10 myyttiä kasvissyönnistä – nämä luulot eivät olekaan totta

vihannekset
Shutterstock

Kasvisruokavalioon liittyy myyttejä, joilla ei ole totuuspohjaa.

Kasvissyöjät eivät saa riittävästi proteiinia

Liha ei ole ainoa proteiininlähde. Itse asiassa lähes kaikissa ruoissa on jonkin verran proteiinia. Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi pavut, linssit, pähkinät, siemenet ja maitotuotteet.

Treenit kärsivät kasvisruokavaliosta

Kasvisruokavalio on antaa yhtä paljon energiaa kuin sekaruokavaliokin, jos lautasen koostaa oikein. Tärkeää on syödä riittävästi proteiinia ja huolehtia B12-vitamiinin saannista.

Kasvissyönti laihduttaa

Kasvisruokavalio ei tarkoita automaattista laihtumista. Painon vaihtelu suuntaan tai toiseen riippuu siitä, mitä lautaselleen laittaa. Kasvissyöjäkin saattaa syödä liikaa roskaruokaa, eineksiä tai makeaa.

Raskaana olevan on välttämätöntä syödä lihaa

Raskausaikana ei ehkä kannata muuttaa ruokavaliota radikaalisti. Jos kasvissyöjä tulee raskaaksi, ei hänellä ole mitään syytä alkaa yhtäkkiä syödä lihaa. Itse asiassa kasvissyöjien riski sairastua raskausdiabetekseen on pienempi. Myös korkea verenpaine on kasvissyöjillä epätodennäköisempi.

Kasvissyönti on kallista

Rahaa saa halutessaan palamaan kaikkeen ruokaa. Kauden kasviksia ja juureksia suosimalla kustannukset pysyvät kuitenkin kohtuullisena. Todennäköisesti kasvikset eivät ole yhtään lihaa kalliimpia.

Kaikki tai ei mitään

Jo lihan vähentäminen ruokavaliosta pienentää riskiä sairastua syöpään, sydänsairauksiin ja diabetekseen.

Kasvisruoka ei pidä nälkää

Jos kärsit nälästä kasvisruokaa syömällä, teet jotain väärin. Luultavasti et saa riittävästi kuitua tai proteiinia.

Kuitu tasapainottaa vatsan toimintaa ja verensokeria, rasva ja proteiini taas antavat energiaa ja pitävät kylläisenä. Jos mahasi siis kurnii, syö ensi alkuun vaikka kourallinen pähkinöitä, saat kuitua, proteiinia ja hyviä rasvoja.

Lihankorvikkeet ovat osa kasvissyöntiä

Lihaa jäljittelevät suikaleet, palat ja kasvismakkarat eivät ole välttämättömiä. Kasvisruokavalion voi koostaa myös kasviksista sellaisinaan.

Kasvisruokavalio ei anna energiaa

Kasvisten lisääminen ja prosessoitujen ruokien vähentäminen antaa lisää energiaa. Jos kuitenkin energiatasosi romahtavat, et luultavasti syö riittävästi rautaa ja B12-vitamiinia, joita yleensä saadaan runsaasti lihasta.

Kokeile pinaattia, linssejä, papuja ja cashewpähkinöitä sekä c-vitamiinipitoisia ruokia kuten appelsiineja, tomaatteja ja parsakaalia. C-vitamiini auttaa rautaa imeytymään. 

Ruokailusta tulee yksitoikkoista

Kasvisruokavalio ei tarkoita pelkän salaatin puputtamista. Ruokavaliosta saa monipuolisen kokeilemalla rohkeasti erilaisia kasviksia ja lämpimiä ruokia. Etsi uusia reseptejä Internetistä ja kirjoista.  

Lähde: health.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!