Zoom pulittaa miljoonakorvaukset tietoturvarikkeistään – vuoti käyttäjien tietoja somejäteille

Pandemia-ajan etätöissä ja -opinnoissa monille tutuksi tullut videoneuvottelusovellus Zoom maksaa miljoonakorvaukset lepsusta tietoturvastaan.

Zoom sopii korvauksilla Yhdysvalloissa vireille pannun ryhmäkanteen, jonka mukaan yhtiö rikkoi miljoonien käyttäjiensä yksityisyydensuojaa jakamalla heidän henkilökohtaisia tietojaan Facebookin, Googlen ja Linkedinin kanssa, kertoo BBC.

Sovittu korvaussumma on 85 miljoonaa yhdysvaltain dollaria eli reilu 71 miljoonaa euroa.

Yhtiötä syytetään myös siitä, että se kertonut harhaanjohtavasti palvelun salauksista.

Asianajajien mukaan Zoom on antanut käyttäjien ymmärtää palvelun käyttävän päästä päähän -salausta. Näin salatussa puhelussa kukaan muu kuin videopuhelun osapuolet eivät pystyisi seuraamaan puhelua, ei edes Zoom itse.

BBC:n mukaan Zoom on kuitenkin todellisuudessa pystynyt seuraamaan videokokousten ääntä ja kuvaa.

Zoom myös epäonnistui suojaamaan videopuheluita "zoombombing"-häiriköinniltä. Häiriköt ovat tunkeutuneet videokokouksiin ja näyttäneet esimerkiksi pornografista tai rasistista sisältöä kokoustajien ruuduilla.

Yhtiö kiistää toimineensa väärin

BBC:n mukaan Zoom kiistää toimineensa millään tavalla väärin, mutta suostuu parantamaan tietoturvakäytäntöjään.

Reuters kertoo, että Zoom aikoo parantaa tietoturvaa esimerkiksi ilmoittamalla käyttäjille, kun videopuhelun ylläpitäjä tai muut osallistujat käyttävät kolmannen osapuolen sovelluksia kokouksissa.

Yhtiö myös jatkossa kouluttaa henkilökuntaansa yksityisyyteen ja tietojen käsittelyyn liittyen.

– Käyttäjien yksityisyys ja turvallisuus ovat korkeimmat prioriteetit Zoomille, ja suhtaudumme vakavasti meille annettuun luottamuksen, yhtiö kertoi tiedotteessaan sunnuntaina.

Asianomistajien asianajajien mukaan yhdysvaltalaiset käyttäjät ovat tuoneet Zoomille yhteensä 1,3 miljardin yhdysvaltain dollarin eli vajaan 1,1 miljardin euron tulot.

Lue myös:

    Uusimmat