Mausteet eivät säily ikuisesti – tiedätkö yleiset riskit?

mausteet
Makuja.fi vieraili Vallilassa Meiran tehtaalla tutustumassa maustetehtaan toimintaan. Shutterstock

Tiesitkö, että kosteus, valo ja lämpö saattavat riskeerata mausteiden aromit yllättävän nopeasti, jos maustepakkauset on ehditty avata?

Vaikka maustepurkeissa ja -pusseissa parasta ennen -päiväykset saattavat huidella jopa vuosissa, eivät avatut maustepakkaukset kestä välttämättä priimakuntoisina pitkään – etenkään haastavissa olosuhteissa.

– Avaamattomat maustepurkit voivat säilyä käyttökelpoisina jopa viisi vuotta, Meiran laatupäällikkö Noora Toivonen toteaa.

Avattu maustepurkki kärsii kosteudesta, valosta ja lämmöstä

Mausteissa päiväykset saattavat yltää jopa viiden vuoden päähän. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että nämä päivämäärät koskevat nimenomaan avaamattomia maustepurkkeja.

– Avatun maustepurkin säilyvyyteen vaikuttaa se, että onko se kosteudelle, valolle tai lämmölle alttiina. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat negatiivisesti mausteiden säilyvyysaikaan, Toivonen kertoo.

Väärä säilytystapa heikentää mausteiden aromeja

Esimerkiksi lieden yläpuolella ruoasta haihtuville höyryille alttiina säilytettyjen mausteiden laatu saattaa kärsiä nopeastikin purkin avaamisen jälkeen. Riskinä väärin säilytettyjen mausteiden käytössä on se, että ne eivät yksinkertaisesti maistu enää siltä, mihin on totuttu.

– Harvoinhan mausteissa mitään sellaista mikrobiologista muutosta tapahtuu, mutta makuaineet ja aromit heikkenevät. Tällöin mausteet eivät enää anna niin hyvää makua ruoalle kuin silloin, jos ne olisivat tuoreita, Toivonen kertoo.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!