3 yllättävää faktaa aamiaisesta – tiesitkö näitä?

Aamupalan sanotaan usein olevan päivän tärkein ateria ja yksi onnistuneen painonhallinnan tärkeimmistä työkaluista. Mutta tässäpä hieman aamiaisfaktaa, joka ei ole niin tunnettua.
1. Ensimmäiset murot kehitettiin jo 1800-luvulla
Maailman ensimmäiset murot kehiteltiin jo 1800-luvulla. Jotta niistä tuli syötäviä, piti niiden ensin liota yön yli.
1800-luvun lopulla Will Kellogg ja hänen veljensä John Harvey Kellogg keittivät vehnää, joka jäi liedelle hieman liian pitkäksi aikaa. Veljesten palatessa venhä oli kuivahtanut kattilaan, mutta ajan trendin mukaan he pyrkivät hyödyntämään raaka-aineen tästä huolimatta ja työstivät kuivahtanutta taikinaa.
Prosessissa taikinalevyksi tarkoitetusta vehnäkeitoksesta syntyi hiutaleita, jotka paistettuina saivat maistelijoilta hyvän vastaanoton. Myöhemmin reseptiä jalostettiin ja tänä päivänä monesta suomalaisestakin aamiaispöydästä löytyviä hiutaleita ryhdyttiin valmistamaan maissista.
2. Osterit olivat Casanovan lemmenaamiainen
Italialainen naistenmies Casanova suositteli nauttimaan aamiaiseksi lemmenruuaksikin mainostettuja ostereita. Casanovan mukaan merellisiä herkkuja tuli syödä aamupalaksi 50 kappaletta. Tänäkin päivänä ostereita pidetään lemmenviettiä kohottavina herkkuina.
3. Breakfast eli break fast
Oletko koskaan miettinyt, mistä englannin kielen sana breakfast tulee? Englannin kielen aamiaista tarkoittava sana breakfast tarkoittaa kirjaimellisesti yöllisen paaston päättämistä, break fast.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Koko Suomi leipoo: Rypytetty punnuspulla
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kanaa Alfredon tapaan – kermainen kanapasta Pasta Alfredo on nopea arkiruoka
-
Wilhelmiina-keksit – nämä supersuositut ja helpot pikkuleivät viedään käsistä
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan