Ammattilaiset huolissaan: Miksi suomalaiset eivät enää syö takavuosien hittiruokaa?

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan peruna-ala on huolestunut erityisesti nuorten perunankulutuksen vähenemisestä. 

Ravintotase kertoo, että perunaa syödään enää noin 50 kiloa vuodessa, joka on vain kolmannes 50-luvun suomalaisten perunan kulutuksesta. Pasta ja riisi ovat syrjäyttäneet perunan aterian osana. Peruna on kuitenkin paljon muutakin kuin lihakastikkeen lisuke.

– Peruna on ekologinen ja terveellinen perusraaka-aine, jonka arvostuksen soisi nousevan. Peruna yllättää monipuolisuudellaan, Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat.

Ammattikeittiöt kasvattavat kysyntää

Useimmat suomalaiset syövät työpäivän aikana lounaan ammattikeittiöiden valmistamana. Jos neljä miljoonaa suomalaista söisi kerran viikossa yhden 140 gramman peruna-aterian lisää, kasvaisi perunan kulutus 30 miljoonaa kiloa.

Ammattikeittiöissä käytetään nykyään paljon valmiiksi kuorittua perunaa ja perunatuotteita. Yhden perunatuotekilon valmistukseen tarvitaan noin kaksi kiloa perunaa. Yhden peruna-aterian lisäys tarkoittaa, että perunaa pitäisi tuottaa 60 miljoonaa kiloa enemmän.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat