Älä pilaa mausteitasi: Tee tämä kerran vuodessa!

mausteet
Shutterstock

Monen kotikokin maustekaapissa on kirjava valikoima mausteita. Yhdelle riittävät suola ja pippuri, toinen maustaa ruokaansa rohkeasti ja monipuolisesti. Yhteistä kaikille maustekaapeille tulisi olla se, että vanhentuneet mausteet siivotaan kerran vuodessa pois.

Mauste antaa ruoalle syvyyttä, ryhtiä ja yhdistää ruoka-annoksen raaka-aineita monipuolisiksi makuelämyksiksi. Mausteiden hinnallinen osuus ateriasta on pieni, mutta makuvaikutus suuri. Kun mauste vanhenee, sen kyky luovuttaa ruokaan aromeja heikkenee. Huolella tehtyä ruokaa ja laadukkaita raaka-aineita ei siis kannata pilata vanhentuneilla mausteilla.

– Mausteet harvoin pilaantuvat kuten muut elintarvikkeet. Vanhetessaan mausteet kuitenkin menettävät makunsa. Maustekaappi pitäisikin siivota kerran vuodessa ja heittää kaapin vanhimmat mausteet suosiolla pois, kertoo Santa Maria Finlandin markkinointipäällikkö Maria Orassaari.

Hanki pienissä erissä, käytä vuoden sisällä avaamisesta

Mausteet vanhenevat maustetyypistä riippuen eri tavoin. Mausteet jaetaan karkeasti ottaen yrtti- ja siemenmausteisiin. Kaikkiin mausteisiin vaikuttavat erityisesti valo, lämpö, ilma ja kosteus.

Mausteet tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa, ja mieluiten ilmatiiviissä lasipurkissa. Mausteita on lisäksi fiksuinta ostaa pienissä erissä, jotta ne tulee käytettyä ajoissa.

– Tyypillinen säilytyspaikka mausteille on maustekaapissa lieden yllä. Tämä on herkkien mausteiden kannalta huono ratkaisu, sillä jatkuvat lämpötilan muutokset, höyryt ja rasvankäry vanhentavat mausteita ennen aikojaan. Avaamattomassa pakkauksessa, kuivassa ja viileässä säilytetty mauste säilyy hyvin. Myyntipakkauksestaan avattu mauste tulisi käyttää viimeistään vuoden sisään pakkauksen avaamisesta, Orassaari muistuttaa.

5 vinkkiä maustekaappiin:

1. Säilytä mausteet kuivassa ja mieluiten viileässä paikassa valolta suojattuna.

2. Mausteiden maut ja aromit säilyvät parhaiten ilmatiiviissä purkeissa. Mausteet harvoin pilaantuvat, sen sijaan ne väljähtyvät eivätkä enää luovuta aromejaan ruokaan riittävästi. Erityisen herkkiä väljähtymiselle ovat yrtit.

3. Keittiön maustekaappi kannattaa siivota vähintään kerran vuodessa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että avatun maustepakkauksen sisältö säilyy aromaattisena noin vuoden. Sen jälkeen se kannattaa heittää pois.

4. Vaikka suola ja pippuri ovat klassikoita, kokeile rohkeasti myös muita mausteita. Uusia mausteita kannattaa ostaa pienissä erissä, jotta ne eivät jää kaappiin seisomaan.

5. Erityisen tarkka kannattaa olla kesämökin tai vaikkapa veneen maustevarastojen suhteen: kosteus pilaa mausteen herkästi.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja