Zelenskyi CNN:llä: Bahmutin menettäminen avaisi Venäjälle "avoimen väylän" – ISW ja jopa venäläinen sotabloggaaja epäilevät

Ukraina jakoi videomateriaalia Bahmutista – Wagner-sotilaiden pako tallentui kameraan 1:02
Ukraina jakoi videomateriaalia Bahmutista – Wagner-sotilaiden pako tallentui kameraan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoittaa, että Venäjän joukoilla olisi "avoin tie" avainkaupunkien valloittamiseen, jos ne saisivat Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin haltuunsa. Zelenskyi kommentoi asiaa uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Pienestä Bahmutin kaupungista on taisteltu raskaasti kuukausitolkulla.

– Tämä on meille taktista. Ymmärrämme, että Bahmutin jälkeen he voisivat edetä pidemmälle. He voisivat mennä Kramatorskiin, Slovjanskiin, se olisi venäläisille avoin väylä Ukrainan muihin kaupunkeihin Donetskin suunnalla, Zelenskyi sanoi.

– Tästä syystä miehemme pysyvät siellä.

Zelenskyi kuvasi, että Venäjän motivaatiot kaupungin haltuun saamiseksi ovat "hyvin erilaiset" kuin Ukrainalla sen puolustamisessa.

– Venäjä tarvitsee edes jonkinlaisen voiton – pienen voiton – vaikka tuhoamalla kaiken Bahmutissa, tappamalla kaikki siviilit siellä.

Zelenskyin mukaan Bahmutin valtaaminen helpottaisi myös luomaan yhteiskuntaan kuvaa voimakkaasta armeijasta.

Myös Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi eilen, että Bahmutin valtaaminen avaisi mahdollisuuden lisäoperaatioihin.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

"Ukrainalaismielinen ryhmä räjäytti Nord Streamin" – näin kommentoi Valkoinen talo 1:38
"Ukrainalaismielinen ryhmä räjäytti Nord Streamin" – näin kommentoi Valkoinen talo

ISW epäilee

Sotaa tiiviisti seuraava yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW epäilee Zelenskyin väitteitä, sillä sen mukaan Venäjällä tuskin olisi kykyjä jatkaa hyökkäyksiä Bahmutin jälkeen.

ISW:n arvion mukaan Venäjällä olisi Bahmutin valtaamisen jälkeen kaksi vaihtoehtoa, joista olisi resurssien puitteissa pakko valita.

Vaihtoehdot olisivat edetä länteen T0504-moottoritietä pitkin Kostiatynivkaan tai luoteeseen E40-moottoritietä Slovjanskin-Kramatorskin suuntaan.

– Vaikka venäläiskomentajat ovat toistuvasti venyttäneet joukkojaan useille etenemissuunnille koko Ukrainaan hyökkäyksen ajan, ISW muistuttaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Karu videomateriaali ukrainalaissotilaan väitetystä teloituksesta leviää – Zelenskyi vannoo: "Löydämme murhaajat" 0:59
Karu videomateriaali ukrainalaissotilaan väitetystä teloituksesta leviää – Zelenskyi vannoo: "Löydämme murhaajat"

Venäjä ei kyenne ohjaussotaan

ISW:n mukaan Venäjältä puuttuu etenkin mekanisoituja joukkoja, jotka ovat välttämättömiä etenemään Bahmutista eteenpäin reiteillä, joiden puolustusta Ukraina on vahvistanut Bahmutin puolustamisen ohella.

Bahmutissa Venäjä on käyttänyt pataljoonan kokoisia "taktisia hyökkäysosastoja", jotka eivät todennäköisesti pysty käymään liikesotaa.

Liikesodalla (maneuver warfare) tarkoitetaan strategiaa, jolla pyritään murskaamaan vihollisen yhtenäisyyden ja halukkuuden taistella. Perimmäisenä tavoitteena ei ole tuhota vastustajan joukkoja, vaan tehdä niistä kykenemättömiä taistelemaan järjestelmällisenä kokonaisuutena.

Venäjän hyökkäysosastot ovat käyttäneet Bahmutissa yksinkertaistettua taktiikkaa, mikä sekin puoltaa sitä, ettei Venäjällä ole kykyjä edetä kaupunkialueen ulkopuolella.

ISW:n mukaan saman on toistanut tunnettu venäläinen sotabloggaaja, jonka mukaan Venäjän hyökkäysosastot ovat yksinkertaisesti liian pieniä lyömään laajaa aukkoa Ukrainan puolustusryhmittymiin. Hän ei myöskään usko, että Venäjällä olisi kykyä seurata osastoja tankeilla ja mekanisoiduilla pataljoonilla. 

Bloggaaja vaatikin puutteiden vuoksi "läpimurtoprikaatien" muodostamista. ISW:n arvion mukaan Venäjällä ei ole resursseja sellaisiin.  

Korjattu 8.3.2023 klo 7.45: Muutettu maneuver warfare käännöstä ohjaussodasta liikesodaksi.

Lue myös:

    Uusimmat