11 terveellistä ruoka-ainetta, jotka pitävät olon kylläisenä pitkään – nämä jokaisen laihduttajan tulisi ottaa ruokavalioonsa!

3:36 Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?

Kun täytät vatsasi seuraavilla ruoka-aineilla, laihduttajan suurin vihollinen, nälkä, pysyy poissa pitkään. 

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo videolla, pitääkö uskomus laihdutuksen matematiikasta paikkansa.

Ruotsin tunnetuin ravitsemustieteilijä Fredrik Paulún listasi ylös joukon raaka-aineita, jotka jokaisen laihduttajan tulisi ottaa ruokavalioonsa. 

Nämä vatsaa hyvin täyttävät elintarvikkeet ovat erinomainen valinta niille, jotka haluavat laihtua ja välttyä painonhallinnan suurimmalta viholliselta – nälältä. Paulúnin mukaan nälkäisenä mieli alkaa helposti hamuta rasvaisia ja makeita herkkuja, joita voi olla vaikea vastustaa. Tästä syystä nälkää ei koskaan saisikaan päästää kasvamaan liian suureksi.   

Seuraavia ruoka-aineita syömällä taltutat nälän fiksulla tavalla. 

1. Hedelmät

Asiantuntijan mukaan ihmiset pelkäävät turhaan hedelmien sisältämää luonnollista sokeria. Hedelmät sisältävät enimmäkseen vettä ja paljon kuituja, ja nämä asiat tekevätkin hedelmistä terveyden kannalta täydellisen purtavan.

2. Kananmunat

Sen lisäksi, että kananmunat ovat runsasproteiinisia ja pitävät sen vuoksi hyvin nälkää, ne ovat ravitsemuksellisesti mitä parhainta syötävää. Kananmunat sisältävät nimittäin joukon vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka myöskin näyttelevät tärkeää roolia kylläisyydestä puhuttaessa.

3. Kala, kana, liha ja tofu

Proteiinipitoiset ruoat pitävät hyvin nälkää, ja juuri tästä syystä proteiinia tulisikin ujuttaa jokaiselle aterialle. Terveyden kannalta olisi parempi vähentää punaisen lihan kulutusta ja keskittyä sen sijaan kalapitoisten aterioiden nauttimiseen.

4. Perunat

Peruna sisältää pasta ja riisiä vähemmän energiaa, mutta huomattavasti enemmän kuitua, proteiinia ja ravintoaineita, kuten C-vitamiinia. Perunalla täytät vatsasi pitkäksi aikaa pienellä energiamäärällä.

5. Avokado

Vaikka avokado sisältää enemmän energiaa kuin monet muut hedelmät, se sisältää runsaasti ravintoaineita ja hyviä rasvoja, joilla on positiivinen vaikutus kylläisyyden kannalta. Lisää avokadoa rohkeasti salaattien ja smoothieiden joukkoon.

6. Palkokasvit

Runsaasti proteiinia ja kuitua sisältävät palkokasvit nostavat verensokeria hitaasti, mikä tekee siitä mitä parhaimman raaka-aineen laihduttajan ruokavalioon.

7. Pähkinät

Vaikka pähkinät ovat hyvin kaloripitoisia, ne sisältävät paljon ravinteita pienessä paketissa. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että elimistö imee vain noin 85–90 prosenttia pähkinöiden kaloreista.

8. Chili

Chili sisältää kapsaisiinia, joka nostaa ruumiinlämpöä ja vähentää ruokahalua.

9. Maitotuotteet

Maitotuotteiden sisältämällä proteiinilla, kaseiinilla, on erityinen vaikutus kylläisyyteen.

10. Kaura

Kaura pitää hyvin nälkää etenkin silloin, jos keität siitä puuroa. Puuro sisältämä liukoinen kuitu muodostaa vatsassa geelimäisen hyytelön, joka saa tuntemaan syömisen jälkeen täydeksi.

11. Vihannekset

Vihannekset sisältävät runsaasti vettä, jonka ansiosta voit syödä niitä suuriakin määriä pienillä kaloreilla.

Lähde: Expressen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja