Älä sirottele suoraan purkista! Suomalaisten kokkausrutiini pilaa mausteet
Moni maustaa ruokia kotona sirottelemalla mausteita kattilan tai pannun yllä. Tämä tapa saattaa kuitenkin pilata mausteet tavallista nopeammin.
Kun mausteet lisää ruokaan sirottelemalla niitä suoraan kattilan tai pannun yllä, voi kypsyvästä ruoasta nouseva höyry vaikuttaa mausteiden kuntoon negatiivisesti. Tästä syystä ruoka kannattaisi mausteiden pitkän säilyvyyden nimissä maustaa siten, ettei maustepurkki joudu kosketuksiin kostean höyryn kanssa.
Ruoasta nouseva höyry rasittaa mausteita
Makuja.fi vieraili Meiran tehtaalla Helsingin Vallilassa ja selvitti, kuinka mausteita tulisi oikeasti käyttää. Selvisi, että monen suomalaisen kokkausrutiini pilaa mausteet hitaasti ja huomaamattomasti.
– Se rasittaa aika paljon mausteita, jos niitä sirottelee suoraan lasipurkista ruoan päälle höyryn seassa, Meiran laatupäällikkö Noora Toivonen kertoo.
– Ruoan höyryt menevät kaikki maustepurkkiin ja nostavat kosteuspitoisuutta purkissa hetkellisesti, Toivonen jatkaa.
Kosteus on erityisen haitallista mausteille. Pahimmillaan kosteus vaikuttaa sekä mausteiden makuun että niiden rakenteeseen. Maustaminen mausteita varjellen onnistuu ruoanlaiton aikana esimerkiksi niin, että mausteet sirotellaan ensin kämmenelle ja kämmeneltä itse ruokaan.
– Mausteet säilyvät paljon paremmin, jos niitä ei altista höyrylle, Toivonen toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan