Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkimus: Suolan vähentäminen ehkäisee aivoinfarkteja

9:46Kesäherkut - syntiä vai sallittua?
Julkaistu 30.06.2018 19:00

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Suolan käyttöään vähentävät pienentävät vaaraansa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin. Nyt tämä on varmistettu myös kiinalaisväestössä.

Yllä olevalla videolla käydään läpi suomalaisten "ruokahurahduksia" karppauksesta sokerittomuuteen.

Stroke-lehdessä julkaistun tutkimuksen perusteella suolan käytön vähentäminen pienentää sairastumisriskejä jo muutaman vuoden kuluessa.

Riski sairastua aivoinfarktiin oli noin neljänneksen pienempi osallistujilla, jotka vähensivät suolan käyttöään, kun vertailukohtana olivat suolan käyttönsä ennallaan pitäneet. Tämä havaittiin viiden vuoden seurannassa.

Havainnot perustuvat 78 000 kiinalaisen kysely- ja rekisteritietoihin. Suolan käytöstä kyseltiin kolmesti vuosina 2006–2010 ja aivoverenkiertohäiriöitä selvitettiin vuosilta 2010–2015. Seurannan aikana 1 600 osallistujaa sairastui aivoverenkiertohäiriöön.

Lue myös: Tunnetko aivoinfarktin oireet? Selviytyminen on kiinni minuuteista


Liiallinen suolan käyttö on maailmanlaajuisesti merkittävä kohonneen verenpaineen ja sydän- ja verisuonitautien aiheuttaja. Vuosittain liika suola aiheuttaa ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa.

Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin suola on lisätty jo valmiiksi. Suomalaismiehet syövät noin kymmenen grammaa ja naiset seitsemän grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lisää aiheesta:

Korkea verenpaine? Tutkimus selvitti toimivan apukeinon – tee tämä muutosKalium pienentää suolan aiheuttamia sydänriskejä – tee tämä muutos ruokavalioosiSuolaatko reilulla kädellä? Kalium saattaa hillitä terveyshaittojaTutkimus takoo järkeä: Yksittäisistä ruoka-aineista ei tarvitse nipottaa!Älä syö liikaa suolaa – vakava vaikutus terveyteenMunuaissairas, tarkkaile suolankäyttöäsi! Liika suola altistaa sydäntaudeille
RavitsemusLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • Eilen16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • Eilen08:50
    Ruoka

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • to09:34
    Ruoka

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • ke16:45
    Ruoka

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa

  • ke06:48
    Aamiainen

    Jo kolmannes päivän kuidun tarpeesta! Tällaista aamupalaa Hanna Partanen suosittelee