Yritysten korona-avun torjuminen hämmentää yhä EK:ta – Jyri Häkämies ihmeissään: "Sitä on kysyttävä hallitukselta ja tarkemmin sanottuna STM:ltä"

9:46
Katso Jyri Häkämiehen koko haastattelu yllä olevalta videolta. Uutisextra myös MTV3-kanavalla lauantaina klo 19.10.

EK:n toimitusjohtaja toivoo, että yksityisiä terveysyrityksiä hyödynnettäisiin nykyistä enemmän sekä koronatestauksessa että tartuntaketjujen jäljittämisessä.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan hallituksen ja yritysten yhteistyö koronan torjunnassa on parantunut viime keväästä. Hän kuitenkin ihmettelee edelleen, miksi yrityskentän yhteistyötarjouksiin muun muassa testauksessa ja suojainhankinnoissa on tartuttu nihkeästi ja viiveellä.

– Sitä on tietysti kysyttävä ennen kaikkea hallitukselta ja tarkemmin sanottuna STM:ltä. Siellä on tällaista nihkeyttä ollut kevään mittaan havaittavissa. Nyt on kuitenkin menty eteenpäin ja se on hyvä asia, koska testauskapasiteettia pitää nostaa. Jäljittämisessä on vielä selvästi petrattavaa, ja se on varmasti se seuraava kohde, Häkämies sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Yksityisissä terveysyrityksissä pystytään tekemään tällä hetkellä tuhansia testejä päivässä. Osin niiden ansiosta Suomen päivittäinen kapasiteetti on saatu nostettua noin 20 000 testiin.

"Yrityksen tehtävä on pysyä hengissä"

Hallituksen ja elinkeinoelämän välit ovat muutenkin puhuttaneet viime viikkoina. Yrityskentällä kohistiin ja loukkaannuttiin, kun pääministeri Sanna Marin aiemmin syksyllä muun muassa kritisoi yritysten irtisanomisia ja kyseenalaisti metsäyhtiöiden isänmaallisuuden. 

Häkämiehen mukaan keskusteluilmapiiriä on myrkytetty puolin ja toisin. Pääministerin näkemyksiä yritysten yhteiskuntavastuusta ja irtisanomisista hän pitää erikoisina.

– On sanottava, että ne ovat herättäneet huomiota ja varmaan pettymystäkin elinkeinoelämän piirissä. Yrityksen tehtävä on pysyä hengissä ja sitä kautta työllistää. Nyt monen yrityksen osalta tilanne on erittäin haastava. Nyt tarvitaan enemmänkin yhteistyötä ja kannustusta kuin syyllistämistä ja leimaamista, koska tiedämme että tämä haaste on meille kaikille yhteinen, Häkämies sanoo.

– Yritykset välttävät irtisanomisia viimeiseen asti ja turvautuvat irtisanomisiin ja tällaisiin järjestelyihin vain pakon edessä, jotta yritys säilyisi elinkelpoisena.

Kokoomuksen äänitorvi?

Presidentti Tarja Halonen asettui Marinin tueksi viime viikolla Suomen Kuvalehden haastattelussa. Halosen mukaan "elinkeinoelämää pitää vahtia". Hän myös arvioi, että EK istuu samassa poterossa oppositiopuolue kokoomuksen kanssa ja puhuu samalla tavalla kuin kokoomus.

Häkämiehen mukaan EK:n kritiikki ei riipu hallituspohjasta vaan päätöksistä.

– Viime vaalikaudella niin kritisoimme Sipilän hallitusta muun muassa passiivisesta EU-politiikasta ja koulutussäästöistä, Häkämies sanoo.

– Nykyiselle hallitukselle olemme antaneet tunnustusta oikeista ja elinkeinoelämän kannalta hyvistä päätöksistä, mutta kritisoimme esimerkiksi työllisyystoimia ja sitä, että velkaannumme ilman selvää reittiä velkaantumisen lopettamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja