Zelenskyi sanoo haluavansa Ukrainalle kutsun Naton jäseneksi Vilnan huippukokouksessa – MTV seurasi sotaa 1.7.2023

Horjuuko Putinin valta-asema? Venäjä-tutkija arvioi 8:56
Horjuuko Putinin valta-asema? Venäjä-tutkija arvioi.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 1. heinäkuuta 2023. 

 

  • Presidentti Niinistö: Venäjä on "epäjärjestyksessä"
  • Maailmanpankilta Ukrainalle iso avustuspotti
  • Ukraina: Venäjä menetti päivässä 560 sotilasta
  • BBC: Wagner rekrytoi edelleen uusia taistelijoita
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.27: Zelenskyi sanoo haluavansa Ukrainalle kutsun Naton jäseneksi Vilnan huippukokouksessa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tänään haluavansa, että Ukraina kutsutaan Naton jäseneksi Vilnan huippukokouksessa myöhemmin tässä kuussa.

Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee hyvin selvän ja ymmärrettävän merkin Vilnan huippukokouksesta siitä, että Ukrainasta voi sodan jälkeen tulla sotilasliitto Naton tasavertainen jäsen. Hän sanoi tämän olevan hyvin tärkeää ukrainalaisille.

Zelenskyi puhui asiasta toimittajille tiedotustilaisuudessa Kiovassa vierailleen Espanjan pääministerin Pedro Sanchezin kanssa. (STT)

20.46: Guardian: Putinin puheet Wagnerin rahoittamisesta voivat edesauttaa hänen tuomitsemistaan sotarikoksista

Venäjän presidentin Vladimir Putinin yritykset kurittaa Venäjän sotajohdossa vallankaappausta yrittänyttä Wagner-palkkasotilasyhtiötä saattavat helpottaa myös Putinin tuomitsemista sotarikoksista.

Näin arvioivat Guardian-lehdelle puhuneet kansainvälisen oikeuden asiantuntijat lauantaina.

Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin päätettyä dramaattisen kapinansa juhannuksena Putin sanoi Venäjän valtion "rahoittaneen kokonaan" Wagnerin toiminnan. (STT)

16.25: Lukashenka allekirjoitti lain, joka kieltää "epäystävällisten maiden" mediat Valko-Venäjältä

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on allekirjoittanut lain, joka sallii "epäystävällisten maiden" medioiden kieltämisen maassa. 

"Epäystävällisillä" mailla viitataan tässä yhteydessä maihin, jotka ovat määränneet pakotteita Valko-Venäjälle. Muun muassa Suomi kuuluu tällaisiin maihin osana EU:ta. 

Asiasta kertoi Reutersin mukaan Valko-Venäjän valtion hallinnoima uutiskanava Pul Pervogo lauantaina.

(Reuters)

16.12: Zelenskyi: Venäjä "teknisesti valmis" aiheuttamaan räjähdyksen Zaporizhzhjan ydinvoimalassa

ISW kertoi aiemmin tänään päivittäisessä katsauksessaan, että Ukrainan sotilastiedustelu epäilee Venäjän valmistelevan tahallista "onnettomuutta" Zaporizhzhjan ydinvoimalassa

Nyt Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ottanut kantaa asiaan ja varoittanut Reutersin mukaan, että voimalassa vallitsee edelleen "vakava uhka", sillä Venäjä on "teknisesti valmis" aiheuttamaan siellä paikallisen räjähdyksen. 

Zelenskyi peräänkuulutti tilanteelle suurempaa kansainvälistä huomiota.

(Reuters)

14.20: Venäjä väittää tuhonneensa Ukrainan sillanpääaseman Dneprjoen itärannalla

Venäjä väittää tuhonneensa Ukrainan Dneprjoen itärannalle perustaman sillanpääaseman. Asiasta kertoi uutiskanava CNN:n mukaan Venäjän miehittämän Hersonin kuvernööri Vladimir Saldo lauantaina.

Saldo on väittänyt aiemmin venäläisohjuksen iskeytyneen perjantaina lähelle Dneprjoen ylittävää Antonovskin siltaa ja tappaneen 30 ukrainalaissotilasta.

CNN ei ole kyennyt vahvistamaan Saldon väitteitä, mutta paikannettulla videolla sillan eteläpuolelta näkyy kanavan mukaan tuoreita vahinkoja ja osittain purettua maantietä.

13.28: Britannia: Taistelut kiihtyneet Hersonin alueella lähellä Antonivskyin siltaa

Ukraina siirtää joukkojaan lähes varmasti Dneprjoen itärannalle Hersonin alueelle lähelle Antonivskyin siltaa, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Taistelut alueella ovat puolustusministeriön mukaan kiihtyneet tiistaista lähtien.

Katsauksessa arvellaan myös Venäjän uudelleensijoittaneen Dneprin joukkojensa osia vahvistaakseen Zaporizhzhjan aluetta.

13.00: Ukraina: Venäjä valmistelee tahallista ydinonnettomuutta Zaporizhzhjan ydinvoimalassa

Ukraina sanoo Venäjän olevan valmistelemassa tahallista säteilyonnettomuutta Zaporizhzhjan ydinvoimalassa. Ajatushautomo ISW:n mukaan Venäjä uhkailee ydinonnettomuudella tarkoituksenaan hillitä Ukrainan vastahyökkäyksiä.

Venäläisjoukot ovat Ukrainan sotilastiedustelun (GUR) mukaan poistumassa vähitellen Zaporizhzhjan ydinvoimalasta valmistautuakseen tahalliseen "onnettomuuteen" voimalassa, kirjoittaa ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) päivittäisessä katsauksessaan.

Sotilastiedustelun mukaan voimalan ukrainalaiset työntekijät, jotka ovat tehneet sopimuksia Venäjän valtion ydinenergiayhtiön Rosatomin kanssa, ovat saaneet ohjeet, joiden mukaan voimala on evakuoitava 5. heinäkuuta mennessä.

12.56: Pääministeri Sanchez matkusti Kiovaan, kun Espanja aloitti EU:n puheenjohtajakauden

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez saapui Ukrainan Kiovaan tänään, kun Espanja aloitti puheenjohtajakautensa Euroopan unionissa. Vierailun ohjelmassa on tapaaminen presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Sanchez ilmoitti tviitissä halunneensa, että Espanjan ensitoimi Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajakaudella on käynti Ukrainassa. Hän totesi välittävänsä Ukrainaan "koko Euroopan solidaarisuuden".



Junalla Kiovaan saapunut Sanchez vakuutti tuen Ukrainan kansalle jatkuvan, kunnes rauha palaa Eurooppaan.

Ukraina sai EU-ehdokkuuden vuosi sitten, ja se toivoo voivansa aloittavansa viralliset neuvottelut jäsenyydestä tänä vuonna.

(STT)

9.17: Ukrainan asevoimien komentaja turhautunut lännen hitaisiin asetoimituksiin

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi on turhautunut luvattujen aseiden hitaisiin toimituksiin lännen liittolaisilta. Ukraina tarvitsee lännen lupaamia lisäaseita välittömästi, hän painotti Washington Postin haastattelussa.

Zaluzhnyin mukaan "häntä suututtaa", miten jotkut lännessä valittavat, että Ukrainan hyökkäys Venäjän miehittämiä alueita vastaan ​​etelässä on hidasta eikä edisty riittävästi.

Ukraina odottaa edelleen esimerkiksi länsimaiden lupaamia F-16-hävittäjäkoneita.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley sanoi myöhemmin Washingtonissa, että Ukrainan vastahyökkäys on edennyt hieman hitaasti, mutta se on hänen mukaansa osa sodan luonnetta.

(STT)

8.24: Mediazona: Ukrainassa vahvistettu kuolleen lähes 27 000 venäläissotilasta

Riippumaton venäläismedia Mediazona kertoo vahvistaneensa yhdessä yleisradioyhtiö BBC:n kanssa, että Ukrainassa on kuollut ainakin lähes 27 000 venäläissotilasta 16 kuukautta kestäneen sodan aikana.

Tiedot on Mediazonan mukaan kerätty avoimista lähdeaineistoista. 16. kesäkuuta päivitettyjen tietojen mukaan Ukrainassa on kuollut yhteensä 26 801 venäläissotilasta.

Luku on saatu nimilaskennan perusteella. Mediazona kertoo tunnistaneensa lisäksi yli 5 000 Ukrainassa kuollutta entistä vankia ja yli 2 180 palkkasotilasta.

Mediazona kertoo myös onnistuneensa vahvistamaan 13 kuolemantapausta Wagner-kapinan aikana. Lehden mukaan kaikki kuolleet olivat venäläisiä lentäjiä.

Osa tiedoista ei ole peräisin julkisista lähteistä, vaan eri puolilla Venäjää sijaitsevilta hautausmailta, joilla vapaaehtoiset käyvät, Mediazona kirjoittaa.

Ajatushautomo Center for Strategic and International Studiesin (CSIS) mukaan Afganistanissa kuoli 14 000–16 000 neuvostosotilasta vuosina 1979-1989.

6.48: Yhdysvaltalaismediat: CIA:n johtaja kertoi Venäjän vakoilupäällikölle, ettei maalla ollut tekemistä kapinan kanssa

The New York Times ja The Wall Street Journal kertoivat perjantaina Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n johtajan William Burnsin soittaneen tällä viikolla Venäjän vakoilupäällikkö Sergei Naryškinille vakuuttaakseen, ettei Yhdysvalloilla ollut mitään tekemistä Wagner-kapinan kanssa.

Wall Street Journalin mukaan kyseessä oli korkeimman tason yhteydenpito Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä kapinayrityksen jälkeen. 

23.35: Puolan turvallisuusviraston johtaja: Wagner voi käyttää Afrikan siirtolaisia hyväkseen

Valko-Venäjälle siirtynyt palkkasotilasyhtiö Wagner voi käyttää Afrikasta ja ryhmän muista toimintapaikoista tulevia siirtolaisia Keski- ja Itä-Euroopan vakauden horjuttamiseen. Näin arvioi Puolan turvallisuusviraston johtaja päällikköä Jacek Siewiera Financial Times -lehden mukaan.

22.04: Ninistö: Venäjä on "epäjärjestyksessä"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei näe, että kukaan pystyisi Venäjällä tällä hetkellä haastamaan presidentti Vladimir Putinin asemaa. 

Niinistö sanoi MTV:n Suomi Areenan Presidentin kyselytunnilla Venäjän olevan jonkinasteisessa epäjärjestyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat