Yhdysvallat kehottaa kansalaisiaan lähtemään Venäjältä välittömästi – pelkää rajojen nopeaa sulkemista

2:18
Katso myös: Tältä liikekannallepano näyttää pienessä venäläiskaupungissa

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystö pyytää kansalaisiaan lähtemään Venäjältä välittömästi ja kehottaa välttämään matkustusta maahan.

– Yhdysvaltain kansalaisten ei kannata matkustaa Venäjälle, ja he, jotka asuvat tai matkustavat siellä tällä hetkellä, kannattaa lähteä välittömästi, kun kaupallisia matkustusvaihtoehtoja on yhä saatavilla, suurlähetystö kirjoittaa tiedotteessaan.

Suurlähetystö pelkää, etteivät venäläisviranomaiset huomioi mahdollisia kaksoiskansalaisuuksia ja estää heitä poistumasta maasta, ja mahdollisesti kutsuu heidät palvelukseen. Heiltä saatetaan myös evätä pääsy konsulaattipalvelujen pariin.

Venäjällä julistettiin "osittainen" liikekannallepano viikko sitten. Palvelukseen on kuitenkin kutsuttu myös henkilöitä, joiden olisi pitänyt jäädä sen ulkopuolelle.

Venäläismedioissa on liikkunut tietoja, joiden mukaan rajat suljettaisiin palvelusikäisiltä kokonaan. Venäjä ei myönnä enää passeja niille, joita maan liikekannallepano koskee, maan hallitus kertoi keskiviikkona.

Suurlähetystön keinot auttaa kansalaisiaan ovat jo nyt supistuneet. Suurlähetystön mukaan esimerkiksi matkustusvaihtoehtoja saatetaan rajoittaa hyvinkin ennalta-arvaamattomasti.

– Muistutamme Yhdysvaltojen kansalaisia, että rauhanomainen protestointi ja sananvapaus eivät ole Venäjällä taattuja. Välttäkää kaikenlaisia poliittisia protesteja, älkääkä kuvatko poliiseja. Venäläisviranomaiset ovat pidättäneet Yhdysvaltain kansalaisia, jotka ovat osallistuneet protesteihin.

BBC:n mukaan myös Bulgaria, Puola ja Viro on kehottanut kansalaisiaan poistumaan Venäjältä.

Suomen ulkoministeriö on syyskuun alussa kehottanut välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle, ja kehottaa poistumaan välittömästi Ukrainan ja Venäjän raja-alueilta.

Katso myös: Voisiko Venäjä estää miesten maastapaon sulkemalla rajansa? Tutkija: Kremlille vaarallinen vaihtoehto

0:55

Päivitetty kello 16: Lisätty tieto Suomen ulkoministeriön suosituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja