Yritysten johtohenkilöt eivät joudu vastuuseen kartellirikoksista – KKV:n asiantuntija kaipaa selvitystä: ”Tämä ei ole viranomaisen verenhimoa”

Sellukartellista epäiltyjä suomalaisia metsäyhtiöitä voi uhata jopa satojen miljoonien eurojen sakot 2:13
Katso video: Sellukartellista epäiltyjä suomalaisia metsäyhtiöitä voi uhata jopa satojen miljoonien eurojen sakot.

Sellukartellista epäiltyjä suomalaisia metsäyhtiöitä voi uhata jopa satojen miljoonien eurojen sakot. Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijan mukaan nykylain mahdollistamat sanktiot eivät ole riittäviä. 

Eilen suomalaiset metsäjätit Metsä Group, Stora Enso ja UPM joutuivat Euroopan komission yllätystarkastuksen kohteeksi. Yhtiöitä epäillään sellukartellista yhdessä muiden eurooppalaisten yhtiöiden kanssa. 

Suomessa kartelleista voi seurata vain seuraamusmaksu eli sakkoa, jonka enimmäismäärä on kymmenen prosenttia yhtiön liikevaihdosta. 

Metsäjättien tilanteessa puhutaan kymmenistä, ellei sadoista miljoonista euroista. 

Kartellilla saavutettava taloudellinen hyöty voi olla sanktioihin verrattuna suurempi.  

– Jos on esimerkiksi koko valtakunnan jonkun alan markkinat jaettu kilpailijoiden kesken, ja sitten kartelli onnistuu korottamaan hintatasoaan 20–30 prosenttia tai pahimmillaan enemmänkin, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston kartellivalvonnan päällikkö Antti Norkela.

– Vuotuisesta miljardin liikevaihdosta 20-30 prosenttia ylimääräistä on aika paljon, Norkela jatkaa. 

Takaisin rikoslakiin?

Suomessa kartellit poistettiin rikoslaista 90-luvun alussa. Jos kartelli laskettaisiin rikokseksi, tekijät eli esimerkiksi yrityksen toimiva johto voitaisiin vaatia henkilökohtaisesti vastuuseen, mikä voisi Norkelan mukaan toimia nykyistä parempana pelotteena. 

– Tavoitteenahan on ennaltaehkäistä, eikä mikään viranomaisen verenhimo saada mahdollisimman isot sakot lakia rikkoneelle yritykselle, vaan idea on se, että kynnys ryhtyä laittomaan toimintaan olisi niin korkea, että haitat talouden tasolla pysyisivät sitä kautta pieninä. 

Kartellien kriminalisoinnista tehtiin laaja selvitys viimeksi vuonna 2014. Lopputulemana oli, että kriminalisoinnille voisi olla tarvetta, mutta se olisi vaikea sopeuttaa Suomen lainsäädäntöön.

”Kartellista vasta epäily”

Metsä Group ja Stora Enso vahvistavat MTV Uutisille, että komission tarkastukset jatkuvat yhä. UPM ei kommentoi asiaa. Perusteita tai kestoa ratsialle ei vielä tiedetä. 

Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen huomauttaa, että sellukartellista on nyt vasta epäily.

– Nythän ei ole vielä edes avattu sitä, mitä vuosia tämä epäilys ja käynnissä oleva tutkinta koskee. 

– Selluhinta on tosiaan noussut tänä vuonna voimakkaasti, mutta sille löytyy myöskin hyvin luonnollisia selityksiä niin sellumarkkinoiden kysyntä- kuin tarjontapuolelta. 

Komission selvitys voi kestää pari vuotta. Mikäli metsäyhtiöt tuomittaisiin maksimisakkoihin, ei Viljakainen usko sen horjuttavan suuresti yhtiöiden toimintaa. 

– Helsingin pörssiin listautuneet metsäyhtiöt ovat hyvin vakavaraisia, ja ne kyllä suurella todennäköisyydellä selviävät sakoista, jos heidät sellaisiin tuomitaan. 

Lue myös:

    Uusimmat