrasiaan sellaisenaan eikä kaataa puruja pois paketista. Kahvin kaataminen paketista säilytysrasiaan väljähdyttää kahvia ja käynnistää sen sisältämän rasvan eltaantumisen, kertoo Paulig verkkosivuillaan.

Pakastin ja jääkaappi toimivat tietyissä tapauksissa

Vonien mukaan kahvia voi tarvittaessa säilyttää myös pakastimessa ilmatiiviissä pakkauksessa. Pakastaminen on järkevää erityisesti, jos kahvin käyttöön tulee pidempi tauko. Pakastaminen suojaa kahvia auringonvalolta ja säilyttää sen sille sopivassa tasaisessa lämpötilassa. 

Pakastuksen jälkeen kahvin tulee antaa sulaa hiljalleen huoneenlämmössä ennen paketin avaamista, neuvoo Paulig. Kertaalleen pakastettua kahvipakettia ei tule laittaa uudelleen pakkaseen, sillä lämpötilavaihteluiden aikaansaama kosteuden tiivistyminen pilaa kahvin.

Jääkaapissa kahviin tarttuu herkästi kosteutta sekä aromeja muista ruoista, joten ilmatiiviin paketin merkitys korostuu tähän säilytystapaan turvautuessa.

Osta mieluummin pienessä paketissa

Oikein säilytettynä kahvi säilyy hyvänä avatussa paketissa noin viikon. Koska kahvi on parhaimmillaan tuoreena, suosittelee Vonie ostamaan sitä mahdollisuuksien mukaan pienemmissä paketeissa. Tällöin kahvi pysyy paremman makuisena. Samalla tapa tarjoaa mahdollisuuden kokeilla useammin eri kahvilaatuja.

Lähteet: Food52, Paulig 1 &2

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja