Suomen ja euroalueen inflaatio hidastui kesäkuussa – Suomessa 4,1 prosenttia, euroalueella 5,5

Näin inflaatio kurittaa suomalaisia 1:53
Katso myös: Näin inflaatio kurittaa suomalaisia

EU:n yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan laskettu inflaatio hidastui Suomessa kesäkuussa vuositasolla 4,1 prosenttiin toukokuun 5 prosentista, kertoo Tilastokeskus. Kesäkuun aikana hinnat laskivat toukokuuhun verrattuna 0,1 prosenttia.Katyso myös; 

Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat toukokuusta 0,2 prosenttia, mutta nousivat vuositasolla 9,5 prosenttia. Luvut ovat ennakollisia ja täsmentyvät myöhemmin.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala arvioi inflaation hidastumisen kertovan Euroopan keskuspankin (EKP) toimien vaikutuksesta.

– Rahapolitiikan kiristykset ovat purreet meillä keskimääräistä ripeämmin, Vesala tviittasi.

Koko euroalueella inflaatio hidastui energian hintojen laskun myötä 5,5 prosenttiin, kertoi Eurostat. 

Toukokuussa euromaiden hinnat nousivat vielä 6,1 prosentin tahtia. Pohjainflaatio eli nopeasti vaihtelevista ruuan ja energian hinnoista puhdistettu inflaatio kiihtyi 5,4 prosenttiin.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi kommentissaan, että sitkeä pohjainflaatio pakottaa EKP:n jatkamaan koronnostojaan 0,25 prosenttiyksiköllä heinäkuussa. Vaikka inflaatio hidastui, ei se hidastunut riittävästi.

– Kokonaisinflaatio laukkaa jo 24 perättäistä kuukautta keskuspankin tavoitetason yläpuolella. Ekonomistien konsensus ennustaa inflaation hidastuvan vuoden vaihteeseen mennessä kolmeen prosenttiin, joten kahden prosentin tavoitetasoa ei olla näillä näkymin saavuttamassa tämän vuoden aikana ja korkean inflaation aikakausi on pitkittymässä entisestään, Hännikäinen summasi tiedotteessa.

EKP:n tasapainottelua vaikeuttavat suuret maakohtaiset erot. Espanjan vuosi-inflaatio painui energianhintojen vetämänä 1,6 prosenttiin, mutta Saksassa luku kiihtyi 6,8 prosenttiin, kun viime vuoden julkisen liikenteen tuen vaikutukset poistuivat.

Kaksi erilaista inflaatiota

Tänään perjantaina julkaistun yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin inflaatiolukemat poikkeavat Tilastokeskuksen laajemmasta kuluttajahintaindeksistä. Ensin mainituissa ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Indeksi on määritelty EU:n säännöin, ja sen tarkoitus on tuottaa vertailukelpoista tietoa EU-maiden kuluttajahintojen kehityksestä.

Tilastokeskus julkaisee kesäkuun inflaatioluvut oman indeksinsä mukaan laskettuina heinäkuun puolivälissä. Sen mukaan laskettu inflaatio oli toukokuussa 6,8 prosenttia eli selvästi korkeampi kuin yhdenmukaistettu lukema.

Lue myös:

    Uusimmat