Yritys myy käytettyjä nenäliinoja, joiden avulla voi "sairastua itselleen sopivaan aikaan" – kyseenalainen idea ei vakuuta: "Tästä ei voi seurata mitään positiivista"

10:54
Miten suojautua influenssalta?

Vaev-nenäliinat maksavat 80 dollaria rasialta – ja ne ovat käytettyjä.

Los Angelesissa sijaitseva start-up-yritys on kehittänyt tuotteen, jonka kaltaisesta et taatusti ole kuullut. Vaev-nenäliinat maksavat 80 dollaria eli noin 70 euroa rasialta – ja ne ovat käytettyjä.

Ajatus Vaevien taustalla on yksinkertainen: tarkoitus on antaa käyttäjälle flunssa, jotta hän voi itse päättää, koska sairastuu.

– Muutama kysymys jäi ilmaan kuin vuotava nenä, josta ei pääse eroon. Miksi kukaan maksaisi tehdäkseen itsensä sairaaksi? Ja oliko tämä tuote – ja tämä yritys – oikeasti totta, nenäliinapakkauksen postissa saanut Time-lehti ihmetteli.

Omistaja kertoo nenäliinan käytön olevan "luksusta"

Lehti soitti yrityksen perustajalle, Oliver Niessenille, joka vakuutti ideansa olevan totta.

– Yksinkertainen idea on, että päätät nyt tulla sairaaksi. Ajatuksena on, että et saa samaa flunssaa uudelleen myöhemmin, mies kuvailee.

Selaa kuvia nuolilla. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Käyttäjä voisi siis esimerkiksi lomamatkaa suunnitellessaan pyyhkiä nenänsä Vaeviin hyvissä ajoin, saada flunssan, sairastaa sen ja viettää lomaa "tautivapaana".

– Sellainen vapaus, tuo luksus valita – tarkoitan vain, että mehän kustomoimme kaiken elämässämme halumme mukaan, joten miksei sairautta voisi lähestyä samalla tavalla, Niessen pohti.

Yksi flunssa ei estä toista

Vastaus miehen kysymykseen on yksinkertainen. Flunssat eivät toimi, kuten Niessen haluaisi. 

Timen haastattelema mikrobiologian professori Charles Gerba huomauttaa, että viruksia on niin monenlaisia, että nenäliinoja täytyisi käyttää satoja, jotta samaa nuhakuumetta ei voisi saada uudelleen. Yksi flunssa ei siis estä toisen, eri pöpön aiheuttaman flunssan iskua.

Nenäliinan sisältöä ei voi mitenkään tietää

Niessenin mukaan yhtiöllä on kymmenen henkilöä, jotka aivastelevat nenäliinoihin sen jälkeen, kun on varmistettu, että henkilö todella on sairaana. Gerba huomauttaa, ettei nenäänsä pyyhkivä voi mitenkään tietää, mitä kaikkea hänen Vaevinsa sisältää.

"Tavallinenkin flunssa" voi olla kohtalokas tietyille ihmisryhmille.

– Sanotaan, että asiakas on vanhempi ihminen, annat hänelle sen (nenäliinan) – hän voi kuolla siihen, Gerba kuvaa.

– Tästä ei voi seurata mitään positiivista, vain haitallisia seurauksia, sanoo lääketieteen professori William Schaffner.

Niessenin mukaan kauppa kuitenkin käy, ja Vaev on suosittu tuote esimerkiksi musiikkifestivaaleilla. Niessenin mukaan asiakkaat ovat usein nuoria vanhempia tai parikymppisiä ihmisiä.

Perustaja "ei kommentoi tietojaan"

Nenäliinapaketteja on myyty noin tuhat, ja ne on myyty loppuun. Yrittäjä ei kommentoi "tuotantoketjun ongelmia" – eikä paljon muutakaan.

Timen mukaan Niessenia ei löydy sosiaalisesta mediasta ja hänen tietojaan on muutenkin vaikeaa löytää. Lehdelle mies totesi vain "en voi kommentoida identiteettiäni enempää".

Niessen ei anna tarkkoja tietoja myöskään yrityksestään.

Postilaitos kieltää virusten lähettelemisen postitse

Hämäräperäiseltä vaikuttava Vaev saattaa myös rikkoa lakia: Timen mukaan Yhdysvaltain postilaitos myös kieltää virusten lähettelemisen postitse muuhun kuin lääketieteelliseen- tai tutkimuskäyttöön.

Muutenkaan idea ei vakuuta.

– Ällöttävin yritys ikinä, Instagramissa parjataan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja