6 epäterveellisenä pidettyä ruokaa – näitä sinäkin välttelet turhaan

Näin koostat ruokalautasesi oikein 6:19 Näin koostat ruokalautasesi oikein
Videolla ravitsemusasiantuntija kertoo terveellisestä ruokavaliosta.

Tiettyjen elintarvikkeiden ympärillä liikkuu väitteitä, jotka eivät pidä lainkaan paikkaansa. Seuraavia ruokia ja juomia vältellään usein turhaan.

Vältteletkö tiettyjä elintarvikkeita, kuten pastaa, suklaata tai banaaneja, koska oletat niiden olevan epäterveellisiä? Expressen-sivusto listasi ylös kuusi mainettaan parempaa ruokaa, joita sinäkin välttelet turhaan.

1. Banaanit

Moni kiertää hedelmäosastolla hiilihydraattipitoiset banaanit kaukaa, vaikka tämä ei missään nimessä kannattaisi. Hiilihydraatit ovat nimittäin juuri niitä, jotka tekevät banaaneista niin erinomaisen hedelmän; banaanien syömisen on tutkittu vastaavan jopa urheilujuoman nauttimista.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla urheilija nauttiaksesi banaaneita. Tämä hedelmä sisältää nimittäin runsaasti verenpainetta säätelevää kaliumia, jonka saannissa monilla on puutteita. 

2. Säilyke- ja pakastevihannekset

Useimmat ihmiset vakuuttuneita siitä, että säilyke- ja pakastevihannekset eivät missään nimessä vedä vertoja tuoretuotteille. Tämä on kuitenkin harha. Sen lisäksi, että säilykevihannekset ovat yhtä ravitsevia kuin tuoreet, ne ovat myös yleensä tuorevihanneksia edullisempia, säilyvämpiä ja helpommin saatavilla.

Jos sinulla on vaikeuksia nauttia riittävästi kasviksia, säilykevihannekset voivat olla varsin varteenotettava vaihtoehto.

3. Tumma suklaa

Jos et vielä tiennyt, että suklaa voi tehdä sinut onnellisemmaksi, tiedät sen nyt. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että tumma suklaa sisältää ainesosia, jotka parantavat aivojen toimintaa ja nostavat mielialaa.

Lisäksi tummaa suklaata syövillä on todettu lähes 30 prosenttia pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Mitä tummempi suklaa, sitä enemmän hyvää tekeviä flavonoideja se sisältää.

4. Pasta

Jos olet tähän asti jättänyt pasta-annoksen syömättä kilojen kertymisen pelossa, sinun kannattaa lukea tämä. Eräässä tutkimuksessa pastaa kohtuullisesti päivässä syövien henkilöiden ei todettu olevan muita lihavampia – päinvastoin! Tutkimuksessa pastan syöminen yhdistettiin pienempään painoindeksiin ja kapeampaan vyötäröön. 

Yksi syy tähän tulokseen löytyy siitä, että pastan kanssa nautitaan usein terveellisiä lisukkeita, kuten oliiviöljyä ja tomaattikastiketta. 

5. Kahvi

Oletko tähän asti uskonut, että sinun tulisi vähentää kahvikupillisten määrää kahvin sisältämän kofeiinin vuoksi? Se ei välttämättä kannata, sillä kofeiinin on todettu tekevän sinusta terävämmän.

Eräässä noin 6000 henkilön tutkimuksessa yli 261 milligrammaa päivässä kofeiini nauttivilla henkilöillä todettiin olevan pienempi riski sairastua dementiaan kuin niillä, jotka nauttivat kofeiinia alle 64 kofeiinia päivässä. Lisäksi kofeiinilla on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia niin ahdistuneisuuteen, muistiin kuin kognitiivisiin kykyihin.

6. Makeat hedelmät

Kaloripitoisten banaanien lisäksi monet ihmiset suhtautuvat negatiivisesti myös muihin sokeripitoisiin marjoihin ja hedelmiin. Tämä kammo kannattaa unohtaa, sillä kokonaisten hedelmien ja marjojen nauttiminen ei aiheuta verensokeripiikkejä niiden sisältämien kuitujen vuoksi.

Karttamisen sijaan hedelmiä kannattaa lisätä ruokavalioon, sillä päivittäisellä hedelmien ja marjojen syömisellä on todettu olevan yhteys alhaisempaan verenpaineeseen ja verensokeriin. Lisäksi hedelmien syöminen voi vähentää sydänsairauksien riskiä jopa 40 prosentilla.

Lisäksi nämä herkut tyydyttävän makeanhimon luonnollisesti ja antavat elimistöllesi tärkeitä ravintoaineita, kuten kuituja, kaliumia, folaatteja ja antioksidantteja.

Lähde: Expressen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat