Alko muistuttaa tärkeästä seikasta viiniä valitessa

Mitä teet viinitonkalle, kun juoma loppuu? Älä sorru yleiseen mokaan! 2:19 Mitä teet viinitonkalle, kun juoma loppuu? Älä sorru yleiseen mokaan!
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä teet hanapakkaukselle, kun viini loppuu? Älä sorru yleiseen mokaan!

Alko paljasti helmikuun myyntitilastonsa ja muistutti samalla tärkeästä seikasta liittyen viinin valintaan myymälässä.

Alko tiedotti keskiviikkona helmikuun litramyyntien laskeneen myymälöissä 6,5 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Viinien myyntilitrat laskivat 6,9 prosenttia, väkevien 4,6 prosenttia, panimotuotteiden 9,0 prosenttia ja alkoholittomien 4,4 prosenttia. Punaviineissä litramyynti laski 9,1 prosenttia, valkoviineissä 4,8 prosenttia, roseeviineissä 1,9 prosenttia ja kuohuviineissä 7,3 prosenttia.

Alko muistuttaa: Viinin pakkausmateriaalilla on väliä 

Alko muistuttaa tiedotteessaan myös tärkeästä seikasta liittyen viinipullon valintaan: juoman pakkausmateriaaleilla on merkittävä ilmastovaikutus.

Ilmastovaikutusten kannalta pakkauksen paino ja koko ovat olennaisia kriteereitä. Mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset.

– Esimerkiksi PET-muovipullon pienemmät ilmastovaikutukset johtuvat pakkauksen valmistamiseen kuluvasta pienemmästä energiamäärästä. Lasin valmistusprosessi vaatii erittäin korkean, jopa 1600 asteen lämpötilan, joka vie paljon energiaa, muistuttaa Alkon kestävän kehityksen asiantuntija Senni Simola tiedotteessa.

Vuonna 2022 Alko myi lähes 110 miljoonaa juomapakkausta. Myydyistä pakkauksista 83,9 prosent­tia oli pantillisia juomapakkauksia. Alkon tavoitteena on puolittaa juomapakkauksista syntyvät ilmastopäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Hanapakkaus ekologisin – tietyt viinit vaativat kuitenkin lasipullon

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin jo vuonna 2020 eri viinipakkausten eroista, mitä tulee niiden ekologisuuteen. Muovipullo on siis perinteistä lasipulloa ekologisempi, mutta kaikista pienin hiilijalanjälki on kuitenkin hanapakkauksilla. Pakkauksen osuus viinin ilmastovaikutuksista on kolmannes, ilman kierrätystä jopa yli 40 prosenttia. 

Kaikkia viinejä ei toki voi pakata hanapakkauksiin tai kevyeen muovipulloon. Viinien kypsyttämiseen lasipullo on Alkon mukaan paras vaihtoehto, mutta näissäkin tapauksissa kevyt lasipullo soveltuu yhtä hyvin kuin painavampi.

Kevyiden lasipullojen osuus Alkon valikoiman viineistä vuonna 2019 oli 20 prosenttia, viime vuonna jo 41 prosenttia.

Lähde: Alko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat