Ohjauskorot nousevat Yhdysvalloissa korkeimmilleen yli 20 vuoteen

Nousevat korot eivät näy ongelmina pankkien asuntolainatiskeillä 2:00
Nousevat korot eivät näy Suomessa ongelmina pankkien asuntolainatiskeillä. Juttu on huhtikuulta.

Fedin tämän päivän korotus saattaa jäädä toistaiseksi viimeiseksi.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed kertoo tänään iltayhdeksältä Suomen aikaa ohjauskorkopäätöksestään. Oletus on, että tulossa on 0,25 prosenttiyksikön korotus. Viime vuoden maaliskuusta lähtien Fed on ennen tämän päivän päätöstä tiukentanut korkoruuviaan jo 10 kertaa.

Yhdysvaltojen keskuspankki jätti korot ennalleen kesäkuussa, mutta nostanee ne nyt 5,25–5,5 prosentin vaihteluväliin. Näin korkeita ohjauskorkoja Yhdysvalloissa ei ole nähty sitten vuoden 2001.

Vaikka korkoja on nostettu jo monta kertaa ja inflaatio hidastunut selvästi huipuistaan, on hintojen nousu edelleen selvästi yli Fedin kahden prosentin tavoitteen.

Markkinoilla arvaillaan nyt, olisiko Fediltä luvassa vielä yksi 0,25 prosenttiyksikön korotus, joko syys- tai marraskuussa. Toiset analyytikot uskovat, että heinäkuun korotus voi jäädä toistaiseksi viimeiseksi.

Huomenna torstaina vuorossa on Euroopan keskuspankki EKP:n korkopäätös. Siltä odotetaan myös 0,25 prosenttiyksikön korotusta ja viestiä siitä, miten se näkee euroalueen rahapolitiikan jatkonäkymät.

Lue myös:

    Uusimmat