Mainos

YTHS:ää odottavat mullistavat muutokset – sote tuplaamassa toiminnan

Sote-uudistus mullistaa myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) toimintaa. Ennen joulua hallitus linjasi, että ammattikorkeakouluopiskelijat pääsevät käyttämään YTHS:n palveluita vuonna 2019. 

Käytännössä tästä seuraa se, että YTHS:n piirissä olevien opiskelijoiden määrä kaksinkertaistuu ja säätiön pitää järjestää palveluita huomattavasti nykyistä useammalla paikkakunnalla. Säätiössä ei vielä tarkalleen tiedetä, miten palvelut tulevaisuudessa järjestetään. 

– Olemme miettineet asiaa sellaisella tasolla kuin se on mahdollista. Moni asia on vielä epävarma, sanoo YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparta

Etänä tarjottavat digipalvelut lisääntyvät 

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila sanoo, että YTHS voi toimipisteen perustamisen lisäksi esimerkiksi ostaa palvelut alihankintana tai järjestää ne yhteistyösopimuksin muiden palveluntuottajien kanssa. Yksinkertaistettuna YTHS voi perustaa siis YTHS:n toimipisteen, ostaa palvelut yksityiseltä terveysfirmalta tai perustaa sen kanssa yhteenliittymän. 

Poskiparta kertoo, että YTHS aikoo välttää ostopalveluita niiden korkean hinnan takia. Säätiö on edellä mainittujen lisäksi pohtinut palveluiden järjestämistä niin sanottujen terveyskioskien kautta.  

– Terveyskioskilla olisi vastaanotto, ja sinne hankittaisiin aina tarpeen mukaan muuta palvelua, Poskiparta valottaa.  

Poskiparran mukaan myös etänä ja digitaalisena tarjottavia palveluita aiotaan tulevaisuudessa entisestään kehittää. Poskiparta lisää, että yliopistopaikkakunnat kattavat osittain jo nykyisin kaikkein suurimmat ammattikorkeakoulukeskittymät.  

– Ennen päätösten tekoa meidän täytyy lisäksi tietää, millä kaikilla paikkakunnilla ammattikorkeakouluja tulevaisuudessa on ja muuttuuko niiden määrä ratkaisevasti.  

Korkeakouluopiskelijoille veroluonteinen terveydenhuoltomaksu 

Tällä hetkellä yliopisto-opiskelijoiden on pakko maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu, jolla rahoitetaan YTHS:ää. Hallituksen ehdotuksessa jäsenmaksusta luovuttaisiin ja tilalle tulisi kaikille korkeakouluopiskelijoille pakollinen veroluonteinen terveydenhuoltomaksu, jolla rahoitettaisiin säätiön toimintaa. Ehdotuksen mukaan terveydenhuoltomaksu menisi suoraan maakunnalle. 

Loput rahoista tulisivat valtion kautta. Nykyisin opiskelijoilta kerättävillä maksuilla katetaan noin 40 prosenttia säätiön kustannuksista ja valtio maksaa loput 60 prosenttia. Varhilan mukaan suhde pysynee tulevaisuudessakin suunnilleen samana.  

Myös yliopisto-opiskelijoilta kerättävä maksu pysyy samalla tasolla. Tällä hetkellä yhden opiskelijan jäsenmaksusta säätiölle menee noin 53 euroa. Vaikka kaikilla korkeakouluopiskelijoilla on tulevaisuudessa oikeus YTHS:n palveluihin, opiskelijat saavat käyttää myös valinnanvapauden piirissä olevia sote-keskuksia.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.