Unkari, Slovakia ja Tshekki voivat saada muita pitemmän siirtymäajan Venäjän öljyn tuontiin – Orban: Öljykielto ylittää Unkarin "punaisen viivan"

4:09
Katso myös: EU-komissio esittää täyskieltoa venäläisestä öljystä – näkyykö tämä Suomessa polttoaineiden hinnoissa?

EU-maiden edustajat ovat setvineen tänään neuvotteluissa kiistaa Venäjän öljyn tuontikiellosta. Unkari, Slovakia ja Tshekki voivat saada muita pitemmän siirtymäajan Venäjän öljyn tuontiin.

Unkarin pääministeri Viktor Orban syytti EU-komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyeniä siitä, että tämä joko tahallaan tai tahattomasti "hyökkäsi EU:n yhtenäisyyttä vastaan", kun komissio esitti venäläisen öljyn täyskieltoa.

EU ottamassa käyttöön kuudennen pakotepaketin

EU haluaa ottaa käyttöön kuudennen pakotepaketin Venäjää vastaan. Tavoitteena on tehostaa Venäjän vastaisia pakotteita sen Ukrainaan tekemän hyökkäyksen takia. Samalla komissio tahtoo vieroittaa EU-maiden talouden riippuvuudesta Venäjän energiasta.

Unkari ja Slovakia, jotka sijaitsevat sisämaassa ja ovat riippuvaisia Venäjän raakaöljystä, vastustavat öljysaartoa ja viivyttelevät paketin hyväksyntää.

EU-komission laatima suunnitelma pysäyttäisi Venäjän raakaöljyn tuonnin EU:hun kuuden kuukauden kuluessa ja öljyjalosteiden tuonnin tämän vuoden loppuun mennessä.

Ehdotuksen mukaan Unkarille ja Slovakialle myönnettäisiin kuitenkin poikkeus, joka antaisi niille mahdollisuuden jatkaa tuontia vuoden 2023 loppuun asti. Unkarin ja Slovakian mukaan tuon mittainen jatkoaika ei niille kuitenkaan riitä. 

Lisämutkia matkaan toi vielä se, että Tshekki ilmoitti haluavansa samanlaisen jatkoajan kuin Unkari ja Slovakia saisivat.

Tämän päivän kuluessa tuli median mukaan esille ehdotus, jonka mukaan näiden kolmen maan siirtymäkausi Venäjän öljystä luopumiseksi voisi jatkua vuoden 2024 loppuun.

Paketti vaatii yksimielisen hyväksynnän

Von der Leyen myönsi, että pakotepakettia ei ole nyt helppoa saada valmiiksi.

– Maat, jotka nyt epäröivät, eivät ole vielä valmiita. Olen silti varma, että saamme tämän paketin aikaan. Jos se kestää päivän kauemmin, niin se kestää päivän kauemmin, hän sanoi.

Unkarin Orban kuitenkin varoitti, että öljykielto ylittää Unkarin "punaisen viivan", eli ei olisi heille hyväksyttävissä.

Miten käy Kirillin?

Erimielisyyttä on myös siitä, otetaanko Venäjän ortodoksisen kirkon pää, presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen patriarkka Kirill, niiden henkilöiden listalle, joihin EU:n pakotteet kohdistuvat. Hänen nimensä oli komission luonnoksessa.

Paketti olisi suunnattu myös Venäjän finanssisektoria vastaan. Suunnitelman mukaan Venäjän suurin pankki Sberbank syrjäytetään Swift-järjestelmästä, joka helpottaa rahan siirtoja.

Jotta pakotteet tulevat voimaan, EU:n kaikkien 27 jäsenmaan on annettava paketille yksimielinen hyväksyntänsä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja