Yritysguru Jim Collins: Näin firmasi epäonnistuu

Miljoonia kirjoja myynyt Jim Collins listasi suomalaisyrittäjille epäonnistumisen vaiheet Nordic Business Forumissa.

Johtajuuden opettaja Jim Collins avasi tänään alkaneen tapahtuman Messukeskuksessa Helsingissä. Hän harrastaa vuorikiipeilyä ja ottikin esimerkkejä harrastuksestaan.

– Kuvitelkaa, että olette K2:n huipulla ja on kova myrsky. Jos tässä tilanteessa on huono johtaja, kuolee, Jim Collins sanoi.

Collinsin johtajuudesta kirjoittamat kirjat ovat myyneet yli kymmenen miljoonaa kappaletta.

– Olen tullut siihen johtopäätökseen, että jokainen kohtaamamme ongelma on jollain tavalla johtajuusongelma. Jotkut maailman parhaista yhtiöistä ovat itse aiheuttaneet oman tuhonsa, Collins sanoi.

Hän puhui tavasta, jolla yritykset epäonnistuvat. Ne uskovat, että menestystä seuraa väistämättä epäonnistuminen. Lisäksi ne tavoittelevat kurittomasti ja ylimielisesti kasvua. Ne eivät usko lukuja, jotka kertovat yrityksen luisumisesta huonompaan tilaan.

Sen jälkeen yritykset alkavat tarrautua epätoivoisiin pelastussuunnitelmiin: ne esimerkiksi palkkaavat uuden, karismaattisen johtajan, jonka odottavat pelastavan koko yrityksen.

– Kuinka moni tunnistaa nämä vaiheet Nokian tarinasta, Collins kysyi yleisöltä, josta moni nosti kätensä ylös.

Hän kertoi, kuinka Xerox palkkasi huonossa vaiheessa ensin karismaattisen johtajan, jonka piti pelastaa yritys.

– Pitää kysyä yrityksen työntekijöiltä, ketä he seuraisivat. Kenet he haluaavat johtajakseen.

Nordic Business Forum aloitti 80 ihmisen tapahtumana Jyväskylässä vuonna 2009. Tänä vuonna se järjestetään ensimmäistä kertaa Helsingissä, ja tapahtumaan odotetaan yli 5000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat