Älä sirottele suoraan purkista! Suomalaisten kokkausrutiini pilaa mausteet

shutterstock_273242033
Mausteiden käyttöikä saattaa lyhentyä, jos niitä lisätään ruokiin perinteiseen tapaan kattilan tai pannun yllä. Shutterstock

Moni maustaa ruokia kotona sirottelemalla mausteita kattilan tai pannun yllä. Tämä tapa saattaa kuitenkin pilata mausteet tavallista nopeammin.

Kun mausteet lisää ruokaan sirottelemalla niitä suoraan kattilan tai pannun yllä, voi kypsyvästä ruoasta nouseva höyry vaikuttaa mausteiden kuntoon negatiivisesti. Tästä syystä ruoka kannattaisi mausteiden pitkän säilyvyyden nimissä maustaa siten, ettei maustepurkki joudu kosketuksiin kostean höyryn kanssa.

Ruoasta nouseva höyry rasittaa mausteita

Makuja.fi vieraili Meiran tehtaalla Helsingin Vallilassa ja selvitti, kuinka mausteita tulisi oikeasti käyttää. Selvisi, että monen suomalaisen kokkausrutiini pilaa mausteet hitaasti ja huomaamattomasti.

– Se rasittaa aika paljon mausteita, jos niitä sirottelee suoraan lasipurkista ruoan päälle höyryn seassa, Meiran laatupäällikkö Noora Toivonen kertoo.

– Ruoan höyryt menevät kaikki maustepurkkiin ja nostavat kosteuspitoisuutta purkissa hetkellisesti, Toivonen jatkaa.

Kosteus on erityisen haitallista mausteille. Pahimmillaan kosteus vaikuttaa sekä mausteiden makuun että niiden rakenteeseen. Maustaminen mausteita varjellen onnistuu ruoanlaiton aikana esimerkiksi niin, että mausteet sirotellaan ensin kämmenelle ja kämmeneltä itse ruokaan.

– Mausteet säilyvät paljon paremmin, jos niitä ei altista höyrylle, Toivonen toteaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja