Ahmed Ladarsi hurahti mämmiin ja perusti Suomen Mämmiseuran – tämä on erikoisin mämmiherkku, johon mies on törmännyt

shutterstock_1885329973
Mämmiä voi nauttia monella tavalla. Shutterstock

Suomen Mämmiseuran puheenjohtaja jakaa mämmivinkkejään.

Mämmi on kiistatta yksi Suomen suosituimmista pääsiäisherkuista. Vaikka ruokalaji jakaakin vahvasti mielipiteet, myydään mämmiä vuosittain hurjat määrät. 

S-ryhmästä kerrottiin aiemmin, että mämmi on euromääräisesti mitattuna koko vuoden myydyin sesonkiherkku. Mämmiä myydään pakasteena vuoden ympäri, mutta eniten sitä ostetaan luonnollisesti pääsiäisenä. 

–  Vuoden 2021 aikana mämmiä myytiin S-ryhmän kaupoissa noin 2 miljoonaa rasiaa. Myyntidatamme perusteella mämmin myynti korostuu pääsiäisen aikana erityisesti Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Kainuun alueilla, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho totesi tiedotteessa.

Ahmed Ladarsi hurahti mämmiin 1970-luvulla ja perusti Suomen Mämmiseuran

Nyt Suomen Mämmiseuran puheenjohtaja Ahmed Ladarsi kertoo Oatlyn tiedotteessa, miten suomalaisten mämminsyöntitavat ovat muuttuneet. Ladarsin mukaan suomalaiset ovat yhä rohkeampia ja kokeilevampia mämmin kanssa. Mämmiä ei syödä enää vain sellaisenaan kerman tai esimerkiksi vaniljakastikkeen kera, vaan mämmistä saatetaan valmistaa esimerkiksi erilaisia jälkiruokia. 

Kokkina toimiva Ahmed Ladarsi hurahti mämmiin jo 1970-luvulla. Vuosien varrella innostus perinneherkkuun kasvoi niin paljon, että hän perusti vuonna 2004 Suomen Mämmiseuran.

– Minua yritettiin vuonna 1979 järkyttää maistattamalla mämmiä, mutta pidin siitä. Se on hyvä, viljasta valmistettu tuote, jota voi käyttää monin tavoin, Ladarsi sanoo tiedotteessa.

Mämmistä voi vaikka leipoa jotain: Tässä erikoisin mämmiherkku!

Perinteisten lehmänmaitopohjaisten kastikkeiden tilalle on tullut myös kasvipohjaisia versioita, jotka sopivat hyvin yhteen mämmin makumaailman kanssa. Mämmiseuran puheenjohtaja muistuttaa, että mämmin "vulgaariin" ulkomuotoon ei kannata takertua. 

– Mämmiä voi käyttää raaka-aineena esimerkiksi leipään, kakkuun tai kääretorttuun. Yksi hyvä konsti on lisätä mämmin päälle kuivattuja tai tuoreita hedelmiä. Esimerkiksi viinirypäleet ja kuivatut sekä tuoreet marjat sopivat hyvin.

Ladarsi suosittelee mämmin kanssa nautittavaksi esimerkiksi  puolukkaa, mustikkaa tai karpaloa sekä pähkinöitä tai manteleita.

Erikoisin Ladarsin näkemä tapa käyttää mämmiä ei kuitenkaan ehkä sovi jokaiselle.

– Näin joskus, että joku uppopaistoi hieman kuivahtaneesta mämmistä leikattuja paloja. Sekin näytti kyllä ihan hyvältä!

Videolla: Näin teet mämmiä itse

Miten mämmiä tehdään itse? Älä viivyttele – kannattaa aloittaa jo tänään 4:24
Katso vinkit mämmin valmistamiseen.

Lähteet: S-ryhmä, Oatly

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!