6 ruoka-ainetta, joilla syöt itsesi kauniiksi

tereelliset ruoat
Hyvää ruokah... siis kauneudenhoitoa! Shutterstock

Kauneudenhoito vaatii paneutumista sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Moni haaveilee vahvoista hiuksista ja kynsistä, mutta unohtaa hoitoaineita valitessaan ruoka-aineiden merkityksen kehollemme – myös ulkoisesti. Tasapainoinen ja runsaasti ravintoaineita sisältävä ruokavalio edesauttaa niin ihon pysymistä kauniina kuin kynsien ja hiusten kasvamista vahvoina.

Muutokset ruokavaliossa näkyvät ihossa jo muutamassa päivässä, mutta keratiinista muodostuvissa hiuksissa ja kynsissä vasta kuukausissa. Aloita siis sisäinen kauneudenhoito herkullisesti jo seuraavalla aterialla.

1. Lohi

Lohi sisältää hiuksille tärkeiden D-vitamiinin ja proteiinin lisäksi paljon omega-3-rasvahappoja, joita hiukset ja kynnet tarvitsevat kasvaakseen. Kyseisiä rasvoja löytyy myös päänahasta, jossa ne auttavat pitämään sen kosteutettuna ja hilseettömänä. Omega-3-rasvahappoja löytyy lohen lisäksi muun muassa silleistä, kurpitsansiemenistä, avokadoista sekä saksanpähkinöistä.

2. Saksanpähkinät

Omega-3-rasvahappojen lisäksi huipputerveelliset saksanpähkinät sisältävät "kauneusvitamiineja": biotiinia sekä E-vitamiinia. Biotiinin uskotaan taistelevan hiustenlähtöä vastaan ja E-vitamiinin suojaavan DNA:ta vaurioilta.

3. Heraproteiini

Hiukset ja kynnet muodostuvat keratiinista, joka koostuu veteen liukenettomista proteiineista. Proteiinin puutteesta kärsivän hiukset saattavatkin irtoilla ja kynnet hapertua. Asia on helppo hoitaa runsaasti valkuaisaineita sisältävällä heraproteiinilla, jota voi lisätä esimerkiksi aamupuuroon, jogurttiin tai pirtelöön.

4. Linssit

Joskus suuret lahjat tulevat pienissä paketeissa. Linssit ovat edullisia pieniä palkokasveja ja varsinaisia vitamiinipommeja. Ne sisältävät esimerkiksi rautaa, sinkkiä, proteiinia sekä biotiinia, joita hiukset ja kynnetkin vaativat kasvaakseen.

5. Pinaatti

Vaikka Kippari-Kallen herkku ei kuulu jokaisen Prinsessa Ruususen suosikkeihin, syytä olisi. Pinaatti sisältää beetakaroteenia, folaattia sekä C-vitamiinia, jotka auttavat pitämään hiustupet ja kynnenaluset terveinä sekä vahvoina.

6. Bataatti

Bataatti on erinomainen beetakaroteenin lähde. Beetakaroteeni tehostaa kehon kykyä tuottaa A-vitamiinia, jonka puute aiheuttaa päänahkan kuivuutta ja hilseilyä.

Täytyy toki muistaa, että ruokavalion lisäksi hormonaalinen epätasapaino, stressi, väsymys, liikkumattomuus sekä tupakointi vaikuttavat ulkonäköön – myös hiusten ja kynsien kasvuun. Loppuun hiottu kauneusdieetti ei auta korjaamaan yksinään näitä ulkonäölle ja terveydelle haitallisia seikkoja, mutta eipä se niitä pahennakaan.

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja