Yritysten luottamus tulevaan laski – korkeat korot, alhainen kysyntä ja työvoimapula laskevat odotuksia

Yritysten tulevaisuudennäkymät synkkenivät – pulaa on kysynnän lisäksi myös työvoimasta 10:39
EK:n Sami Pakarinen kertoo, millaiset tulevaisuudenodotukset yrityksillä on ja miten hallituksen rasismikohu on vaikuttanut elinkeinoelämään: "Sääli, että näin itsestäänselvästä asiasta pitää puhua vuonna 2023"

Yritysten luottamus jatkoi laskuaan heinäkuussa, selviää Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) julkistamista tiedoista.

Erityisesti rakennusalalla talousnäkymät heikkenivät selvästi heinäkuussa. Rakentamisen luottamus laski kahdeksan pistettä kesäkuuhun verrattuna ollen heinäkuussa –34, kertoo EK:n keräämä luottamusindikaattori.

– Nopea korkojen nousu on iskenyt ennen kaikkea rakennusalalle erittäin voimakkaaksi. Asuntomarkkinan ja uudisasuntorakentamisen kysyntä on ennätyksellisen heikkoa tällä hetkellä,  toteaa EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Myös teollisuudessa ja vähittäiskaupassa luottamus heikkeni edelliskuukaudesta.

– Kysynnän riittämättömyydestä raportoivien yritysten osuus on nyt aika korkea, ihan historiaankin nähden, Pakarinen sanoo.

Päätoimialoista ainoastaan palveluissa luottamus ei heikentynyt. Se oli kesäkuun tavoin nollassa, kun palvelualojen saldoluvun pitkän aikavälin keskiarvo on 12.

Työllisten määrä voi laskea

EK:n mukaan suurin este kotimaisten yritysten kasvulle on liian pieni kysyntä. Tämä johtuu muun muassa nopeasta korkojen noususta. 

– Tämän vuoden mittaan muutos on ollut valtava. Valitettavasti emme voi vielä hengähtää, että olisimme selvillä vesillä. Kyllä tässä haastetta lähikuukausille varmasti tulee olemaan. 

Teollisuudessa ja rakentamisessa tilauskannat ohenevat nopeasti. Tällä on vaikutusta myös alojen työllisyyteen. Nyt myös palvelualan henkilöstöodotukset olivat laskusuunnassa. 

– Se tietysti kielii tuleville kuukausille huonoa kehitystä myös Suomen koko työllisyyden suhteen. Eli laskua on näillä näkymin odotettavissa, Pakarinen ennustaa.

"Työvoimapula on pysyvä"

Samaan aikaan 23 prosenttia yrityksistä raportoi työvoimapulasta. Myös se vaikuttaa yritysten tulevaisuudennäkymiin kysyntäpulan lisäksi.

Työvoimapula on Pakarisen mukaan pysyvää. 

– Nyt on talouden kasvu hiljentynyt, ja pulasta raportoidaan silti. Kyllä se kielii siitä, että työvoimaa tarvitaan lisää.

Katso ylläolevalta videolta, mitä mieltä EK:ssa ollaan hallituksen rasismikohuista ja siitä, miten se on vaikuttanut Suomen maakuvaan ja työvoiman saatavuuteen ulkomailta.

Lue myös:

    Uusimmat