Videolla väitetysti teloitetun ukrainalaissotilaan sisko BBC:lle: Veljeni ei vaiennut vihollisen edessä

Karu videomateriaali ukrainalaissotilaan väitetystä teloituksesta leviää – Zelenskyi vannoo: "Löydämme murhaajat" 0:59
Varoitus: video saattaa järkyttää osaa katsojista. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyillä oli sanottavaa raa'asta videomateriaalista.

Eilen julkisuuteen tullut video ukrainalaisen sotavangin teloittamisesta on kuohuttanut Ukrainassa ja muualla maailmassa.

Videolla tupakkaa polttava aseeton ukrainalaissotilas sanoo ”kunnia Ukrainalle”, minkä jälkeen hänet ammutaan.

Videolla venäläissotilaaksi uskottu ampuja sanoo ”kuole” ja kiroaa sen jälkeen, kun uhria on ammuttu päähän. Ampujien henkilöllisyyttä ei ole selvitetty, eivätkä he näy videolla.

Videon aitoutta tai alkuperää ei ole puolueettomasti vahvistettu.

Teloitettu tunnistettiin

Ukrainan maavoimat ilmoitti tiistaina todennäköisesti tunnistaneensa verkossa kiertävällä videolla teloitettavan ukrainalaissotilaan. Ukrainan mukaan kyseinen sotilas kuului todennäköisesti asevoimien 30. erilliseen mekanisoituun prikaatiin. Hän oli kadonnut viime perjantaina taisteluissa lähellä Bahmutia.

Miehen ruumis on asevoimien mukaan paikannettu venäläisten hallussa olevalle alueelle.

Tunnistamista tukee se, että jo ennen tätä tietoa Britannian yleisradioyhtiö BBC onnistui löytämään ja haastattelemaan teloitetun miehen sisarta.

Videolla teloitetun sotilaan sisar kertoo BBC:lle, että hänen veljensä käyttäytyi videolla tavalla, jonka sisko pystyi kuvittelemaan.

– Veljeni olisi varmasti kykenevä kohtaamaan venäläiset sillä tavalla, hän toteaa.

– Hän ei koskaan kätkenyt totuutta elämässään eikä varmasti olisi tehnyt niin vihollisen edessä.

Zelenskyi on luvannut Ukrainan ”löytävän murhaajat”

Video on saanut paljon huomiota ja sitä on pidetty jälleen uutena esimerkkinä Venäjän joukkojen tekemistä sotarikoksista. Sotavangin teloittaminen on sotarikos.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on maanantaina todennut, että maa aikoo löytää ukrainalaissotilaan murhaajat. Hän on myös ylistänyt videolla näkyvää miestä rohkeaksi taistelijaksi.

Kansainvälinen media ei ole toistaiseksi pystynyt varmistamaan, missä tai milloin video on kuvattu. Se julkaistiin sosiaalisessa mediassa maanantaina.

Sodan aikana sodan kumpikin osapuoli on syyttänyt toisiaan sotarikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat