Zelenskyi vierailee Alankomaissa torstaina – MTV seurasi sotaa 3.5.

Tämän videon aitous epäilyttää – Putinin väitetään joutuneen murhayrityksen kohteeksi 2:02
Katso video: Näin väitetty droneisku Kremliin tapahtui – Ukrainalta väkevä vastaus Venäjän väitteisiin syyllisestä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 3. toukokuuta 2023.

  • Venäjä väittää Ukrainan suorittaneen droneiskun Kremliin, Ukraina kiistää
  • Zelenskyi WP:lle: Ukrainaa ei varoitettu etukäteen USA:n tietovuodosta
  • Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Torstain seurantaan pääset tästä.

23.44: Zelenskyi vierailee Alankomaissa torstaina

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee torstaina Alankomaissa, maan hallinnosta kerrotaan uutistoimisto Reutersille.

Alankomaiden ulkoministeriön mukaan Zelenskyi pitää tulee pitämään puheen, joka kulkee nimellä "Ei rauhaa ilman oikeutta Ukrainalle".

Toteutuessaan kyseessä olisi Zelenskyin ensimmäinen valtiovierailu Alankomaihin presidenttinä.

Zelenskyi vieraili keskiviikkona Suomessa.

21.25: Zelenskyi kertoo kymmenien kuolleen Hersonin pommituksissa

Ukrainan eteläosissa Hersonissa on tänään kuollut 21 ihmistä Venäjän tykistötuleen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo asiasta viestipalvelu Twitterissä.

Zelenskyin mukaan loukkaantuneita on 48.

– Kaikki siviilejä! Vajaassa päivässä! Yhdellä alueella! Osanottoni uhrien perheille ja ystäville, Zelenskyi kirjoittaa.

Zelenskyi on liittänyt twiittiin kuvia, joissa hänen mukaansa näkyy pommitusten tuhoja ja uhreja.

Hersonin alueellinen sotilasjohto määräsi aiemmin tänään kaupunkiin 58 tunnin ulkonaliikkumiskiellon, joka alkaa perjantaina.

19.34: Zelenskyi kiisti Ukrainan yrittäneen salamurhata Putinin Moskovassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti keskiviikkona Venäjän väitteen, jonka mukaan Ukraina olisi yrittänyt iskeä lennokein Kremliin ja salamurhata Vladimir Putinin. Zelenskyi kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Zelenskyin mukaan Ukraina taistelee omalla maallaan ja puolustaa kyliä ja kaupunkejaan.

Venäjä sanoi ampuneensa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Kremlin palatsin yllä Moskovassa alas kaksi lennokkia, joiden se väitti tähdänneen Putinin virka-asuntoon. Venäjän mukaan kukaan ei loukkaantunut.

17.26: Yhdysvallat pyrkii selvittämään Venäjän väitteet, että Ukraina olisi Kremliin tehdyn droneiskun takana

Yhdysvallat pyrkii selvittämään Venäjän esittämät väitteet, joiden mukaan Ukraina olisi yrittänyt tappaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin droneiskulla Kremlissä.

Asiasta kertoi nimettömänä pysyttelevä Yhdysvaltain virkamies uutistoimisto Reutersille.

– Jos jotain oli, siitä ei ollut varoitusta, virkamies sanoi.

17.17: Ukraina kiistää osallisuutensa väitettyyn droneiskuun Kremlissä

Ukraina kiistää osallisuutensa droneiskuun, jonka Venäjä väittää tapahtuneen viime yönä Kremlissä.

Viranomaiset Ukrainan presidentinkansliasta kertovat uutistoimisto Reutersille, ettei Ukrainalla ole tekemistä droneiskun kanssa.

Venäjä väittää iskun tapahtuneen viime yönä ja että se olisi kohdistunut maan pääkaupungin Moskovan Kremlissä sijaitseviin hallintorakennuksiin.


16.04: Wagner-johtaja Prigozhin uskoo Ukrainan vastahyökkäyksen alkaneen

Ukrainan vastahyökkäys on alkanut, uskoo venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön johtaja Jevgeni Prigozhin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Prigozhinin mukaan Wagner-joukot ovat havainneet toiminnan rintamalla lisääntyneen.

Hänen mukaansa vastahyökkäyksen "aktiivinen vaihe" alkaa tulevina lähipäivinä.

15.44: Video väitetystä droneiskusta leviää sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa leviää videoita Venäjän väittämästä Ukrainan droneiskusta Kremliin. Videoilla näkyy kohti Kremlin rakennuksia lentävä suurehko lennokki, joka räjähtää tai räjäytetään Kremlin yllä.

Videon on välittänyt muun muassa Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton GeraschenkoTwitterissä.

– Väitetysti, tässä on hetki, jolloin drone iski Kremliin, Geraschenko sanoi tviitin saatesanoina.

Toisella videolla Kremlin yllä näkyy ohut savupatsas.

Venäjän mukaan droneja lennätettiin Kremliin kaksi kappaletta. Kremlin mukaan kyseessä oli Ukrainan tekemä hyökkäys ja se kohdistui Putinin asuintiloihin, mutta hyökkäys torjuttiin elektronisin puolustuskeinoin.

Ukraina ei ole toistaiseksi virallisesti kommentoinut Venäjän väitteitä droneiskusta.

15.03: Venäjä: Ukraina yritti tappaa Putinin droneiskulla Kremlissä

Venäjä väittää Ukrainan yrittäneen tappaa presidentti Vladimir Putinin Kremlissä viime yönä droneiskulla. Kremlin väitteistä kertovat Reutersin mukaan Venäjän valtiomediat RIA, Interfax ja TASS.

Kreml väittää, että Ukraina yritti hyökätä Kremliin yön aikana droneilla. Venäjä sanoo pitävänsä väitettyä hyökkäystä yrityksenä tappaa presidentti Putin.

Ukraina ei ole kommentoinut Kremlin väitteitä, eikä niitä ole vahvistettu.

Venäjän mukaan Putin ei haavoittunut väitetyssä hyökkäyksessä, eikä hän ollut Kremlissä väitetyn iskun aikaan. Kremlin mukaan Putin työskentelee tällä hetkellä Moskovan ulkopuolelta.

Kreml kertoo pitävänsä väitettyä iskua terrorismihyökkäyksenä. Kremlin mukaan Venäjän ilmapuolustus tuhosi väitetyssä hyökkäyksessä käytetyt dronet.

Venäjä sanoo, että se pidättää oikeuden vastata väitettyyn hyökkäykseen haluamallaan tavalla.

Sosiaalisessa mediassa kiertää video, jossa näkyy nousevan savua Kremlistä väitetyn dronehyökkäyksen jälkeen. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

12:13 Ukrainassa Hersonin kaupunkiin julistetaan viikonlopuksi ulkonaliikkumiskielto

Kaupunki sijaitsee lähellä rintamaa Ukrainan eteläosassa. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa 58 tuntia perjantai-illasta alkaen. Asiasta ilmoitti Telegramissa Hersonin alueellinen sotilasjohto.

Ukrainan odotetaan lähiaikoina ryhtyvän vastahyökkäykseen Venäjää vastaan.

10:30 Brittitiedustelu: Venäjä pyrkii kasvattamaan ohjusvarastojaan

Venäjä pyrkii todennäköisesti kasvattamaan ilmasta laukaistavien risteilyohjuksien varastojaan, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Brittitiedustelun mukaan Venäjän viimeisen viikon sisällä Ukrainaan tekemät risteilyohjusiskut ovat olleet ensimmäiset vastaavat viiteenkymmeneen päivään. Viime perjantaina ja tämän viikon maanantaina tehdyissä iskuissa käytettiin myös vähemmän risteilyohjuksia kuin talvella.

Tuoreet ohjusiskut oli brittiarvion mukaan kohdistettu Ukrainan asevoimiin sekä teolliseen ja logistiseen infrastruktuuriin.

9.44: Ukraina: Venäjä hyökkäsi viime yönä Kiovaan droneilla

Venäjä hyökkäsi Kiovaan viime yönä droneilla, väittää Ukrainan puolustusministeriö Twitterissä.

Kyse oli Ukrainan mukaan kolmannesta yöllisestä hyökkäyksestä Kiovaan kuuden päivän sisällä.

Ukraina väittää ampuneensa alas 21 Venäjän 26 dronesta. Yksikään Kiovaan hyökännyt venäläisdrone ei Ukrainan mukaan osunut maaliinsa.

Dnipron kaupungissa venäläisdronet osuivat hallintorakennukseen. Dnipropetrovskin alueella Ukraina ampui ukrainalaisviranomaisten mukaan alas seitsemän dronea, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.37: Venäjä: Krimin Kertshinsalmen sillan lähellä palaa öljyvarasto

Venäläisviranomaisten mukaan Venäjän miehittämän Krimin niemimaan Kertshinsalmen sillan lähellä sijaitsevassa öljyvarastossa on syttynyt suuri tulipalo. Tulipalo syttyi dronen törmättyä öljyvarastoon, väittää Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto TASS.

Palava öljyvarasto sijaitsee Tamanin satamassa Volnan kylässä Venäjällä.

Krasnodar Krain alueen venäläiskuvernöörin Veniamin Kondratyevin mukaan satamassa oleva tulipalo on "pahinta vakavuusluokkaa". Tulipalo on kuitenkin hallinnassa, Kondratyevin väittää.

Kondratyevinin mukaan henkilövahingoista ei ole raportoitu.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu videoita ja kuvia, joiden väitetään näyttävän, miten öljyvarasto palaa. Reutersin mukaan kuvien ja videoiden aitoutta ei ole vahvistettu.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.34: Meduza: Näin Kreml ohjeistaa kertomaan Ukrainan vastahyökkäyksestä – "Tappiokin pystytään selittämään"

Ukrainan todennäköinen vastahyökkäys täytyy ottaa tosissaan, vaikuttaa olevan Kremlin venäläismedioille antamien uusien ohjeiden punainen lanka. Moskovan toimintaohjeista kirjoittaa ne väitetysti käsiinsä saanut, Venäjää pääosin käsittelevä itsenäinen Meduza-media.

Venäläisviranomaisten mukaan venäläistoimittajien ei sovi "vähätellä Ukrainan ilmoittamaa, Naton tukemaa vastahyökkäystä". Ukrainan vastahyökkäyksen arvellaan alkavan kevään tai alkukesän aikana.

Venäläismedioiden ei Kremlin ohjeistuksen mukaan myöskään tule väittää, että "Kiova on valmistautumaton vastahyökkäykseen".

Päinvastoin, venäläismedioiden tulee presidentti Vladimir Putinin hallinnon mukaan korostaa, että länsimaat tukevat Ukrainaa aseilla ja muilla tavoilla.

8.14: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 520 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 520 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 16 tykkiä ja kuusi panssariajoneuvoa.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.02: Zelenskyi WP:lle: Ukrainaa ei varoitettu etukäteen USA:n tietovuodosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut sanomalehti Washington Postin haastattelussa, ettei tälle kerrottu etukäteen mitään Yhdysvaltojen puolustusministeriön laajasta tietovuodosta.

Zelenskyi kertoo saaneensa tietää asiasta tiedotusvälineiden kautta samaan aikaan kuin kaikki muutkin. Discord-sovelluksen kautta levitetyistä Yhdysvaltain puolustusministeriön salaisista asiakirjoista on päätynyt julkisuuteen arkaluontoista Ukrainan sotaa koskevaa tiedustelutietoa.

Zelenskyin mukaan tietovuoto ei ollut hyväksi Ukrainalle eikä Yhdysvaltain maineelle.

22.45: Juna suistui raiteiltaan Venäjällä

Tavarajuna on suistunut raiteiltaan Venäjän Brjanskissa lähellä Ukrainan rajaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Brjanskin alueen kuvernööri Alexander Bogomaz kertoo viestipalvelu Telegramissa, että raiteilta suistumisen aiheutti tunnistamaton räjähde.

– Tunnistamaton räjähde laukesi Snezhetskajan rautatieaseman lähellä, Bogomaz kirjoittaa.

Bogomazin mukaan räjähdys suisti raiteiltaan junan veturin ja useita vaunuja. Räjähdys ei vaatinut kuolonuhreja.

Kyseessä on toinen peräkkäinen päivä, kun samalla alueella juna suistuu raiteiltaan.

18.32: Suomen ja Ukrainan puolustusministerit keskustelivat puhelimessa

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on keskustellut Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin kanssa puhelimessa.

Keskustelu käsitteli rintamatilannetta Ukrainassa, Reznikov kertoo Twitterissä. Muita yksityiskohtia keskustelusta ei ole kerrottu julkisuuteen.

– Hyvä keskustelu Ukrainan kollegan kanssa. Tukemme jatkuu, Kaikkonen kirjoittaa Twitterissä.

18.23: Tanska ilmoitti tukevansa Ukrainaa noin 228 miljoonalla eurolla

Tanska on ilmoittanut tukevansa Ukrainaa noin 228 miljoonan euron tukipaketilla, joka sisältää sotatarvikkeita ja taloudellista apua. Tanskan puolustusministeriö sanoi uuden tukipaketin olevan tarkoitettu Ukrainan odotettuun vastahyökkäykseen.

Kyseessä on suurin sotilastukipaketti Tanskalta tähän mennessä ja kasvattaa Tanskan kokonaisavun Ukrainalle lähes 1,5 miljardiin euroon, sanoi maan ulkoministeri Lars Lökke Rasmussen.

Paketti sisältää miinanraivausajoneuvoja, ammuksia sekä taloudellista tukea ilmapuolustuksen kehittämistä varten, Tanskan puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.

Tanska on aiemmin luvannut Ukrainalle 19 ranskalaista Caesar-kenttätykkiä sekä ilmoittanut ostavansa sille 14 Leopard-taistelupanssarivaunua yhdessä Hollannin kanssa.

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat