3 yllättävää faktaa aamiaisesta – tiesitkö näitä?
Aamupalan sanotaan usein olevan päivän tärkein ateria ja yksi onnistuneen painonhallinnan tärkeimmistä työkaluista. Mutta tässäpä hieman aamiaisfaktaa, joka ei ole niin tunnettua.
1. Ensimmäiset murot kehitettiin jo 1800-luvulla
Maailman ensimmäiset murot kehiteltiin jo 1800-luvulla. Jotta niistä tuli syötäviä, piti niiden ensin liota yön yli.
1800-luvun lopulla Will Kellogg ja hänen veljensä John Harvey Kellogg keittivät vehnää, joka jäi liedelle hieman liian pitkäksi aikaa. Veljesten palatessa venhä oli kuivahtanut kattilaan, mutta ajan trendin mukaan he pyrkivät hyödyntämään raaka-aineen tästä huolimatta ja työstivät kuivahtanutta taikinaa.
Prosessissa taikinalevyksi tarkoitetusta vehnäkeitoksesta syntyi hiutaleita, jotka paistettuina saivat maistelijoilta hyvän vastaanoton. Myöhemmin reseptiä jalostettiin ja tänä päivänä monesta suomalaisestakin aamiaispöydästä löytyviä hiutaleita ryhdyttiin valmistamaan maissista.
2. Osterit olivat Casanovan lemmenaamiainen
Italialainen naistenmies Casanova suositteli nauttimaan aamiaiseksi lemmenruuaksikin mainostettuja ostereita. Casanovan mukaan merellisiä herkkuja tuli syödä aamupalaksi 50 kappaletta. Tänäkin päivänä ostereita pidetään lemmenviettiä kohottavina herkkuina.
3. Breakfast eli break fast
Oletko koskaan miettinyt, mistä englannin kielen sana breakfast tulee? Englannin kielen aamiaista tarkoittava sana breakfast tarkoittaa kirjaimellisesti yöllisen paaston päättämistä, break fast.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia