Tyypillinen moka voi pilata kananmunan maun ja rakenteen – ethän keitä aamiaismunia näin?

Niksi mullistaa kananmunien paistamisen

Vaikka kananmunien keittäminen ei ehkä tunnukaan rakettitieteeltä, moni kotikokki sortuu kananmunien valmistuksessa virheisiin, jotka vaikuttavat sekä munien makuun että rakenteeseen.

​​​​​​​Videolla esitellään näppärä niksi kananmunien paistamiseen.

Seuraavaan on koottu lista tyypillisimmistä virheistä, joihin moni meistä sortuu kananmunia keittäessä. Nämä luettueasi lautasellesi ei enää koskaan päädy sitkeitä ja haljenneita munia. 

Virhe 1: Keität kaikkia munia yhtä kauan

Vaikka keittäisit kananmunia joka kerta yhtä kauan, joskus muna saattaa jäädä toivottua löysemmäksi. Syy tähän ongelmaan johtuu yleensä siitä, että et ota keittoajassa huomioon kananmunan kokoa.  Eli toisin sanoen tavallista isompi kananmuna vaatii hieman pidemmän keittoajan. Vastaavasti normaalia pienempi kananmuna kypsyy tavallista nopeammin.

Kananmunien koon voi tarkastaa pakkauksesta. Keskikokoinen muna painaa noin 53–63 grammaa.

Millaisen kananmunan haluat?Keittoaika 
Löysä4–5 min
Pehmeä 7 min
Kova10 min

Virhe 2: Keität munia liian kovalla teholla

Jos kananmunista tulee keitettäessä kumimaisia ja sitkeitä, olet todennäköisesti keittänyt munat liian kovalla lämmöllä. Kananmunat kypsyvät täydellisiksi, kun keität ne kovalla teholla kiehuvan veden sijaan kevyesti poreilevassa kattilassa.

Voit keittää kananmunat myös niin kutsutulla jälkilämmöllä. Laita kananmunat kattilaan kylmään veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Kun vesi on kiehuvaa, nosta kattila pois liedeltä ja anna kananmunien kypsyä jälkilämmöllä haluamaasi kypsyyteen.

​​​​​​​

Virhe 3: Käytät liian tuoreita kananmunia

Kananmunat tulee jäähdyttää nopeasti keittämisen jälkeen, jolloin niiden kuoriminen helpottuu. Jos munien kuoriminen ei suju tästä huolimatta, voi olla, että kattilassasi on kypsynyt todella tuoreita munia. Keittämiseen sopivat parhaiten munat, jotka ovat iältään viikon ikäisiä.

Kananmunan säilyvyysajaksi merkitään koko EU-alueella 28 päivää. Tämän tiedon avulla voit laskea, kuinka tuoreita kotoasi löytyvät munat oikein ovat.

Lähde: Expressen

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja