Mainos

Mitä ihmettä? Suomessa pullotettua ilmaa myydään matkamuistona

Suomea viedään nyt maailmankartalle täysin uudella tavalla: myymällä turisteille täällä pullotettua ilmaa.

Idea pullotetun ilman myynnistä sai alkunsa vuonna 2016, kun Jouni Aura ja Intiasta kotoisin oleva Rathan Kumar miettivät, mikä tekee Suomesta ainutlaatuisen erityisesti intialaisen tai kiinalaisen silmissä. Mieleen tuli, että Suomen ilma on maailman puhtaimpia, mutta samaan aikaan 90 prosenttia maailman väestöstä hengittää saastunutta ilmaa. Tämän ajatuksen seurauksena Aura, Kumar ja neljä muuta nuorta perustivat Lively Airin ja kehittivät tuotantoprosessin, jonka avulla ilmaa voi kerätä ja pullottaa aerosolipulloihin.

– Ilma kerätään pulloihin kompressorilla, joka on tarkoitettu hengitysilman pullottamiseen. Pulloissamme on siis kevyt ylipaine, joka mahdollistaa ilmavirtauksen ulos pullosta, Lively Airin toimitusjohtajana toimiva Aura selittää Hyvää Elämää -sivustolle.

Ilman laatu varmistetaan mittalaitteella, joka havaitsee pienetkin epäpuhtaudet.

– Ilma vastaa aina eurooppalaisen hengitysilmastandardin EN12021 vaatimuksia, Aura sanoo.

Käytännössä ilmasta pääsee nauttimaan pullon mukana tulevan maskin avulla. Maski kiinnitetään pullon päällä olevaan venttiiliin, josta ilma vapautetaan ulos painamalla venttiilin nappi pohjaan.

– Yhtäjaksoisesti painettuna ilmavirtaus kestää noin puolentoista minuutin ajan. Aluksi tuulahdus on kovempi ja hidastuu, kun paine pullossa pienenee. Toki ilmaa voi nauttia useammassa erässä, pieniä siemauksia kerrallaan, Aura neuvoo.

Ilma pullotetaan Pohjanmaalla Norinkylässä tai Lapissa Pallastunturilla, jossa on WHO:n mukaan Euroopan puhtainta ilmaa. Pullotuspaikasta riippuen yksi pullo maksaa vajaat parikymmentä euroa – Lapissa pullotettu ilma on kalliimpaa.

Pääkohderyhmänä ovat Suomessa vierailevat turistit, mutta tavoitteena on aloittaa mahdollisimman pian myös vienti Kiinaan, Intiaan ja Iraniin.

– Suomessa myytynä tuotteemme on matkamuisto, ulkomailla myydessä painotamme luontokokemusta, Aura sanoo.

Lähteenä haastattelun lisäksi: LivelyAir

Suomi on Lonely Planetin suosikkeja!

MTV Uutiset kertoi lokakuussa 2016, että arvostettuja matkaoppaita julkaiseva Lonely Planet oli nimennyt Suomen vuoden 2017 kolmanneksi parhaaksi kohdemaaksi. Mitkä Suomen valtteja ovat? Katso video alta.

1:57

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.