"Uniikki mahdollisuus tappaa paljon venäläisiä" – Bahmutilla lähes olematon sotilaallinen merkitys, näiden syiden vuoksi siitä taistellaan

Wagner-pomo vakuuttaa: Bahmutin valtauksen jälkeen “maailma tulee vavahtelemaan” – väittää kaupungin itäosan olevan palkka-armeijan kynsissä 1:27
Video: Wagner-pomo vakuuttaa: Bahmutin valtauksen jälkeen “maailma tulee vavahtelemaan” – väittää kaupungin itäosan olevan palkka-armeijan kynsissä

Uutiset sotatilanteesta Ukrainassa ovat pitkälti keskittyneet viime aikoina Itä-Ukrainassa sijaitsevaan pienehköön Bahmutin teollisuuskaupunkiin.

Kaupungista on taisteltu yli seitsemän kuukautta, kun Venäjä on yrittänyt murtaa Ukrainan puolustuksen. Kaupunki on pitkälti raunioina.

Myös siviilit ovat paenneet. Bahmutissa asui ennen sotaa noin 70 000 ihmistä, kaupungin varapormestarin mukaan nyt vain muutama tuhat siviiliä oleskelee kaupungissa.

– Kaupunki on lähes tuhottu. Siellä ei ole yhtään rakennusta, johon ei olisi koskettu tässä sodassa, varapormestari Oleksandr Marchenko sanoo BBC:lle.

Onkin syytä kysyä, miksi kaupungista taistellaan niin rajusti? Miksi molemmat osapuolet uhraavat sotilaitaan?

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina jakoi videomateriaalia Bahmutista – Wagner-sotilaiden pako tallentui kameraan 1:02
Ukraina jakoi videomateriaalia Bahmutista – Wagner-sotilaiden pako tallentui kameraan

Pieni strateginen merkitys

Sotilasasiantuntijoiden mukaan Bahmutin strateginen merkitys on varsin pieni. Kyseessä ei ole varuskuntakaupunki, liikenteen solmukohta tai merkittävä väestökeskittymä.

Bahmut on parhaiten tunnettu suola- ja kipsikaivoksistaan sekä valtavasta viinitilasta.

Kaupungilla ei myöskään ole suurta maantieteellistä merkitystä. BBC:lle eräs läntinen viranomainen sanoo, että Bahmut on yksi pieni taktinen tapahtuma 1 200 kilometrin rintamalinjalla.

Silti Venäjä käyttää valtavasti resursseja kaupungin valtaamiseksi. Läntisten arvioiden mukaan 20 000–30 000 Venäjän sotilasta on kuollut tai haavoittunut Bahmutin taisteluissa.

Syynä resursointiin on se, että Kreml tarvitsee jonkinlaisen voiton – edes symbolisen. Venäjän edelliset voitot ovat viime kesältä. Sen jälkeen kotiyleisölle on ollut tarjottavana lähinnä vetäytymistä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Pojat pelleilevät ja kuvaavat kotivideoita" – Putinin kokki julkaisi videon Bahmutista 0:39
Putinin kokki julkaisi videon: Sotilaat heiluttavat Wagnerin lippua katolla Bahmutissa

Loisiko valtaaminen "avoimen väylän"?

Venäjän komentajat haluavat Bahmutin myös sotilaallisista syistä, kirjoittaa BBC. He toivovat, että kaupungin valtaaminen loisi ponnahduslaudan jatkohyökkäyksille. Brittitiedustelun mukaan Bahmutin valtaaminen voisi avata Venäjälle tilaisuuden uhata suurempia kaupunkialueita, kuten Kramatorskia ja Slovjanskia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen julkaistussa CNN:n haastattelussa, että Bahmutin menettäminen avaisi Venäjälle "avoimen väylän" muihin Donetskin alueen kaupunkeihin.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW puolestaan epäilee, että Venäjällä ei olisi kykyjä jatkaa hyökkäyksiä Bahmutista eteenpäin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Putinin kokki väittää: Bahmut käytännössä piiritetty – lähetti suoran vetoomuksen Zelenskyille 0:55
Putinin kokki väittää: Bahmut käytännössä piiritetty – lähetti suoran vetoomuksen Zelenskyille

Valtataistelu Kremlissä

Bahmutin tilanteeseen linkittyy myös pahamaineinen venäläinen palkka-armeija Wagner, jota johtaa Putinin kokkina tunnettu Jevgeni Prigozhin.

Prigozhin on sitonut oman ja armeijansa maineen Bahmutin valtaamiseen. Hän on toivonut näyttävänsä, että Wagnerin joukot pärjäävät paremmin kuin Venäjän armeija. Prigozhin on rekrytoinut tuhansia vankeja armeijaansa ja lähettänyt heidät säälimättömästi aaltoina Ukrainaa armeijaa vastaan.

Jos Prigozhin ei onnistu tavoitteessaan, hänen poliittinen vaikutusvaltansa Moskovassa pienenee. Putinin kokki on myös ollut avoimessa konfliktissa Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun kanssa ja valittanut muun muassa ampumatarvikkeiden puutteesta.

Kremlin valtapeliä käytäneenkin myös Bahmutin taistelussa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainalaiset etenivät venäläisten juoksuhautoihin – seurauksena aseista riisuminen 2:14
Ukrainalaiset etenivät venäläisten juoksuhautoihin – seurauksena aseista riisuminen

Yksi ukrainalainen vastaa viittä venäläistä?

Miksi Ukraina jaksaa puolustaa kaupunkia niin kauan?

Strateginen syy on aiheuttaa Venäjälle mahdollisimman paljon tappioita ja heikentää Venäjän armeijaa. Nato-lähteet arvioivat, että Bahmutissa kuolee viisi venäläissotilasta yhtä kuollutta ukrainalaista kohden.

– Venäjän taktiikka antaa Ukrainalle uniikin mahdollisuudet tappaa paljon venäläisiä, eräs läntinen viranomainen kuvailee BBC:lle.

Samalla Ukraina sitoo Venäjän joukkoja, joita se voisi muuten käyttää muualla.

Venäjän tapaan Bahmutilla on myös poliittista merkitystä Ukrainalle. Presidentti Zelenskyi on luonut kaupungin puolustamisesta vastarinnan tunnuksen.

Kun hän vieraile Washingtonissa joulukuussa, hän kutsui Bahmutia Ukrainan "moraalin linnakkeeksi". Hän myös antoi Yhdysvaltain kongressille Bahmutin lipun.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäläissotilaan ylimielinen ilkkuminen kostautui välittömästi: Ukrainan drone lensi paikalle ja tiputti pommit niskaan 0:54
Venäläissotilaan ylimielinen ilkkuminen kostautui välittömästi

Mitä jos Bahmut kaatuu?

Venäjä saisi Bahmutin valtaamisen myötä kertoa voitosta ja kasvattaa joukkojensa moraalia harvinaisella uutisella. Ukraina puolestaan kärsisi poliittisen ja symbolisen tappion.

Harva kuitenkaan uskoo, että Bahmutin taistelun ratkeamisella olisi suurta vaikutusta sotilaallisen tilanteeseen.

– Bahmutin kaatuminen ei välttämättä tarkoittaisi sitä, että venäläiset ovat muuttaneet sodan suuntaa, Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on todennut.

Aktiivisesti Ukrainan tapahtumia seurannut Australian armeijan entinen kenraali Mick Ryan sanoo, ettei usko Venäjän nopeaan etenemiseen, vaikka se saisi Bahmutin haltuunsa.

– Ukrainalaiset vetäytyisivät puolustusasemiin Kramatorskin alueille, joita he ovat valmistelleet kahdeksan vuotta. Ja Kramatorsk on korkeammalla, helpommin puolustettava alue kuin Bahmut. Eteneminen Kramatorskin alueella olisi todennäköisesti yhtä veristä venäläisille kuin Bahmutissa, Ryan kommentoi.

Kenties Bahmutin taistelussa onkin tärkeintä tappioiden määrä ja miten ne vaikuttavat sodan jatkoon. Kärsiikö Venäjä niin paljon tappioita, että se rajoittaa tulevia operaatioita, vai menettääkö Ukraina niin paljon sotilaita, että se rajoittaa uusien vastahyökkäysten tekemistä.

Lue myös:

    Uusimmat