Ukraina sanoo ampuneensa alas Kiovan yllä lentäneen miehittämättömän ilma-aluksen – MTV seuraa sotaa

Jälleen yksi polttoainevarasto tulessa – Venäjä syyttää Ukrainaa droneiskusta 0:29
Jälleen yksi polttoainevarasto tulessa Venäjän alueella – syyttää Ukrainaa droneiskusta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 4. toukokuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyi vieraili 4. toukokuuta Alankomaissa
  • Zelenskyi vieraili Helsingissä 3. toukokuuta
  • Venäjä väittää Ukrainan suorittaneen droneiskun Kremliin, Ukraina kiistää
  • Zelenskyi WP:lle: Ukrainaa ei varoitettu etukäteen USA:n tietovuodosta
  • Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Lisää uutisia aiheesta löydät täältä.

23.56: Ukraina sanoo ampuneensa alas oman lennokkinsa Kiovan yläpuolella

Ukrainan ilmavoimat ilmoitti torstaina tuhonneensa yhden omista lennokeistaan sen jälkeen, kun se oli alkanut lentää hallitsemattomasti Kiovan alueen yllä. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Lennokissa oli ilmavoimien mukaan todennäköisesti tekninen vika ja se tuhottiin, koska lennokin hallitsematon lentely olisi voinut johtaa ei-toivottuihin seurauksiin.

23.18: Ukraina sanoo ampuneensa alas Kiovan yllä lentäneen miehittämättömän ilma-aluksen

Ukrainan ilmapuolustus sanoo ampuneensa alas Kiovan yläpuolella lentäneen miehittämättömän ilma-aluksen. Asiasta kertoi kaupungin sotilashallinto torstai-iltana viestintäsovellus Telegrammissa.

Vahingoista tai kuolonuhreista ei sotilashallinnon mukaan ole tietoa. Sotilashallinto kirjoittaa, että tietoja selvitetään parhaillaan.

Ukrainan parlamentin jäsen Inna Sovsun jakoi Twitterissä videon, jossa näkyy kun drone ammutaan alas. Sovsun kirjoittaa tviitin saatetekstissä, että drone pudotettiin Kiovan Maidanin aukion yläpuolella.

Jos alla oleva video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Korjaus 4.5.2023 kello 23.26: Muutettu, että Inna Sovsun on Ukrainan parlamentin jäsen. Sovsunin tittelinä oli aiemmin Ukrainan varaopetus- ja tiedeministeri.

20.53: Kiovassa kuultu räjähdyksiä, asukkaita kehotetaan pysymään suojissa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuultu useita räjähdyksiä, kertovat uutistoimisto AFP:n paikalla olevat toimittajat.

Eräs uutistoimiston toimittaja kertoo nähneensä lennokin, jota kaupungin ilmatorjunta yritti ampua alas. Kiovan kaupungin sotilashallinto on sanonut ilmapuolustuksen olevan toiminnassa.

Uutissivusto Kyiv Independent kertoo kaupungin sotilashallinnon kehottavan asukkaita pysymään suojissa, kunnes ilmahälytys on päättynyt.

Ilmahälytykset aktivoituivat sivuston mukaan Kiovan alueella ja pääkaupungissa sekä Venäjän miehittämällä Luhanskin alueella ja Krimillä illalla puoli yhdeksän aikoihin.

17.15: EU varoitti Venäjää lennokki-iskun käyttämisestä tekosyynä

Euroopan unionin ulkosuhteita johtava Josep Borrell varoitti torstaina Venäjää, ettei se käyttäisi väitettyä lennokki-iskua koventaakseen hyökkäystoimiaan Ukrainassa.

–  Pyydämme Venäjää olemaan käyttämättä tätä väitettyä hyökkäystä tekosyynä jatkaakseen sodan kärjistämistä, Borrell sanoi toimittajille Brysselissä.

–  Tällä voidaan oikeuttaa lisää asevelvollisuutta, lisää sotilaita ja lisää hyökkäyksiä Ukrainaa vastaan, Borrell listasi EU:n huolia.

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev kritisoi torstaina Borrellia ja kutsui tätä röyhkeäksi vanhaksi typerykseksi. Medvedev vastasi Borrellin kärjistämisvaroituksiin englanninkielisellä tviitillä, jossa hän väitti lennokki-iskun johtavan juurikin konfliktin kärjistymiseen. Samalla hän väitti lennokkihyökkäyksen olleen Ukrainan terrori-isku, jota ohjasi Yhdysvallat ja jolla oli EU:n johdon hyväksyntä.

–  Tämä on juuri sitä, mitä Washington ja lukuisat tyhmäpäät Brysselissä haluavat, Medvedev kirjoitti.

Medvedev vaati keskiviikkona Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin "fyysistä eliminointia" pian sen jälkeen, kun Venäjä oli syyttänyt Ukrainaa väitetystä lennokkihyökkäyksestä.

15.20: Valkoinen talo kiistää syytökset Putinin murhayrityksestä

Venäjä syyttää Yhdysvaltojen olevan eilisen väitetyn Kremlin iskun takana. Kreml on väittänyt, että iskun tarkoituksena oli tappaa presidentti Vladimir Putin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti Ukrainan osallisuuden Venäjän väittämään Putinin salamurhayritykseen. Myös Valkoinen talo on kiistänyt osallisuutensa iskuun.

– Venäjän tiedottaja Dmitri Peskov yksinkertaisesti valehtelee, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kirby korosti, ettei Yhdysvalloilla ollut mitään tekemistä Kremlin iskun kanssa.

13.57: Venäläismedia: Stavropolissa tehtaan polttoöljytynnyrit syttyivät tuleen

Lounais-Venäjällä sijaitsevalla Stavropolin alueella polttoöljytynnyrit syttyivät tuleen Eurobeton-tehtaan lähellä, kertoo valtion media Interfax

Hätätilaministeriön alueellinen osasto on ilmoittanut, että avoimella alueella syttynyt tulipalo on saatu rajattua 500 neliömetrin alueelle. Kuolonuhreja ei Interfaxin mukaan ole.

Tulipaloa on sammuttamassa 63 ihmistä ja 18 yksikköä. Tehtaan verkkosivujen mukaan se on erikoistunut betonin valmistukseen.

Palon syttymissyytä ei venäläismediassa mainittu.

12.54: Kreml väittää Yhdysvaltojen olevan "Putinin tappamisiskun" takana

Venäjä syyttää Yhdysvaltojen olevan eilisen väitetyn Kremlin iskun takana. Kreml on väittänyt, että iskun tarkoituksena oli tappaa presidentti Vladimir Putin.

Asiaa kommentoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov päivittäisessä tiedonannossaan. Peskov sanoi, että Yhdysvaltojen tulisi olla tietoinen siitä, että Venäjä tietää Yhdysvaltojen valitsevan kohteet ja Ukraina vain toteuttaa iskut.

Peskov ei esittänyt todisteita väitteidensä tueksi. Ukraina on kiistänyt osallisuutensa väitettyyn iskuun.

12.40: Zelenskyin puhe Haagissa on päättynyt

MTV Uutiset seurasi Ukrainan presidentti Vladimir Zelenskyin Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa pitämäänsä puhetta. Puheen keskeisimmät kohdat voit lukea tämän päivityksen alapuolelta. 

12.02: Zelenskyi puhuu Haagissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitää puheen Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa tänään noin kello 12.15. MTV Uutiset näyttää puheen suorana artikkelin alussa olevalla videolla. 

Alankomaiden ulkoministeri Mark Rutte sanoo, että Alankomaat aikoo jatkaa Ukrainan tukemista sekä tehdä kaikkensa, jotta Venäjä saadaan vastuuseen teoistaan ja sotarikoksistaan Ukrainassa. 

Zelenskyi kiittää Alankomaiden tukea Ukrainalle. 

– Haluamme nähdä Vladimirin täällä. Olen varma, että se tapahtuu sitten, kun voitamme. Putin ansaitsee tuomionsa, Zelenskyi sanoi. 

Haagissa pidettiin hiljainen hetki Zelenskyin pyynnöstä. Koko yleisö rikostuomioistuimessa nousi seisomaan hetken ajaksi.

Zelenskyi vaatii perustettavaksi rikostuomioistuinta Venäjän sotarikoksia varten.  

– Hyökkääjän tulee tuntea oikeuden koko voima. Vain tuomioistuin voi vastata rikoksiin. Tarvitsemme täysivaltaisen tuomioistuimen, Zelenskyi sanoi. 

11.43: Zelenskyi saapunut Haagin kansainväliseen rikostuomioistuimeen vierailulle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee tänään Alankomaissa. Varhain aamulla oli tiedossa, että presidentti oli saapunut Alankomaihin Schipholin kansainväliselle lentoasemalle myöhään edellisiltana. Nyt Zelenskyi on saapunut vierailun ohjelman mukaisesti Haagin kansainväliselle rikostuomioistuimelle, kirjoittaa The Guardian. Zelenskyin on tarkoitus pitää puhe Haagissa. 

9.31: Brittitiedustelu: Polttoainevarastojen palot pakottavat Venäjän muutoksiin

Venäjän polttoainevarastojen tulipalot todennäköisesti pakottavat maan muuttamaan tapaa, jolla se huoltaa Ukrainassa sotivia joukkojaan, arvioi Britannian puolustusministeriö.

Tiedustelupäivityksessään Britannia katsoo, että Venäjä saattaa esimerkiksi lisätä polttoainevarastojen puolustusta tai nojata enemmän infrastruktuuriin, joka sijaitsee kauempana Ukrainasta.

Viime päivinä on raportoitu useista öljy- ja polttoainevarastopaloista Venäjällä tai sen miehittämillä alueilla. Britannian puolustusmisteriön mukaan Venäjän polttoainevarastojen vaurioittamista on tapahtunut sodan alusta alkaen.

Ukraina ei ole jokaista polttoainepaloa kommentoinut, mutta sotilasasiantuntijat ovat arvioineet maan olevan palojen taustalla. Myös Venäjä on syyttänyt tulipaloista Ukrainaa.

Ukrainan armeijan tiedottaja Natalia Humeniuk sanoi Krimin niemimaalla torstaina tapahtuneen polttoainevarastopalon olleen osa Ukrainan ennakoidun vastahyökkäyksen valmistelua.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.22: Ukraina: Venäjä hyökkäsi 24 dronella, joista puolustus tuhosi 18

Ukrainan ilmavoimat väittää ampuneensa alas 18 Venäjän lähettämistä 24 dronesta keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Venäjä lähetti droneja matkaan sekä etelästä että pohjoisesta, Ukraina väittää. Dronejen tuhoamiseen osallistuivat ilmavoimien tiedotteen mukaan sekä Ukrainan ilmavoimat, ilmapuolustus että muut armeijan osat.

Ukrainassa on raportoitu torstaiaamuna räjähdyksiä pääkaupunki Kiovassa ja satamakaupunki Odessassa.

7.26: Wagner-pomo: Ukrainan vastahyökkäys on alkanut, ISW tyrmää väitteen

Venäläisen palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin väitti ääniviestissä keskiviikkona, että Ukraina on aloittanut odotetun vastahyökkäyksensä.

Prigozhin perusteli väitettään sillä, että ukrainalaistoiminta Bahmutin rintamalla on lisääntynyt. Ukraina kertoi aiemmin tällä viikolla tehneensä joitain onnistuneita vastaiskuja Bahmutissa.

Amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) pitää Wagner-pomon väitteitä Ukrainan vastahyökkäyksen alkamisesta "perusteettomina".

– Hän todennäköisesti yrittää käyttää hyväkseen Venäjällä vallitsevaa vastahyökkäyshermostuneisuutta ja vaatii näin lisää tukea Wagnerin hyökkäykselle Bahmutissa, ISW arvoi.

Prigozhin totesi myös, että hän odottaa Ukrainan vastahyökkäyksen aktiivisemman vaiheen alkavan lähipäivinä.

Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista kuukausia. Kaupungilla ei sikäli ole strategista merkitystä, mutta raskaiden taisteluiden vuoksi siitä on tullut tärkeä.

Tiedossa ei ole, missä ja koska Ukraina todennäköisenä pidetyn vastahyökkäyksensä aloittaa. Yleisimmin suunnaksi on veikattu Etelä-Ukrainaa.

7.13: Häpeää ja kostonhalua: Näin Venäjä-mieliset sotakommentaattorit reagoivat väitettyyn dronehyökkäykseen Kremliin

Venäjä väitti eilen Ukrainan tehneen dronehyökkäyksen Kremliin. Ukraina on kiistänyt väitteet, eivätkä länsimaiset asiantuntijat ole pitäneet niitä uskottavina.

Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) katsoo, että hyökkäysväitteet oli todennäköisesti suunnattu ennen kaikkea venäläisille. Venäjä todennäköisesti pyrkii laajempaan yhteiskunnalliseen liikekannallepanoon, ISW katsoo.

Jotkut vaikutusvaltaiset Venäjä-mieliset sotakommentaattorit tarttuivatkin tilaisuuteen ja vaativat Venäjää eskaloimaan sotaa, ISW kirjoittaa.

Yksi heistä oli nationalistisista kommenteistaan ja puolustusministeriön kritiikistään tunnettu entinen venäläiskomentaja Igor Girkin, joka kritisoi Kremliä siitä, että se antaa Ukrainan tehdä mitä sattuu ilman vastatoimia.

Girkinin mukaan Venäjän pitäisi hyökätä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyia ja muita ukrainalaisjohtajia vastaan. Väitetystä dronehyökkäyksestä kertoessaan Venäjä sanoi, että se pidättää oikeuden vastata väitettyyn iskuun katsomallaan tavalla.

Osa Venäjä-mielisistä sotakommentaattoreista puolestaan arvioi, ettei väitetty dronehyökkäys vaadi sotilaallisia kostotoimia. Heidän mukaansa väitetty hyökkäys ei muuta sodan strategista tilannetta.

Vaikka lukuisat länsimaiset asiantuntijat ovat pitäneet väitettyä droneiskua lavastettuna, oli osa Venäjä-mielisistä sotakommentaattoreista siitä häpeissään, ISW katsoo. Tapausta verrattiin siihen, kun saksalainen lentäjä laskeutua pienellä lentokoneella Kremlin lähelle vuonna 1987.

7.07: Ukrainalaisinsinöörit alkaneet kehitellä aseita itse – MTV pääsi näkemään millaisia

MTV Uutiset pääsi näkemään ukrainalaisten insinöörien kehittelemiä aseita. Insinöörit kertoivat MTV Uutisten toimittaja Niko Nurmiselle, että maa ei halua olla riippuvainen pelkästään muiden maiden asetoimituksista.

Insinöörit esittelivät muun muassa kranaatinheittimen, jota kuulemma kuka tahansa voi ohjata puhelimestaan. Insinöörit esittelevät myös kamikaze-lennokin, jonka päästämä ääni vaarantaa tärykalvot. Se pyrkiikin shokkivaikutukseen.

Ukrainalaiset insinöörit ovat alkaneet kehittää omia aseitaan, eikä maa halua olla riippuvainen yksin lännen asetoimituksista 2:08
Ukrainalaiset insinöörit ovat alkaneet kehittää omia aseitaan, eikä maa halua olla riippuvainen yksin lännen asetoimituksista.

6.23: The Guardian: Venäjän öljyjalostamolla ollut jälleen tulipalo Mustallamerellä

Ilskyn öljynjalostamossa lähellä Mustanmeren Novorossijsk-kaupungin satamaa Venäjän Krasnodarin alueella syttyi varhain aamulla tulipalo drone-iskusta, kertoo The Guardian Venäjän uutistoimiston TASSin jakamien tietojen mukaan.

Tulipalo on nyttemmin sammutettu, The Guardian kertoo.

– Toinen myrskyinen yö, kommentoi Krasnodarin kuvernööri Veniamin Kondratjev Telegramissa The Guardianin mukaan.

Ukraina ei ole kommentoinut tapahtunutta.

5.26: Ukrainalaismedia: Kiovassa kuultu räjähdyksiä yöllä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuultu yöllä kaksi räjähdystä, kertoo ukrainalaislehti Kyiv Independentin toimittaja.

Kaupungin sotilasjohdon mukaan ilmatorjunta on ollut käynnissä.

Ilmahälytyksiä on annettu eri puolilla Ukrainaa torstain vastaisena yönä. Paikalta julkaistujen Telegram-viestien mukaan räjähdyksiä olisi kuultu myös Odessan ja Zaporizhzhjan alueilla.

Yhdysvallat varoitti aiemmin maassa olevia kansalaisiaan siitä, että ohjusiskujen riski on nyt kohonnut muun muassa Kiovassa. (STT)

5.03: Media: Zelenskyi saapunut Alankomaihin Suomen-vierailultaan

Paikallisen median mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut Alankomaihin Suomen-vierailultaan. Zelenskyin lento laskeutui Schipholin kansainväliselle lentoasemalle myöhään keskiviikkona, kertovat muun muassa Hollannin yleisradioyhtiö NOS sekä uutistoimisto ANP.

Zelenskyin on määrä pitää tänään puhe Haagissa. Ukrainan presidentti vierailee kaupungissa sijaitsevassa kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, joka antoi Venäjän presidentti Vladimir Putinista kansainvälisen pidätysmääräyksen maaliskuussa. (STT)

Keskiviikko 3.5.

23.44: Zelenskyi vierailee Alankomaissa torstaina

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee torstaina Alankomaissa, maan hallinnosta kerrotaan uutistoimisto Reutersille.

Alankomaiden ulkoministeriön mukaan Zelenskyi pitää tulee pitämään puheen, joka kulkee nimellä "Ei rauhaa ilman oikeutta Ukrainalle".

Toteutuessaan kyseessä olisi Zelenskyin ensimmäinen valtiovierailu Alankomaihin presidenttinä.

Zelenskyi vieraili keskiviikkona Suomessa.

Keskiviikon seurantaan pääset tästä.

Lue myös:

    Uusimmat