Miltä kouluruoka maistuu nykyisin? Kävimme testaamassa: "En muista, että tätä olisi ollut omana kouluaikana"

1:47 Miltä kouluruoka nykyisin maistuu? Kävimme testaamassa

Muistatko vielä, miltä kouluruoka maistui? Kävimme syömässä kouluruokaa Kaisaniemen ala-asteella – katso, miten aikuiset arvioivat annoksia.

Opetushallituksen mukaan kouluruoka on "pääsääntöisesti suomalaista perusruokaa. Hyvään kouluateriaan kuuluvat lämmin ruoka, salaatti, raaste tai tuorepala, leipä, levite ja juoma".

Kävimme syömässä kouluruokaa Kaisaniemen ala-asteella. Katso videolta, mitä ruokana oli, ja miten se maistui.

Suositukset pantu uusiksi

Kouluruoka-annos maksaa noin 2,76 euroa. Kouluruokailusuositukset uusittiin vuonna 2017; uudistus toi enemmän kalaa, vaaleaa lihaa ja kasvisruokaa kouluihin.

Punaista lihaa ja makkaraa sen sijaan halutaan vähentää.

Nykylasten ruokasuosikkina kalapuikot

Suosituimpia kouluruokia nykyisin ovat kalapuikot, kasvistäytteiset tortillat sekä pinaattiohukaiset. Seuraavina listaan pääsivät makaronilaatikko, ohrasuurimopuuro mehukeitolla ja lihapyörykät. Monien karsastama tilliliha ja piparjuuriliha poistuivat Helsingissä listalta 1990-luvulla.

Kaikki eivät kuitenkaan kouluruokaa syö. Vuoden 2016 väitöstutkimuksessa selvisi, että ruoka jää väliin pelon ja joukkoon kuulumisen halun vuoksi: moni osti ruokaa sen sijaan, että olisi syönyt kouluruoan.

Aina kouluruokakaan ei ole ollut samanlaista. 1960-luvulla syötiin vielä puuroa, hernekeittoa, velliä ja muita keittoja; vuonna 1967 koettiin uudistus, kun perunaa ja lihakastiketta alkoi saada kerran kuussa!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja