10 myyttiä kasvissyönnistä – nämä luulot eivät olekaan totta
Kasvisruokavalioon liittyy myyttejä, joilla ei ole totuuspohjaa.
Kasvissyöjät eivät saa riittävästi proteiinia
Liha ei ole ainoa proteiininlähde. Itse asiassa lähes kaikissa ruoissa on jonkin verran proteiinia. Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi pavut, linssit, pähkinät, siemenet ja maitotuotteet.
Treenit kärsivät kasvisruokavaliosta
Kasvisruokavalio on antaa yhtä paljon energiaa kuin sekaruokavaliokin, jos lautasen koostaa oikein. Tärkeää on syödä riittävästi proteiinia ja huolehtia B12-vitamiinin saannista.
Kasvissyönti laihduttaa
Kasvisruokavalio ei tarkoita automaattista laihtumista. Painon vaihtelu suuntaan tai toiseen riippuu siitä, mitä lautaselleen laittaa. Kasvissyöjäkin saattaa syödä liikaa roskaruokaa, eineksiä tai makeaa.
Raskaana olevan on välttämätöntä syödä lihaa
Raskausaikana ei ehkä kannata muuttaa ruokavaliota radikaalisti. Jos kasvissyöjä tulee raskaaksi, ei hänellä ole mitään syytä alkaa yhtäkkiä syödä lihaa. Itse asiassa kasvissyöjien riski sairastua raskausdiabetekseen on pienempi. Myös korkea verenpaine on kasvissyöjillä epätodennäköisempi.
Kasvissyönti on kallista
Rahaa saa halutessaan palamaan kaikkeen ruokaa. Kauden kasviksia ja juureksia suosimalla kustannukset pysyvät kuitenkin kohtuullisena. Todennäköisesti kasvikset eivät ole yhtään lihaa kalliimpia.
Kaikki tai ei mitään
Jo lihan vähentäminen ruokavaliosta pienentää riskiä sairastua syöpään, sydänsairauksiin ja diabetekseen.
Kasvisruoka ei pidä nälkää
Jos kärsit nälästä kasvisruokaa syömällä, teet jotain väärin. Luultavasti et saa riittävästi kuitua tai proteiinia.
Kuitu tasapainottaa vatsan toimintaa ja verensokeria, rasva ja proteiini taas antavat energiaa ja pitävät kylläisenä. Jos mahasi siis kurnii, syö ensi alkuun vaikka kourallinen pähkinöitä, saat kuitua, proteiinia ja hyviä rasvoja.
Lihankorvikkeet ovat osa kasvissyöntiä
Lihaa jäljittelevät suikaleet, palat ja kasvismakkarat eivät ole välttämättömiä. Kasvisruokavalion voi koostaa myös kasviksista sellaisinaan.
Kasvisruokavalio ei anna energiaa
Kasvisten lisääminen ja prosessoitujen ruokien vähentäminen antaa lisää energiaa. Jos kuitenkin energiatasosi romahtavat, et luultavasti syö riittävästi rautaa ja B12-vitamiinia, joita yleensä saadaan runsaasti lihasta.
Kokeile pinaattia, linssejä, papuja ja cashewpähkinöitä sekä c-vitamiinipitoisia ruokia kuten appelsiineja, tomaatteja ja parsakaalia. C-vitamiini auttaa rautaa imeytymään.
Ruokailusta tulee yksitoikkoista
Kasvisruokavalio ei tarkoita pelkän salaatin puputtamista. Ruokavaliosta saa monipuolisen kokeilemalla rohkeasti erilaisia kasviksia ja lämpimiä ruokia. Etsi uusia reseptejä Internetistä ja kirjoista.
Lähde: health.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti