Alko muistuttaa faktasta juomien hintoihin liittyen: "Saattaa yllättää"

Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero 0:48 Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero
KATSO MYÖS VIDEO: Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero.

Alko julkaisi keskiviikkona toukokuun myyntitilastonsa. Samalla yhtiö muistutti myös faktoista juomien hintoihin liittyen.

Alko tiedottaa toukokuun myyntiensä pysyneen lähes samalla tasolla viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Viinien myynti oli suunnilleen edellisen vuoden toukokuun tasolla, väkevien myynti laski 1,4 prosenttia, panimotuotteiden 4,2 prosenttia ja alkoholittomien 3 prosenttia.

Lämmin sää nosti rosee- ja valkoviinien kysyntää

Säällä on vaikutusta suomalaisten juomavalintoihin, ja lämmin toukokuun alku nostikin selkeästi rosee- ja valkoviinien kysyntää.

Alkon mukaan erityisesti ranskalaiset ja espanjalaiset  roseeviinit löysivät tiensä asiakkaiden ostoskoreihin. Molempien myynti kasvoi pitkälti yli 40 prosenttia. Kuohuviinien myynti oli viime vuoden tasolla, punaviinien myynti laski 3,8 prosenttia.

Valkoviinit ohittivat viime vuonna punaviinit myynneissä ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Alkon mukaan näyttää siltä, että suomalaisille maistuvat valkoviinit tänäkin vuonna punaviinejä enemmän ja etumatka saattaa jopa kasvaa.

25 euron alkoholijuomasta jopa 19 euroa veroja: "Saattaa yllättää"

Alko muistuttaa tiedotteessaan myös faktoista juomien hintoihin liittyen. Yhtiön mukaan alkoholijuomien hinnassa veron osuus "saattaa yllättää".

Alkon valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen kertoo alkoholijuomaveron muodostavan Suomessa ison osan alkoholijuomien hinnasta.

Tiesitkö? Alkon myyntikate on keskimäärin noin 17 prosenttia. Sillä katetaan esimerkiksi myymälä- ja henkilöstökulut. Alko ei pyri tuottamaan voittoa.

Moni ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, että 25 euroa maksavan väkevän juoman (koko 0,7 litraa ja alkoholiprosentti 40) verojen osuus on peräti 19 euroa. 

– Kymmenen euron viinistä veron osuus on noin viisi euroa, ja kolmen euron oluesta noin 1,50 on veroa. Väkevissä ja oluissa alkoholijuomavero määräytyy alkoholiprosentin mukaan: mitä suurempi alkoholiprosentti tuotteella on, sitä suurempi on veron määrä.

Alkoholin kovalle hinnoittelulle on Koskisen mukaan olemassa perusteensa. Alkoholia ei voi verrata mihin tahansa elintarvikkeeseen tai hyödykkeeseen. 

Alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia ja yksilölle terveyshaittoja. Alkoholin hinta on tutkimusten mukaan saatavuuden ohella keskeinen keino vähentää alkoholihaittoja.

Lähde: Alko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat