Miten käy julkkisten nimikkoviinien? Maahantuoja Finnwatchin paljastuksista: "Olemme keskustelleet"

shutterstock_1922013899
Finnwatch julkaisi tiistaina raportin liittyen eteläafrikkalaisten viinien tuotannon huolestuttaviin taustoihin. Shutterstock

Finnwatchin tuore raportti eteläafrikkalaisten viinitilojen ongelmista on huomioitu viinimaahantuojilla ja Alkossa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tiistaina kansalaisjärjestö Finnwatchin tuoreesta raportista, joka kertoi karua kieltä eteläafrikkalaisten viinien taustoista. Raportista kävi ilmi ihmisoikeuksien loukkauksia Alkon hankintaketjuissa Etelä-Afrikassa.

Finnwatchin mukaan osa viinitilojen työntekijöistä asuu homeisissa taloissa tai hökkelikylissä ja saa elämiseen riittämätöntä palkkaa. Tutkimuksissa puutteita löytyi myös muun muassa työterveydessä ja -turvallisuudessa. 

Järjestön mukaan tutkimuksissa mukana olleilla tiloilla tuotettuja rypäleitä käytetään muun muassa Alkon myydyimmän eteläafrikkalaisen viinin, Pearly Bayn, sekä Kuronen Red-, Grinder Pinotage- ja Green Nature -viinien valmistuksessa.

Maahantuoja: Julkkisviinien epäkohdat "ensisijaisesti viinintuottajan ja koko ketjun vastuulla"

Viinien maahantuontiyritys Hedonilta kerrotaan MTV Uutisille, että yrityksessä suhtaudutaan Finnwatchin raportissa esitettyihin tietoihin hyvin vakavasti. Hedon edustaa muun muassa Finnwatchin raportissa mainittua Sami Kurosen nimikkoviiniä. Samalta viinitilalta tulevat myös Vappu Pimiän punaviinin rypäleet.

Hedonin portfoliojohtaja Liisa Tirronen kertoo MTV Uutisille, että asiaa on käyty läpi myös kyseisten viinien mainoskasvojen kanssa.

– Olemme keskustelleet yhdessä raportista. Siinä esitetyt asiat ovat jokaisesta varmasti erittäin ikäviä. Henkilöiden sijaan on ensisijaisesti viinintuottajan ja koko ketjun vastuulla kehittää asioita siellä, missä tarvetta on.

Tirrosen mukaan viinialalla on jo tehty paljon työtä vastuullisuusasioissa. Siksi onkin erityisen ikävää, että Finnwatchin raportissa kuvattuja ongelmia silti ilmenee.

– Perusteellista työtä Etelä-Afrikan työolosuhteiden kehittämiseksi on jatkettava.

Yhteistyön päättäminen viinitilojen kanssa viimeinen keino – Finnwatch ei suosittele viiniboikottia

Tirronen kertoo maahantuojayrityksen toimivan tunnettujen ja pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden kanssa, joiden kanssa käydään myös vuoropuhelua vastuullisuuskysymyksistä. Lisäksi yritys edellyttää toimittajiltaan sitoutumista erilaisiin eettisiin toimintaperiaatteisiin, joihin liittyy auditointeja.

– Hedonin oma toiminta on auditoitu myös, ja katsomme tarkasti tuottajiemme vastuullisuussertifikaatteja. Finnwatchin raportti osoittaa, että kaikesta huolimatta kehityskohteita on, Tirronen sanoo.

Nyt maahantuojayrityksessä käydäänkin läpi raportoituen tuottajien toimintaa ja edellytetään, että tuottajat ryhtyvät korjaaviin toimenpiteisiin. Tirrosen mukaan toimien etenemistä seurataan ja myös vastuullisuusprosesseja tiivistetään Alkon kanssa.

Yhteistyön päättämisen Tirronen nimeää vasta viimeiseksi keinoksi.

– Näemme tiiviin yhteistyön vastuullisuuden kehittämiseksi ensisijaisena vaihtoehtona. Koemme sen tärkeänä ajatellen esimerkiksi viinitiloilla työskentelevien ihmisten tulevaisuutta.

Myös Finnwatch muistutti tiedotteessan, ettei suosittele ketään boikotoimaan eteläafrikkalaisia viinejä raportin takia. 

– Alan ongelmia ei voi ratkaista boikoteilla, vaan niiden korjaamiseksi tarvitaan vastuullisuussääntelyä sekä alan toimijoiden välistä määrätietoista yhteistyötä, totesi Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Alko: "Raportissa esiin tuodut epäkohdat ovat huolestuttavia"

Myös Alkossa Finnwatchin tuore raportti on jo luonnollisesti noteerattu ja asian tiimoilta ryhdytty erilaisiin toimiin. Alko kertoo tiedotteessaan, että Etelä-Afrikka on yksi toimialan haastavimpia maita sosiaalisen vastuun toteutumisen suhteen. 

– Olemme tehneet Etelä-Afrikassa lukuisia tuottaja-auditointeja, järjestäneet koulutuksia ja hyödyntäneet sertifiointeja. Lisäksi olemme kehittäneet sidosryhmäyhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Seuraamme eettisten toimintaperiaatteiden toteutumista kolmannen osapuolen auditoinnein ja vastuullisuusvierailuin, summaa valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen jo tehtyä työtä.

Alkossa kuitenkin tiedostetaan, että vastuullisuuden saralla riittää edelleen työsarkaa. 

– Raportissa esiin tuodut epäkohdat ovat huolestuttavia. Kannamme huolta hankintaketjussamme työskentelevistä ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan. Työnantajan tulee kunnioittaa työntekijöitä ja heidän oikeuksiaan.

Kuten maahantuoja Hedonilla myös Alkossa edellytetään raportissa tuotujen epäkohtien korjaamista. Alko lähtee yhdessä tavarantoimittajien ja tuottajien kanssa etsimään ratkaisuja täsmätoimenpiteenä havaittuihin ongelmiin.

– Käymme läpi yksittäiset löydökset ja priorisoimme toimenpiteet, joiden toteutumista seuraamme.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!