Strategian opettaja: Venäjä haluaa liittää osia Ukrainasta itseensä ja siitä voi tulla taakka

6:29
Antti Pihlajamaa uskoo, että Ukrainan osien liittäminen Venäjään voi muodostua maalle taakaksi.

Venäjän pyrkimys liittää osia Ukrainasta itseensä voi muodostua sille taakaksi, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa.

Kehitys ei sinänsä ole hänestä yllättävä. On pidempään ollut nähtävissä, että Venäjä aikoo julistaa eräät Ukrainan alueet osaksi itseään.

On kuitenkin niin, että joidenkin alueiden väittäminen osaksi omaa maata voi myös rajoittaa Venäjän toimintakykyä.

– Jos Venäjä nyt julistaa nämä alueet omikseen, Venäjä sitoutuu näihin alueisiin sotilaallisesti ja se voi muodostua sille jossain olosuhteissa myös taakaksi, Pihlajamaa kuvailee.

– Venäjän kyky keskittää voimaa muualle ei välttämättä ainakaan lähitulevaisuudessa ole kovinkaan hyvä.

Muuten Pihlajamaa arvioi, että Venäjä on yhä sotilaallisesti ahtaalla, ja pyrkii ennen kaikkea paikkaamaan joukkojensa aukkoja. Pihlajamaa ei odota, että maa tekisi lyhyellä aikavälillä merkittävää vastahyökkäystä tai muuta tilannetta kärjistävää.

Kaasuputkisabotaasin tekijän aukoton arviointi vaikeaa

Nord Stream -kaasuputkien vuotoja Pihlajamaa ei halua tarkemmin kommentoida, sillä tuoreen tilanteen tutkintaa ei ole täysimääräisesti ole voitu aloittaa.

Pihlajamaa kuitenkin arvioi, ettei sabotaasi välttämättä vaadi erityisen teknistä osaamista, vaikka se ei käden käänteessä onnistuisikaan.

– Emme pysty oikeastaan näillä tiedoilla vielä arvioimaan vedenpitävästi, aukottomasti, millainen toimija tai kuka toimija taustalla on. Toki tulkintoja varmasti tehdään ja on jo tehtykin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja