Mausteet eivät säily ikuisesti – tiedätkö yleiset riskit?

Tiesitkö, että kosteus, valo ja lämpö saattavat riskeerata mausteiden aromit yllättävän nopeasti, jos maustepakkauset on ehditty avata?
Vaikka maustepurkeissa ja -pusseissa parasta ennen -päiväykset saattavat huidella jopa vuosissa, eivät avatut maustepakkaukset kestä välttämättä priimakuntoisina pitkään – etenkään haastavissa olosuhteissa.
– Avaamattomat maustepurkit voivat säilyä käyttökelpoisina jopa viisi vuotta, Meiran laatupäällikkö Noora Toivonen toteaa.
Avattu maustepurkki kärsii kosteudesta, valosta ja lämmöstä
Mausteissa päiväykset saattavat yltää jopa viiden vuoden päähän. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että nämä päivämäärät koskevat nimenomaan avaamattomia maustepurkkeja.
– Avatun maustepurkin säilyvyyteen vaikuttaa se, että onko se kosteudelle, valolle tai lämmölle alttiina. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat negatiivisesti mausteiden säilyvyysaikaan, Toivonen kertoo.
Väärä säilytystapa heikentää mausteiden aromeja
Esimerkiksi lieden yläpuolella ruoasta haihtuville höyryille alttiina säilytettyjen mausteiden laatu saattaa kärsiä nopeastikin purkin avaamisen jälkeen. Riskinä väärin säilytettyjen mausteiden käytössä on se, että ne eivät yksinkertaisesti maistu enää siltä, mihin on totuttu.
– Harvoinhan mausteissa mitään sellaista mikrobiologista muutosta tapahtuu, mutta makuaineet ja aromit heikkenevät. Tällöin mausteet eivät enää anna niin hyvää makua ruoalle kuin silloin, jos ne olisivat tuoreita, Toivonen kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Koko Suomi leipoo: Juustoinen siemennäkkäri ja mausteiset parmesaanipikkuleivät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Koko Suomi leipoo: Mummin mustikkasuu, Juulian resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Wilhelmiina-keksit – nämä supersuositut ja helpot pikkuleivät viedään käsistä
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Lumihiutalejoulutortut – taittele joulutorttu helposti lumihiutaleen muotoon
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka