Ammattilaiset huolissaan: Miksi suomalaiset eivät enää syö takavuosien hittiruokaa?

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan peruna-ala on huolestunut erityisesti nuorten perunankulutuksen vähenemisestä.
Ravintotase kertoo, että perunaa syödään enää noin 50 kiloa vuodessa, joka on vain kolmannes 50-luvun suomalaisten perunan kulutuksesta. Pasta ja riisi ovat syrjäyttäneet perunan aterian osana. Peruna on kuitenkin paljon muutakin kuin lihakastikkeen lisuke.
– Peruna on ekologinen ja terveellinen perusraaka-aine, jonka arvostuksen soisi nousevan. Peruna yllättää monipuolisuudellaan, Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat.
Ammattikeittiöt kasvattavat kysyntää
Useimmat suomalaiset syövät työpäivän aikana lounaan ammattikeittiöiden valmistamana. Jos neljä miljoonaa suomalaista söisi kerran viikossa yhden 140 gramman peruna-aterian lisää, kasvaisi perunan kulutus 30 miljoonaa kiloa.
Ammattikeittiöissä käytetään nykyään paljon valmiiksi kuorittua perunaa ja perunatuotteita. Yhden perunatuotekilon valmistukseen tarvitaan noin kaksi kiloa perunaa. Yhden peruna-aterian lisäys tarkoittaa, että perunaa pitäisi tuottaa 60 miljoonaa kiloa enemmän.
Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Koko Suomi leipoo: Juustoinen siemennäkkäri ja mausteiset parmesaanipikkuleivät
-
Koko Suomi leipoo: Rypytetty punnuspulla
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Koko Suomi leipoo: Mummin mustikkasuu, Juulian resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Wilhelmiina-keksit – nämä supersuositut ja helpot pikkuleivät viedään käsistä