5 syytä, miksi tarjoilijoita pitäisi arvostaa enemmän – ”älä koskaan luota ihmiseen, joka on töykeä tarjoilijalle” 

tarjoilija
Töykeä käytös tarjoilijaa kohtaan on hälytysmerkki. Shutterstock

Eritoten vanha kansa sen tietää: Valitse kumppaniksesi ihminen, joka on kiltti tarjoilijalle. Miksi? Lue pätevät syyt.

Makuja.fi uutisoi hiljattain suomalaisravintolan Groteskin töykeästä asiakkaasta, joka nimitteli tarjoilijaa ja jonka antamaan palautteeseen ravintolatoimenjohtaja Paul Hickman joutui vastaamaan suorin sanankääntein. On kenties paras vain vältellä ihmisiä, jotka kohtelevat tarjoilijoita tylysti, suhtautuvat heihin alentuvasti tai ovat kuin heitä ei olisikaan. Mutta miksi erityisesti?

On olemassa erilaisia tapoja olla töykeä tarjoilijalle: se voi olla huonoa käytöstä tai suullisia huomautteluja, kirjoittaa psykologi Seth Meyers  eHarmony.com-sivustolla. Käytökseen liittyvät tavat ovat silmienpyöräyttelyä, tietynlaisen katsekontaktin ottamista treffikumppaniin kuin osoittaaksen, mikä luuseri tarjoilija onkaan, tarjoilijan keskeyttämistä, ruoan lähettämistä takaisin keittiöön, ärsyttävien vaatimusten esittämistä vain tarjoilijan kiusaksi ja turhautunutta huokailua.

5 syytä, miksi tarjoilijaa pitäisi arvostaa:

1. He tekevät kaikkensa tullakseen toimeen epämiellyttävienkin asiakkaiden kanssa.
2. He ovat moniosaamisen mestareita: tarjoilijasi saattaa ottaa tilausta vastaan, taitella lautasliinaa, ohjata toista asiakasta naisten huoneeseen ja kaataa lisää vettä kannuusi.
3. Tarjoilijat ovat ahkeria ja täsmällisiä. Jokainen tarjoilija tietää, kuinka stressaavaa työkaverin myöhästely on, eikä halua itse sortua samaan.
4. Tarjoilijat hallitsevat tiimityöskentelyn.
5. Tarjoilijat ovat kärsivällisiä ja heidän sietokykynsä on liki rajaton. He haluavat tehdä kaikkensa, että asiakkaan ravintolakokemus on varmasti täydellinen.

Suullista huomauttelua ovatkin sitten suoranaiset hyökkäykset tarjoilijaa kohtaan, kommentit hänen kyvyttömyydestään tai ruokalistalla olevien ruokalajien ääntämyksestä.

Mitä tyly käytös tarkoittaa?

Psykologi Meyersin mukaan on kahdenlaisia ihmisiä, jotka janoavat valtaa: niitä, joilla jo on sitä, mutta lisää pitäisi saada ja niitä, joilla ei ole todellista valtaa, mutta epätoivoisesti sitä haluaisivat. Suurin osa miehistä ja naisista, jotka ovat tylyjä tarjoilijoille, lukeutuvat jälkimmäiseen kategoriaan.

Myers huomauttaakin, että treffikumppani, joka on tyly tarjoilijalle, on sitä todennäköisesti kaikille muillekin: vanhemmilleen, sisaruksilleen, työtovereilleen ja ihan tuntemattomillekin – lopulta myös sinulle. Tarkkaile siis deittisi käytöstä ravintolassa: jos hän ei kohtele tarjoilijaa kunnioittavasti, ota jalat allesi!

Lähde: eHarmony

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat