1:47

15 legendaarista asiaa suomalaisesta kouluruokalasta – kuinka monta näistä sinä muistat?

Kouluruokala – se legendaarinen paikka, joka herättää taatusti muistoja suomalaisten keskuudessa. 

Meillä jokaisella on varmasti jonkinlaisia muistoja lapsuutemme koulupäivistä ja erityisesti päivän tärkeimmästä hetkestä: koululounaasta. Sitä rakastettiin ja sitä taatusti myös vihattiin – ainakin niinä päivinä, kun tarjolla oli mielipiteet jakavaa tillilihaa, makaronivelliä tai kaalilaatikkoa.

MTV:n ruokasivusto Makuja.fi koosti yhteen legendaarisia muistoja kouluruokalasta. Kuinka monta näistä asioista sinä muistat?

Kaikkien aikojen kouluruokasuosikit:

Makaronivelli
Kanaviillokki
Hernekeitto
Kaalilaatikko ja puolukkahillo

Kaikki edellämainitut esimerkit löytyvät myös inhokkilistalta.

Nykyoppilaiden mielestä oudoimmat ruokainhokit:

Helmiryynivelli
Maksa- ja muut sisäelinruoat
Veriletut
Lusikalla syötävä vesikaakao
Velli, jonka pintaan oli kuivunut nahkamainen kerros

Lähde: Opetushallitus: Kouluruokailu Suomessa 60 vuotta, Tarinoita ja muistoja kouluruokailusta vuonna 2008

1. "Kumiperunat"

Kouluruokalan potut tunnetaan paremmin nimellä kumiperunat. Kristiinanseudun koulun emäntä Katja Hållfast paljasti aikoinaan Maaseudun Tulevaisuudelle kumiperunoiden "salaisen reseptin": kumiperunoita tulee, kun perunat valmistetaan yhdistelmäuunissa höyryttämällä, eikä tavalliseen tapaan kattilassa.

2. Päivät, jolloin jälkkäriksi ei ollut kiisseliä, vaan Eskimo-puikko

Tavallinen jälkiruoka koulussa oli joko hedelmä tai kiisseli. Parhaita olivat kuitenkin ne päivät, kun jälkkäriksi sai jäätelön, kuten Pingviini-tuutin tai Eskimo-puikon. Laktoosi-intolerantikot joutuivat tyytymään yleensä Lipsi-mehujäähän. 

3. Pinaattiletut

Pinaattilettupäivä = paras päivä!  Jotkut kisailivat siitä, kuka pystyy syömään lättyjä eniten. Pinaattiletut nautittiin tietysti hillon kera. Jossain lättyjen kanssa oli tarjolla perunamuussia tai jopa jauhelihakastiketta.

Aikoinaan koulussa piti syödä aina lautanen tyhjäksi. Hävikkiä ei katsottu hyvällä. 

4. Uunimakkara ja "liisterimuusi"

Toinen legendaarisista ruokasuosikeista oli tietysti ihana, juustoinen uunimakkara. Se tarjoiltiin yleensä porkkanaraasteen ja jauheesta valmistettavan "liisterimuusin" kera. 

5. Kanaviillokki

Kanaviillokki jakoi, ja jakaa edelleen, mielipiteet. Kanaviillokin kanssa tarjoiltiin jostain syystä aina mustaherukkahilloa.

6. Kun oli "pahaa ruokaa", syötiin pelkästään näkkäriä

Kaikilla oli omat inhokkinsa kouluruokalan listalta. Koska nälissäänkään ei voinut olla, korvattiin ateria tällöin kätevästi koulunäkkärillä. Viisi näkkileipää margariinilla ei pitänyt kuitenkaan kauhean hyvin nälkää loitolla.

7. Kun oli "pahaa ruokaa", lähdettiin vaihtoehtoisesti kiskalle

Kovikset korvasivat lounaan karkkiautomaatin tai lähikiskan antimilla. 

8. Puuro ja mehukeitto

Legendaarinen ruoka tämäkin. Vaihtoehtona saattoi olla esimerkiksi mannapuuro ja mansikkakiisseli.

Joulun alla puuroon piilotettiin tieysti manteli ja mantelin löytäjä sai jonkun pienen herkkupalkinnon.

9. Salaattipöydän antimet kuten porkkanaraaste ananaksella

Jostain syystä kouluruokalassa tykättiin tuunata porkkanaraastetta. Porkkanaraasteen sekaan pystyi kätevästi hyödyntämään kaikki säilykekaapin jämät. Porkkanaraastetta ananaksella, porkkanaraastetta rusinoilla, porkkanaraastetta hillosipuleilla...

10. Jos pudotit ruokalassa tarjottimen, sait kaikilta raikuvat aplodit

Silloin tällöin joku raukka pudotti vahingossa kouluruokalan tarjottimen, ja siitä seurasi koko ruokalan väen täysi villiintyminen eli raikuvat aplodit. Tämä oli jokaisen oppilaan pahin painajainen. 

11. Maitoa, maitoa ja maitoa

Koulussa juotiin maitoa. Kouluruokala oli vuorattu Valion maitojulisteilla. Joissain kouluissa maito tarjoiltiin jokaiselle oppilaalle yksittäispakattuna.

12. Voinapit ja sulatejuustokolmiot

Näkkileivän päälle oli useimmiten tarjolla voita tai margariinia, joka tuli yksittäispakattuna eli "voinappina". Joskus oli myös esimerkiksi sulatejuustoa, pieneen yksittäiseen kolmioon pakattuna. 

13. Tunnilla saatettiin lausua ruokarukous

Ennen ruokalaan lähtöä opettaja saattoi värvätä oppilaat yhteiseen ruokarukoukseen:

”Siunaa Jeesus ruokamme, ole aina luonamme!”

14. Kun koulussa oli eksoottista ruokaa

Välillä kouluruokalassa repäistiin ja järjestettiin erilaisia teemaviikkoja. Silloin tarjolla saattoi olla esimerkiksi pitsaa tai tortilloja – miten eksoottista ja hienoa!

15. Ruokalaan menemisestä kilpailtiin

Parhaita olivat ne opettajat, jotka päästivät tunnilta muutamaa minuuttia ennen kellonsoittoa, jolloin koko luokka ehti ensimmäisenä ruokalaan. Ruokalaan menosta saatettiin jopa kilpailla eri luokkien välillä: kyllähän se kovasti harmitti, jos C-luokka ehti paikalle ennen B-luokkaa! Ala-asteella ruokalaan saatettiin lähteä parijonossa. Joskus jono muodostettiin opettajan käskystä myös esimerkiksi pituusjärjestyksen mukaan.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017.

***

2:17

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja