Suosittua sovellusta syytetään häikäilemättömästä tiedonkeruusta: "Asioita, joita shoppailusovellus ei tarvitse mistään syystä"

”Facebook tietää raskaudesta ennen naista itseään” – Sitran uusi johtaja selittää miten suomalaisten dataa kerätään ja käytetään 7:28
KATSO MYÖS: "Facebook tietää raskaudesta ennen naista itseään" – videolla kerrotaan, miten suomalaisten dataa kerätään ja käytetään.

Temu-sovellusta syytetään oikeudessa yksityisyysongelmista.

Shoppailusovellus Temu on haastettu oikeuteen Yhdysvalloissa. Joukkokanteen mukaan yliedullisista diileistään tunnettu Temu kerää tietoa tavalla, jota shoppailijat eivät välttämättä ymmärrä, kertoo CBS News.

Väitetään keräävän liikaa yksityisiä tietoja

Temua syytetään asiakkaiden yksityisyyden loukkaamisesta; sen väitetään keräävän yksityisiä tietoja ja käyttävän jopa häikäilemättömiä tapoja niitä saadakseen. Sovellus ei kanteen mukaan anna käyttäjälle mahdollisuutta suostua "tehokkaasti" sen tietojenkeruumetodeihin, kuvailee 10news; sitä syytetään myös tietojen, kuten maksukorttitietojen, vaarantamisesta.

CBS:n mukaan riippumaton asiantuntija on tutustunut sovellukseen ja todennut, että se on "tarkoituksella ladattu täyteen" työkaluja, joilla käyttäjän laitteessa voi suorittaa "erilaisia haitta- ja vakoiluohjelmatoimintoja". 10newsin mukaan asiantuntijat myös väittävät, että heillä on todisteita, jotka osoittavat, että sovellus yritti tarkoituksellisesti salata tungettelevaisuuttaan.

"Paljon asioita, joita shoppailusovellus ei tarvitse mistään syystä"

Asianajaja Jeannie Evansin mukaan Temu pyytää käyttäjältä ainakin 24 erilaista lupaa saada tietoja, joita nettishoppailusovellus ei hänen mielestään tarvitse. Haasteen mukaan sovellus pyytää lupaa esimerkiksi saada tietoa bluetooth- ja wifi-yhteyksistä sekä biometrisistä tiedoista, kuten sormenjäljestä. Evansin mukaan sovellus kerää tietoa myös viesteistä, kontakteista ja käyttäjän sijainnista.

– Paljon asioita, joita shoppailusovellus ei tarvitse mistään syystä, Evans kommentoi.

– Kanteessa esitämme, että monia asioita, joita sovellus kerää, ei ole listattu yksityisyyskäytännössä. Sovellus voi saada käyttöoikeuden kameraan ja mikrofoniin, joilla voisi kerätä biometrisiä tietoja, kasvojen kuvia ja ääntä.

Näin Temu vastasi

CBS 2 kysyi Temulta sen yksityisyyspolitiikasta ja oikeusjutusta. Yhtiö kertoi kiistävänsä syytteet tiukasti ja aikovansa puolustaa itseään oikeusjutussa, jota se kuvasi turhaksi. Sovellus myös syytti oikeusjuttua yritykseksi laskea sen markkina-arvoa.

– Totuus on, että yksityisyyden turvaaminen on yksi Temun ydinarvoista. Tietosuojakäytäntömme ovat alan standardien mukaisia ja ne on julkistettu avoimesti tietosuojakäytännössä, yhtiö totesi.

Temu huomautti, ettei myy dataa kolmansille osapuolille "perinteisessä merkityksessä".

– Temulla on myös Temu-sovelluksessa ja -sivustossa luvat-osio, jossa selitetään selkeästi, mitä laitteen ominaisuuksia Temu käyttää ja mitä ei.

Temu kertoo sivuillaan keräävänsä tietoja esimerkiksi likimääräisestä sijainnista, laitteen mallista, sen käyttöjärjestelmätiedoista, kieliasetuksista ja yksilöllisistä tunnisteista. Sovellus voi myös kerätä some-tietoja käyttäjästä, mikäli tämä kirjautuu sosiaalisen median tilillään palveluun. Tällaisia tietoja ovat muun muassa käyttäjätunnus, profiilikuva ja sähköpostiosoite. Aika näyttäneekin, miten oikeusjutun käy.

Katso myös: Vaatteista on tullut kertakäyttötavaraa –  kuinka pikamuoti saadaan pois muodista?

Vaatteista on tullut kertakäyttötavaraa – asiantuntijat kertovat, kuinka pikamuoti saadaan pois muodista 4:25
Asiantuntijat kertovat mielipiteensä pikamuodin suitsimiseen.

Lähteet: CBS, 10News

Lue myös:

    Uusimmat