MTV seurasi Ukrainan sotaa 2.5.2023

Harvinaista videokuvaa Bahmutista – näin Ukrainan ryhmä taistelee: "Onnistumme, miksi muuten olisimme täällä?" 2:55
Katso video: Harvinaista kuvaa Bahmutista.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 2. toukokuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Yhdysvaltojen mukaan 100 000 venäläissotilasta on kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Brittitiedustelu: Venäjä on rakentanut maailman kattavimmat puolustusasemat moneen vuosikymmeneen
  • Prigozhin uhkaa vetää Wagner-taistelijat pois Bahmutista, jos joukot eivät saa lisää ammuksia
  • Naton Stoltenberg: Ukrainalla on nyt aseet, joilla vallata takaisin Venäjän miehittämiä alueita
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.45: Juna suistui raiteiltaan Venäjällä

Tavarajuna on suistunut raiteiltaan Venäjän Brjanskissa lähellä Ukrainan rajaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Brjanskin alueen kuvernööri Alexander Bogomaz kertoo viestipalvelu Telegramissa, että raiteilta suistumisen aiheutti tunnistamaton räjähde.

– Tunnistamaton räjähde laukesi Snezhetskajan rautatieaseman lähellä, Bogomaz kirjoittaa.

Bogomazin mukaan räjähdys suisti raiteiltaan junan veturin ja useita vaunuja. Räjähdys ei vaatinut kuolonuhreja.

Kyseessä on toinen peräkkäinen päivä, kun samalla alueella juna suistuu raiteiltaan.

18.32: Suomen ja Ukrainan puolustusministerit keskustelivat puhelimessa

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on keskustellut Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin kanssa puhelimessa.

Keskustelu käsitteli rintamatilannetta Ukrainassa, Reznikov kertoo Twitterissä. Muita yksityiskohtia keskustelusta ei ole kerrottu julkisuuteen.

– Hyvä keskustelu Ukrainan kollegan kanssa. Tukemme jatkuu, Kaikkonen kirjoittaa Twitterissä.

18.23: Tanska ilmoitti tukevansa Ukrainaa noin 228 miljoonalla eurolla

Tanska on ilmoittanut tukevansa Ukrainaa noin 228 miljoonan euron tukipaketilla, joka sisältää sotatarvikkeita ja taloudellista apua. Tanskan puolustusministeriö sanoi uuden tukipaketin olevan tarkoitettu Ukrainan odotettuun vastahyökkäykseen.

Kyseessä on suurin sotilastukipaketti Tanskalta tähän mennessä ja kasvattaa Tanskan kokonaisavun Ukrainalle lähes 1,5 miljardiin euroon, sanoi maan ulkoministeri Lars Lökke Rasmussen.

Paketti sisältää miinanraivausajoneuvoja, ammuksia sekä taloudellista tukea ilmapuolustuksen kehittämistä varten, Tanskan puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.

Tanska on aiemmin luvannut Ukrainalle 19 ranskalaista Caesar-kenttätykkiä sekä ilmoittanut ostavansa sille 14 Leopard-taistelupanssarivaunua yhdessä Hollannin kanssa.

15.29: CNN: Suurlähettiläs sanoo sään viivyttäneen Ukrainan suurhyökkäystä

Sää on viivästyttänyt Ukrainan odotettua suurta keväthyökkäystä maan itäosan rintamalla, sanoo Ukrainan Britannian-suurlähettiläs CNN:n mukaan. Vadym Prystaiko totesi medialle tänään, että sää ei toistaiseksi salli raskaiden panssarivaunujen liikkumista rintamalla.

– Ukrainassa on nyt tavanomaista kevätmutaa, Prystaiko luonnehti.

Prystaiko myös arvioi, että Ukraina on nyt saanut ulkomailta 98 prosenttia kaikesta avusta, jota maa on pyytänyt vastahyökkäystään varten.

Suurlähettilään mukaan Ukraina pyrkii todelliseen läpimurtohyökkäykseen. Hän toisaalta varoitti, että keväthyökkäykselle on asetettu liikaakin toiveita.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoi viime viikon lopulla, että suunnitelmat vastahyökkäyksestä Venäjän miehittämille alueille ovat lähes valmiit.

9.49: Brittitiedustelu: Venäjällä edelleen merkittäviä logistisia ongelmia Ukrainassa

Huhut Venäjän varapuolustusministerin Mihail Mizintsevin potkuista viittaavat siihen, että Venäjällä on edelleen merkittäviä logistisia ongelmia Ukrainassa. Näin arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Brittiarvion mukaan Venäjän aseteollisuus ei tunnu pystyvän vastaamaan sodan aikaisiin vaatimuksiin.

Mizintsev nimitettiin armeijan logistiikasta vastaavaksi varapuolustusministeriksi viime syksynä. Hänen edeltäjänsä Dmitri Bulgakov siirrettiin tuolloin muihin tehtäviin Venäjän kärsittyä ongelmista joukkojen huollon suhteen.

7.58: Kaksi kanadalaista vapaaehtoissotilasta saanut surmansa Bahmutin taisteluissa

Kaksi kanadalaista on saanut surmansa taisteluissa Ukrainan Bahmutin kaupungin ympäristössä, kertoo CBC News.

Toinen sotilaista kertoi CBC Newsille ennen kuolemaansa, että rintamalinjan olosuhteet olivat kuin "lihamyllyssä".

Kyle Porter, 27, ja Cole Zelenco, 21, palvelivat molemmat Ukrainan kansainvälisessä legioonassa. Porter oli ollut yhteydessä CBC Newsiin kuolemaansa edeltävinä päivinä. Hän oli vaihtanut useita tekstiviestejä ja kertonut huolestuneisuudestaan rintaman vaikeista olosuhteista.

Ukrainassa taistellut Harri Väisänen MTV:lle: ”Meidän porukasta ei ole enää hirveän moni elossa” 9:34

Suomalainen Harri Väisänen kertoi tammikuussa Itä Nyt -ohjelmassa, miksi veri vetää Ukrainaan sotarintamalle.

Maanantaina 1.5.

23.55: Ukraina kiistää tiedot Paavin salaisesta rauhanvälitysoperaatiosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin esikunnasta kerrotaan, ettei Ukrainalla ole tietoa minkäänlaisesta Vatikaanin rauhanvälitysoperaatiosta. Asiasta kertoo yhdysvaltalaismedia CNN.

Paavi Fanciscus kertoi sunnuntaina medialle, että Vatikaani olisi mukana operaatiossa, jonka tavoitteena on päättää sota Ukrainassa.

– Operaatio on käynnissä, mutta se ei ole vielä julkinen. Kun se on julkinen paljastan sen, paavi Franciscus sanoi CNN:n mukaan.

Virkamieslähteet presidentti Zelenskyin esikunnasta kertovat CNN:lle, ettei Ukrainalla ole tietoa minkäänlaisista rauhanneuvotteluista.

– Presidentti Zelenskyi ei ole suostunut mihinkään tällaisiin keskusteluihin Ukrainan puolesta, esikunnasta kerrotaan.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal tapasi paavi Franciscuksen viime viikolla Vatikaanissa. CNN:n mukaan tapaamisessa puhuttiin presidentti Zelenskyin rauhansuunnitelmasta, minkä lisäksi Shmyhal kutsui paavin vierailulle Ukrainaan.

21.25: Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana

Yhdysvaltojen Valkoinen talo arvioi, että 100 000 venäläissotilasta on kuollut tai haavoittunut Ukrainassa viimeisen viiden kuukauden aikana.

Tiedottaja John Kirby luonnehti tilannearviossaan myös, että Venäjän hyökkäys Bahmutissa on pysähtynyt ja epäonnistunut.

Ukrainalaisarviot Venäjän menetyksistä ovat lähes kaksinkertaiset. Yhdysvaltalaislukuihin on laskettu menetykset joulukuun alusta alkaen.

Päivitystä korjattu 3.5.2023 kello 6.07: Seurannassa luki aiemmin, että Yhdysvallat on väittänyt 100 000 venäläissotilaan kuolleen tai haavoittuneen Bahmutin taisteluissa. Todellisuudessa Valkoisen talon antama luku on kyllä 100 000, mutta se sisältää kaikki Ukrainassa viimeisen viiden kuukauden aikana kuolleet ja haavoittuneet venäläissotilaat.

Lue myös:

    Uusimmat